Artykuły i relacje z podróży Globtroterów

Spotkanie z pasją: "Etiopia od kuchni - patronat medialny > POLSKA


GlobAdmin GlobAdmin Dodaj do: wykop.pl
patronaty medialne

Zdjęcie POLSKA / --- / --- / Spotkanie z pasją: Zapraszamy w najbliższy piątek 11 kwietnia Globtroterów z Warszawy i okolic na kolejne Spotkanie z pasją, tym razem będzie okazja posmakowania Etiopii :-)

11 kwietnia (piątek), godz. 18:30
Spotkanie z pasją: "Etiopia od kuchni"

Miejsce: Sala koncertowa, wstęp wolny
- pokaz slajdów oraz relacja z wyjazdu badawczego Kingi Turkowskiej i Magdaleny Szymann, studentek Uniwersytetu Warszawskiego.

Zdjęcia: ---, ---, Spotkanie z pasją: "Etiopia od kuchni" - patronat medialny, POLSKA
---, ---, Spotkanie z pasją: "Etiopia od kuchni" - patronat medialny, POLSKA



Etiopia to bardzo zróżnicowany kulturowo i religijnie kraj, posiadający ponad 2 tysiące lat państwowości. Poza krótkim okresem podczas II wojny światowej, Etiopia nie była nigdy kolonią. Obecnie jest to drugi pod względem liczby ludności kraj w Afryce, rozwijający się prężnie, przez niektórych ekonomistów określany mianem Tygrysa Afryki Wschodniej (PKB na poziomie ok 10 % ). Jednak w polskim społeczeństwie wciąż panuje obraz Etiopii jako kraju głodu i suszy. Na spotkaniu pokazane zostaną zdjęcia z wyjazdu badawczego do Etiopii, dwóch studentek afrykanistyki z Uniwersytetu Warszawskiego. Podczas miesięcznego pobytu (wrzesień-październik 2013) studentki badały zwyczaje kulinarne Etiopczyków i kulturę jedzenia w tym kraju. Podczas spotkania podjęta zostanie próba pokazania innego obrazu Etiopii niż znany z przekazów medialnych obraz głodującego i pustynnego kraju. Uczestnicy dowiedzą się m.in. jak wygląda najmniejsze zboże świata, co jest podstawą kuchni etiopskiej i jakie są zasady etiopskiego savoir vivre. Dowiedzą się skąd pochodzi kawa i kim była królowa Saby.
Będzie także możliwość spróbowania etiopskich potraw i zakupienia etiopskiej biżuterii oraz rękodzieła.


Dodatkowe atrakcje:
Kuchnia etiopska „Abyssinia”
Na stoisku zaprezentujemy kuchnie etiopską, która jest jedną z najlepszych na świecie. Kombinacja yndżery, z daniami mięsnymi, wegetariańskimi i wegańskimi sprawi, że zakochacie się Państwo się w jedzeniu z Etiopii od pierwszego ugryzienia. Kuchnia etiopska opiera się na yndżerze. Jest to placek o konsystencji naleśnika, smaku polskiego prawdziwego chleba pieczonego na zakwasie, przyrządzana z tiefu (znanego również w Polsce pod nazwą „ miłka abisyńska”). Tief jest zbożem endemicznym, rośnie w Etiopii i Erytrei. Warto zaznaczyć, ze tief nie zawiera glutenu, w związku z czym kuchnia etiopska jest dobrym wyborem dla osób, które są uczulone na ten składnik.
"Sztuka Etiopska"
Stoisko z wyrobami rzemiosła artystycznego z Etiopii: biżuteria - bransoletki, naszyjniki, ikony malowane na skórze i na drewnie, krzyże koptyjskie oraz różnego rodzaju rzeźby, maski, koszyki.
„Międzywydziałowe Koło Afrykanistyczne”
Stoisko promujące działania oraz wydarzenia dotychczas zorganizowane przez Międzywydziałowe Koło Afrykanistyczne UW i Katedrę Języków i Kultur Afryki UW. Zapraszamy na stronę: www.mkauw.ovh.org
Wydarzenie na facebookuwww.facebook.com/events/1409125042683892/

Zdjęcia

POLSKA / --- / --- / Spotkanie z pasją:

Dodane komentarze

senia dołączył
20.06.2008

senia 2014-04-12 16:55:20

jedno słowo - DARAMAT

Przydatne adresy

Brak adresów do wyświetlenia.

X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2020 Globtroter.pl