Forum dyskusyjne
Nigdy więcej to strasznie chamscy ludzie
kategoria podróże po świecie
kraj Chorwacja
Radek-Włóczykij 20:42 | 27.06.2023
Witam forumowiczów wybierających się do Chorwacji. Ja już tam byłe w tym roku i to jest mój ostatni wyjazd do tego kraju. Od kilku lat tam bywałem i stopniowo się wyleczyłem, ciepła woda i słonce to nie wszystko niestety. najważniejsze dla mnie jest społeczeństwo a te mimo że żyje z turystyki ma jakiś problem w byciu miłym dla obcokrajowców a Polaków to chyba nie lubią z definicji, bo co mamy więcej kasy niż oni lepsze samochody niż oni to trzeba nas strzyc jak barany a Przecież nie każdy jest milionerem. Zachowują się strasznie chamsko to taki bałkański styl a w szczególności urzędnicy starz miejska i policja. Ci wybitnie polują na obcokrajowców zamiast pomóc jak się człowiek zgubił w mieści i pyta się o cokolwiek to zaraz wyciągają bloczek i chcą wlepić mandat. Angielski Francuski niemiecki to dla nich abstrakcja ciężko się dogadać no takiego kreteńskiego zachowania w żadnym cywilizowanym kraju nie widziałem. Po nocy wystają z radarami i łapią na dojeździe do bramek autostrady jakby mało kasowali za autostradę. Chcieli koledze wlepić mandat 400 € finalnie wzięli od niego w łapę 100€ a jak podszedłem z drugiego auta i pokazałem legitymację Interpolu i zapytałem się co się stało to zapomnieli tej stówy a ślady opon zostawili na 50m drogi tak nawiewali. Zdjęcie radiowozu zrobione spraw w toku. Co do Cen to już wcześniej mieli drogo a po przyjęciu Euro to chyba cos im się w głowach poprzestawiało za parking w Spilicie 3h zawołali 14 €. Jedyne co im potaniało to Olej napędowy maja taniej niż u Obajtka bo niecałe 5,8pln. taniej nawet niż w Słowenii.Generalnie po kilu razach w Chorwacji mówię PASS i ostrzegam lepiej pojechać samolotem do Hiszpanii i wypożyczyć auto będzie zdecydowanie taniej albo do Czarnogóry. Jeżeli nie będzie taniej to na pewno milej bo tam wiedzą że żyją z turystyki i turystą się pomaga
to tyle z tego rocznego urlopu w Chorwacji niesmak pozostał i szybko tam nie wrócę jeżeli w ogóle
Pozdrawiam
Torino 10:48 | 13.07.2023
Wyleczylem sie z jezdzenia do Chorwacji juz wiele lat temu z powodòw przytoczonych ponizej. A obecnie po wejsciu tego kraju do strefy euro - ten kraj stal sie drogi, jedzenie i spanie kosztuje mniej we Wloszech poludniowych wiec nie ma sensu tam jechac., bo sam kraj oferuje pod wzgledem ilosci zabytkòw, czy krajobrazòw duzo mniej niz Wlochy, a jesli chce sie miec spokojny urlop to tam sie go nie znajdzie. Wieczorem bez przerwy smròd z pieczenia prosiakòw na ròznie i glosne piosenki do pòzna w nocy. Jedzenie - wybòr ubogi a ceny zmieniaja sie w zaleznosci od tego czy - rozpracowali klienta- za pierwszym razem cena dosc uczciwa, juz nastepnym razem rachunek za te same dania bedzie wzrastal.......mialem kiedys watpliwa pzyjemnosc podròzowac pociagiem z jedna rodzina chorwacka, ktòra jezdzila do Wloch na handel, kupowali koldry , panie mialy na sobie po iles tam sukienek i caly czas palili pomimo ze byl zakaz palenia, smieli sie i opowiadali sprosne kawaly.Do Chorwacjir- jezdzilem wielokrotnie do dentysty, byla to dobra pani dr, ktòra widzac cierpienia mojej zony - okropne bòle lokci i calych przedramion wyslala ja po znajomosci do osrodka rehabilitacyjnego.
Tam leczyli sie VIP, w sekretariacie powiedziano mi ile mialbym zaplacic za wizyte , ale pani dr zazyczyla sobie o 50 euro wiecej- tak placilismy juz wtedy w euro, w dodatku obiecala, ze za chwile przyjdzie specjalista od szkieletu.....nie przyszedl i na zone nakrzyczala, ze jest za gruba, miala schudnac 20 kg w ciagu 3-ech miesiecy i ponownie sie u niej zjawic.....jak nie to czekal ja wòzek inwalidzki. Po jawnym zlodziejstwie nie chcielismy sie tam zjawic a zona pojechala do sanatorium na Litwie do Birstonas i tam ja b. dobrze potraktowali, podleczyli za mniej i warunki byly super, a zona do dzis chodzi a nie jezdzi na wòzku.
A z nieuczciwym traktowaniem spotykalismy sie w Chorwacji wszedzie- w restauracji jak tylko wiedzieli, ze bedziemy przychodzic na obiady to podawano nam jedzenie czesto nieswieze.....w pokoju wynajetym byly .....sienniki jeszcze wypchane sianem z jakimis robaczkami, ale nie pchlami, meble stare i cuchnace w srodku, zaznaczam, ze wynajmu dokonalismy przez miejscowe biuro turystyczne, jedna lazienka na caly dom, a wlasciciel stal i kontrolowal czy nie wnosilo sie jedzenia etc, po tygodniu zmienilismy lokum na drozsze i lepsze, ale wlasciciel juz zapowiedzial, ze za rok doda jedna lazienke na pietrze i ceny zostana podwyzone. Dziwil sie, ze turysci wynajmowali obecnie na kròtkie terminy. .Mial duzo klientòw z Austri, ktòrzy przyjezdzali do dentysty wiec i tak byli
i tak byli zadowoleni, bo oszczedzali na stomatologu. W biurze informacji o odjazdach autobusòw nikt nie mòwil innym jezykiem jak chorwacki, za to stala puszka na wolne datki. Koleji tam nie bylo mòwie o regionie Kwarner miejscowosc Novi Vinodolski.
Kraj niesamowicie ubogi jesli chodzi o kupno pamiatek,
Pamietam chcialem kupic zlota glòwke murzynka - symbol regionu, ale jubilerzy jej nie mieli, gdy w koncu ja kupilem to zloto bylo niskokaratowe i duzo drozsze niz we Wloszech. Z taksòkwarzami lepiej sie nie umawiac, po umòwieniu sie na dany dzien i godzine i tak nie przyjada choc wczesniej beda zapewniac, ze sie zjawia. Mysmy w ten sposòb stracili polaczenie do Triestu i musieli nocowac w miescie Zara. Gdyby nie pomoc starszego pana Wlocha, ktòry po II -ej wojnie sw stal sie poddanym Tito zostalibysmy na lawce przed dworcem autobusowym , bo miejsc w hotelu nie bylo. . Reasumujac juz przed wejsciem Chorwacji do strefy euro publicznie na forum wypowiedzialem sie, ze po wprowadzeniu euro bedzie tam duzo drozej i pòzniejsze wpisy na forach to potwierdzily. Zostalem zakrzyczany na forum, a jednak dobrze wydedukowalem bo po wejsciu do euro takie kraje jak Hiszpania, Portugalia, czy nasz staly sie duzo drozsze. A teraz dla poròwnania podam ceny we Wloszech Poludniowych, gdzie jezdze na wakacje letnie i zimowe po zerwaniu z Chorwacja-
A jestem od przeszlo miesiaca na poludniu Wloch w poblizu miasta Salerno, podaje aktualne ceny jakie place ja i do 30-go czerwca 2023 roku placila polska rodzina przyjaciòl , ktòra ulokowalem u znajomych. Zaznaczam, ze ceny dotycza konkretnego miejsca, gdzie znamy koszty bowiem na wybrzezu Amalfi czy w samych Pompejach. sa one duzo wyzsze. Niemniej jednak kawe mrozona udalo nam sie wypic zaròwno w Positano jak i w Vietri sul mare na pieknym tarasie kawiarni za 3 euro
Wynajem mieszkania we wszystko wyposazonego w praktyce nowego -30 euro za noc, parkowanie gratis- Obiad w Salerno w restauracji u znajomych z piciem i dwoma daniami 10 euro na glowe, Tort na 4 osoby zamòwiony w cukierni 20 euro, inny specjalnosc regionu 24 euro. woda mineralna pòltora litra w restauracji 1 euro, woda zimna z lodòwki pòllitrowa w sklepach 50 centòw, nektarynki na targu w Salerno 1 euro za kg a okolo godziny 12-ej juz tylko 50 centòw. Kawa w kawiarni 1 euro, kapucyn 1.20 za 2 lezaki i parasol na publicznej plazy w Torrione zaplacilismy 10 euro- za wypozyczenie. Pizza diavola z pikantnym salami przyniesiona gratis do domu 5 euro, 4 stagioni 5.50.
Ale Salerno to ròwniez miasto pielgrzymek i od tego roku dokladnie od 10-go czerwca wejscie do krypty sw Mateusza kosztuje 7 euro,- dawniej darmo a obejrzenie freskòw w kaplicy san Giorgio tylez lub mozna kupic bilet laczony gròb sw Mateusza plus kaplica wazny dwa dni, za 10 euro. Podrozaly wejscia do muzeòw ze wzgledu na powòdz w regionie Emilia, Podrozaly przejazdy promem, z Salerno na Amalfi zaplacic trzeba 10 euro, dawniej 8, bilet jednorazowy Baronissi - Salerno 1.30, wazny pòltorej godz na ròzne autobusy 1.50. Niestety benzyna jest drozsza niz w Polsce czy Chorwacji, bo przy samoobsludze placilismy 1.79 lub 1.83 . Gdyby ktos mial pytania co do miejsca we Wloszech i cen odpowiem na pryw.
Piotr-Krk 16:59 | 13.07.2023
Przykro mi z powodu żony. Schudła od tamtego czasu?
DMW45 15:24 | 05.08.2023
...zostalibysmy na lawce przed dworcem autobusowym , bo miejsc w hotelu nie bylo.
To straszne, w całej miejscowości ani jednego wolnego miejsca noclegowego!
...jednak dobrze wydedukowalem bo po wejsciu do euro takie kraje jak Hiszpania, Portugalia, czy nasz staly sie duzo drozsze.
Hmmm, to kto w końcu wszedł w strefę euro..?
akras 23:05 | 13.07.2023
To co się w tym wątku wypisuje, jest bez sensu. To nie jedźcie do Chorwacji jak się nie podoba. Po prostu. Tyle na naszej kuli ziemskiej jest miejsc do zwiedzania, że naprawdę szkoda czasu na opis złych niby warunków urlopowania w Chorwacji.
akras 23:05 | 13.07.2023
To co się w tym wątku wypisuje, jest bez sensu. To nie jedźcie do Chorwacji jak się nie podoba. Po prostu. Tyle na naszej kuli ziemskiej jest miejsc do zwiedzania, że naprawdę szkoda czasu na opis złych niby warunków urlopowania w Chorwacji.
Piotr-Krk 09:25 | 15.07.2023
O, przepraszam! Czytelnicy forum mają prawo dowiadywać się o tajnych misjach agentów Interpolu i znać stan zdrowia żon naszych Eksploratorów Europy Południowej.Piszcie dalej, chłopaki!
auditormountain 09:40 | 23.08.2023
Rozumiem, że Twoje doświadczenia w Chorwacji były rozczarowujące ze względu na nieprzyjazne zachowanie niektórych społeczności oraz nieuczciwość niektórych urzędników. To z pewnością może wpłynąć na odbiór wakacji. Każdy kraj ma swoje mocne i słabe strony, a opinie różnią się w zależności od doświadczeń. Warto jednak pamiętać, że nie wszyscy mieszkańcy lub urzędnicy reprezentują takie same podejście. Jeśli szukasz bardziej pozytywnego doświadczenia, z pewnością istnieją inne destynacje, które oferują przyjemniejsze przeżycia turystyczne.