Artyku y i relacje z podr y Globtroter w
Sagres-Portugalia > PORTUGALIA



Z pewnoscia warte odwiedzenia jest zachodnie wybrzeze Algarve . Na przyladku znajduje sie latarnia morska z bardzo silnym swiatlem ( widzianym w nocy na morzu z odleglosci ok 100km) , obok miasteczka Sagres znajduja sie sredniowieczne fortyfikacje (Fortaleza de Segres) z 43 metrowa roza wiatrow , zbudowane przez Henryka Zeglarza ktory tu sie przeprowadzil opuszczajac dwor w Lizbonie , niestety w planach wycieczki ktora wykupilem w biurze turystycznym nie bylo przewidziane zwiedzanie twierdzy a szkoda. Nadzieja zdobycia slawy , zlota , ciekawosc swiata i apostolski zapal szerzenia wiary pchaly Portugalczykow na Ocean , marzyly im sie bogactwa Indii , ale na drodze morskiej na poludnie wzdluz wybrzeza Sahary Zachodniej , stanelo legendarne Morze Ciemnosci nazwane przez nich Mare Tenebrorum , pasmo niezwykle burzliwych wod Atlantyku , przez sredniowiecznych zeglarzy nazywane z piekla rodem , krazyly opowiesci o wrzacej kipieli zamieszkujacej przez potwory ktore pozeraly statki z ludzmi , pisalem o tym przy okazji prezentacji Lagos . Odrebnosc Algarve od innych rejonow Portugalii potwierdzal tytul krola Portugalii i Algarve ktory przyjal Sancho I po odzyskaniu Algarve w 1253 roku i ktory to tytul przetrwal az do 1910 roku do upadku monarchii.
Slow kilka o kuchni portugalskiej , latwy dostep do morza zagwarantowal bogactwo ryb i skorupiakow na ktorych bazuja potrawy z regionow nadmorskich . Wiele produktow Portugalczycy zawdzieczaja najezdzcom –Rzymianie pozostawili po sobie pszenice ,winna latorosl, figi, oliwki , migdaly , natomiast Maurowie -ryz , owoce cytrusowe, szfran oraz zamilowanie do ciast z miodem ,migdalami i figami , z dalekich wypraw przywozono rozmaite przyprawy takie jak pieprz ,cynamon, gozdziki ,galke muszkatolowa oraz afrykanskie papryczki piri-piri , czy pomidory, ziemniaki ,kukurydze i kakao. Narodowa potrawa Portugalii jest bacalhau –solony i suszony dorsz .
Slow kilka o kuchni portugalskiej , latwy dostep do morza zagwarantowal bogactwo ryb i skorupiakow na ktorych bazuja potrawy z regionow nadmorskich . Wiele produktow Portugalczycy zawdzieczaja najezdzcom –Rzymianie pozostawili po sobie pszenice ,winna latorosl, figi, oliwki , migdaly , natomiast Maurowie -ryz , owoce cytrusowe, szfran oraz zamilowanie do ciast z miodem ,migdalami i figami , z dalekich wypraw przywozono rozmaite przyprawy takie jak pieprz ,cynamon, gozdziki ,galke muszkatolowa oraz afrykanskie papryczki piri-piri , czy pomidory, ziemniaki ,kukurydze i kakao. Narodowa potrawa Portugalii jest bacalhau –solony i suszony dorsz .
Zaskakujaca wysoka temperature wody w Atlantyku nawet w miesiacach zimowych powoduje , ze turysci przyjezdzaja tu po cieplo nawet poza sezonem, w zimie , srednia temperature wody w zimie to +12C , byliśmy w tym rejonie pod koniec marca i w pierwszy tydzień kwietnia , była piekna sloneczna pogoda (24 C-27 C) , ja 31 marca plywalem w Oceanie (temperatura wody 17C), jedno jest pewne to nie była nasza ostatnia wizyta w Portugalii.
W przyszłym tygodniu , we wtorek lecimy z zona do Andaluzji na południu Hiszpanii , wygrzać trochę stare kosci i zwiedzić piękne historyczne miasta Granade , Cordobe , Seville –obiecuje wkrótce po powrocie pokazac Wam kilka interesujacych miejsc które odwiedzimy. Pozdrawiam z Anglii , Andrzej (Andy10)
W przyszłym tygodniu , we wtorek lecimy z zona do Andaluzji na południu Hiszpanii , wygrzać trochę stare kosci i zwiedzić piękne historyczne miasta Granade , Cordobe , Seville –obiecuje wkrótce po powrocie pokazac Wam kilka interesujacych miejsc które odwiedzimy. Pozdrawiam z Anglii , Andrzej (Andy10)
Dodane komentarze
brak komentarzy
Przydatne adresy
Brak adres w do wy wietlenia.
Inne materia y
Dział Artykuły
Dział Artykuły powstał w celu umożliwienia zarejestrowanym użytkownikom serwisu globtroter.pl publikowania swoich relacji z podróży i pomocy innym podróżnikom w planowaniu wyjazdów.
Uwaga:
za każde dodany artykuł otrzymujesz punkty - przeczytaj o tym.