Forum dyskusyjne
Aktualne informacje
kategoria podróże po świecie
kraj Meksyk
trekker 19:17 | 25.02.2024
Właśnie wróciłem z ponad 3tyg pobytu w Meksyku. (Prywatny objazd Jukatanu). Chętnie podzielę się aktualnymi informacjami - proszę śmiało pytać.
colcolcol 12:25 | 06.03.2024
;) Ile kosztuje benzyna, czy zdażyła Ci się próba oszustwa na wskazania dystrybutora, które cenoty warto, a które odpuścić, Cozumel i Bacalar - przereklamowane czy warto te pare kilometrów zrobić?
trekker 08:35 | 07.03.2024
Cena benzyny (tej słabszej) w zależności od miejscowości i stacji 23-25MXN;droższa wersja o ok. 1-1,5MXN więcej. Na żadnej ze stacji nie było jakichkolwiek problemów - panowie sami wręcz pokazywali, że licznik jest wyzerowany. Przy płatnościach też bez problemów - tylko na jednej stacji nie można było płacić kartą - awaria sieci.
Odnośnie cenot - przed wyjazdem czytaliśmy całą masę przewodników, relacji, rekomendacji, filmików i zdjęc itp. Na tej podstawie stworzyliśmy listę ok.15 cenot, którymi jesteśmy zainteresowani. Ostatecznie z tej listy odwiedziliśmy ... tylko 4. W każdej z tych cenot byliśmy JEDYNYMI gośćmi, mieliśmy ją wyłącznie dla siebie. Z pewnością pomógł fakt, że byliśmy w miarę wcześnie ok.9-10 rano oraz że były one nieco oddalone od głównych szlaków komunikacyjnych. Ale o to nam chodziło! Każda z cenot o innym charakterze - w każdej byliśmy sami (1-2h).
Polecam przestudiować parę relacji, zobaczyć parę filmików na YT i na tej podstawie stworzyć sobie własną listę. Trudno mi osobiście coś polecać - bo gusta są różne. Coś co dla mnie było WOW, dla kogoś innego może być stratą czasu.
Dlatego nie chcę by moja opinia odnośnie Bacalar i Cozumel była jakąś wyrocznią. My z Cozumel ze względu na (ponoć)komercyjny charakter i tłumy zrezygnowaliśmy już na etapie planów - więc nie powiem czy warto.
Bacalar odwiedziliśmy (na jedną noc). Naszym zdaniem rejsy łódką po lagunie (300-400MXN) by oglądać siedem odcieni wody trochę przereklamowane. Dla nas - rozczarowanie i strata czasu (2h). Są inne spokojniejsze i bardziej naturalne miejsca do tego typu atrakcji. Jedyne co zapamiętaliśmy na plus - to fajna knajpka ze śniadaniem, a po powrocie z rejsu na lunch i kawę.
Muchacha 21:05 | 12.03.2024
Byłam na Jukatanie w 2022r. Zaraz po odebraniu samochodu z wypożyczalni pojechaliśmy na stację benzynową. Podczas próby zapłacenia kartą na przenośnym terminalu została ona magicznie zeskanowana i błyskawicznie przychodziły na telefon komunikaty o próbie wypłaty ogromnych kwot. Każde kolejne powiadomienie było na mniejszą kwotę. Tak jakby ktoś sprawdzał ile wypłaci bez potwierdzenia. Na szczęście Revolut zablokował te transakcje do zatwierdzenia. Nie potwierdzając tych transakcji automatycznie zablokowaliśmy kartę. Dobrze, że mieliśmy drugą.
trekker 19:37 | 12.03.2024
Tak. Ani razu nie było jakiegokolwiek zagrożenia.Jedyna uwaga: na trasie Palenque San Cristobal zwykle są blokady (I żądania opłat). Dlatego ten odcinek postanowiliśmy zrobić autobusem. Poznani przez nas Polacy zdecydowali się przejechać tą trasę wypożyczonym samochodem. Przejechali bez problemów.
Pewnie akurat mieli szczęście. Coś jednak musi być na rzeczy bo wszyscy (pracownicy) hotelu e delikatny sposób odradzali nam jazdę samochodem I zalecali autobus.
To jedyna niedogodność i obawa o bezpieczeństwo. Reszta bez zastrzeżeń.
Muchacha 21:08 | 12.03.2024
W 2022r przejechaliśmy z Cancun do Celestunu i z powrotem, oczywiście z licznymi przystankami. Nigdy nie czuliśmy się w najmniejszym stopniu zagrożeni. Dwa razy zatrzymała nas policja, ale jak zobaczyli nasz białe twarze, to życzyli przyjemnej podróży i tyle.