Forum dyskusyjne
Litwa Łotwa Estonia - samochodem
kategoria podróże po świecie
kraj Estonia
iden 21:51 | 10.07.2008
jak w temacie - przejeżdżał ktoś? jakieś doświadczenia, rady? jak się podróżuje tam autem? jaka jakość dróg, sieć stacji benzynowych?
FilipO 20:41 | 08.06.2010
Drogi zdecydowanie lepsze niż w Polsce. Głównie jednopasmówka, ale mały ruch i jedzie się bardzo przyjemnie. Trzeba uważać na policję bo lubią wystawić duże mandaty. Mieszkańcy wszystkich tych 3 krajów jeżdżą bardzo przepisowo - jak jest ograniczenie 70 km/h wszyscy tyle jadą i mało kto przekracza dozwoloną prędkość. Na głównej trasie E67 z Suwałek do Tallina (przez Kowno i Rygę) jedzie sporo polskich tirów, więc zawsze przez CB radio można się dowiedzieć, czy nie ma żadnej policji. Ja jechałem w nocy trasą i od Polskiej granicy do Tallina jechałem 7 godzin. Sieć stacji benzynowych rozwinięta, chociaż nie ma ich tak dużo jak w Polsce.
tkos 13:06 | 09.06.2010
no problem, to UE w końcu...na Litwie sa nawet stacje Orlenu... Na Łotwie i Litwie są też stacje z LPG.
jurekpu 11:34 | 15.05.2017
'Jeżdżą przepisowo"?. Wyprzedzanie na "trzeciego" i "czwartego" to norma. Oczy trzeba mieć dookoła głowy
jeno66 18:38 | 24.05.2017
Generalna zasada-należy przestrzegać przepisy. Za przekroczenie prędkości na Litwie....boli i to w Euro.
BasiaPodróżniczka 09:44 | 29.05.2017
ja podóżowałam rowerem :) jest wiele ścieżek i pięknych terenów które lepiej się ogląda z dwóch kółek niż z czterech ;)