Artyku y i relacje z podr y Globtroter w
Spotkanie z pasją: "Etiopia od kuchni - patronat medialny > POLSKA



11 kwietnia (piątek), godz. 18:30
Spotkanie z pasją: "Etiopia od kuchni"
Miejsce: Sala koncertowa, wstęp wolny
- pokaz slajdów oraz relacja z wyjazdu badawczego Kingi Turkowskiej i Magdaleny Szymann, studentek Uniwersytetu Warszawskiego.
Etiopia to bardzo zróżnicowany kulturowo i religijnie kraj, posiadający ponad 2 tysiące lat państwowości. Poza krótkim okresem podczas II wojny światowej, Etiopia nie była nigdy kolonią. Obecnie jest to drugi pod względem liczby ludności kraj w Afryce, rozwijający się prężnie, przez niektórych ekonomistów określany mianem Tygrysa Afryki Wschodniej (PKB na poziomie ok 10 % ). Jednak w polskim społeczeństwie wciąż panuje obraz Etiopii jako kraju głodu i suszy. Na spotkaniu pokazane zostaną zdjęcia z wyjazdu badawczego do Etiopii, dwóch studentek afrykanistyki z Uniwersytetu Warszawskiego. Podczas miesięcznego pobytu (wrzesień-październik 2013) studentki badały zwyczaje kulinarne Etiopczyków i kulturę jedzenia w tym kraju. Podczas spotkania podjęta zostanie próba pokazania innego obrazu Etiopii niż znany z przekazów medialnych obraz głodującego i pustynnego kraju. Uczestnicy dowiedzą się m.in. jak wygląda najmniejsze zboże świata, co jest podstawą kuchni etiopskiej i jakie są zasady etiopskiego savoir vivre. Dowiedzą się skąd pochodzi kawa i kim była królowa Saby.
Będzie także możliwość spróbowania etiopskich potraw i zakupienia etiopskiej biżuterii oraz rękodzieła.
Dodatkowe atrakcje:
Kuchnia etiopska „Abyssinia”
Na stoisku zaprezentujemy kuchnie etiopską, która jest jedną z najlepszych na świecie. Kombinacja yndżery, z daniami mięsnymi, wegetariańskimi i wegańskimi sprawi, że zakochacie się Państwo się w jedzeniu z Etiopii od pierwszego ugryzienia. Kuchnia etiopska opiera się na yndżerze. Jest to placek o konsystencji naleśnika, smaku polskiego prawdziwego chleba pieczonego na zakwasie, przyrządzana z tiefu (znanego również w Polsce pod nazwą „ miłka abisyńska”). Tief jest zbożem endemicznym, rośnie w Etiopii i Erytrei. Warto zaznaczyć, ze tief nie zawiera glutenu, w związku z czym kuchnia etiopska jest dobrym wyborem dla osób, które są uczulone na ten składnik.
"Sztuka Etiopska"
Stoisko z wyrobami rzemiosła artystycznego z Etiopii: biżuteria - bransoletki, naszyjniki, ikony malowane na skórze i na drewnie, krzyże koptyjskie oraz różnego rodzaju rzeźby, maski, koszyki.
„Międzywydziałowe Koło Afrykanistyczne”
Stoisko promujące działania oraz wydarzenia dotychczas zorganizowane przez Międzywydziałowe Koło Afrykanistyczne UW i Katedrę Języków i Kultur Afryki UW. Zapraszamy na stronę: www.mkauw.ovh.org
Wydarzenie na facebookuwww.facebook.com/events/1409125042683892/
Spotkanie z pasją: "Etiopia od kuchni"
Miejsce: Sala koncertowa, wstęp wolny
- pokaz slajdów oraz relacja z wyjazdu badawczego Kingi Turkowskiej i Magdaleny Szymann, studentek Uniwersytetu Warszawskiego.
---, ---, Spotkanie z pasją: "Etiopia od kuchni" - patronat medialny, POLSKA
Etiopia to bardzo zróżnicowany kulturowo i religijnie kraj, posiadający ponad 2 tysiące lat państwowości. Poza krótkim okresem podczas II wojny światowej, Etiopia nie była nigdy kolonią. Obecnie jest to drugi pod względem liczby ludności kraj w Afryce, rozwijający się prężnie, przez niektórych ekonomistów określany mianem Tygrysa Afryki Wschodniej (PKB na poziomie ok 10 % ). Jednak w polskim społeczeństwie wciąż panuje obraz Etiopii jako kraju głodu i suszy. Na spotkaniu pokazane zostaną zdjęcia z wyjazdu badawczego do Etiopii, dwóch studentek afrykanistyki z Uniwersytetu Warszawskiego. Podczas miesięcznego pobytu (wrzesień-październik 2013) studentki badały zwyczaje kulinarne Etiopczyków i kulturę jedzenia w tym kraju. Podczas spotkania podjęta zostanie próba pokazania innego obrazu Etiopii niż znany z przekazów medialnych obraz głodującego i pustynnego kraju. Uczestnicy dowiedzą się m.in. jak wygląda najmniejsze zboże świata, co jest podstawą kuchni etiopskiej i jakie są zasady etiopskiego savoir vivre. Dowiedzą się skąd pochodzi kawa i kim była królowa Saby.
Będzie także możliwość spróbowania etiopskich potraw i zakupienia etiopskiej biżuterii oraz rękodzieła.
Dodatkowe atrakcje:
Kuchnia etiopska „Abyssinia”
Na stoisku zaprezentujemy kuchnie etiopską, która jest jedną z najlepszych na świecie. Kombinacja yndżery, z daniami mięsnymi, wegetariańskimi i wegańskimi sprawi, że zakochacie się Państwo się w jedzeniu z Etiopii od pierwszego ugryzienia. Kuchnia etiopska opiera się na yndżerze. Jest to placek o konsystencji naleśnika, smaku polskiego prawdziwego chleba pieczonego na zakwasie, przyrządzana z tiefu (znanego również w Polsce pod nazwą „ miłka abisyńska”). Tief jest zbożem endemicznym, rośnie w Etiopii i Erytrei. Warto zaznaczyć, ze tief nie zawiera glutenu, w związku z czym kuchnia etiopska jest dobrym wyborem dla osób, które są uczulone na ten składnik.
"Sztuka Etiopska"
Stoisko z wyrobami rzemiosła artystycznego z Etiopii: biżuteria - bransoletki, naszyjniki, ikony malowane na skórze i na drewnie, krzyże koptyjskie oraz różnego rodzaju rzeźby, maski, koszyki.
„Międzywydziałowe Koło Afrykanistyczne”
Stoisko promujące działania oraz wydarzenia dotychczas zorganizowane przez Międzywydziałowe Koło Afrykanistyczne UW i Katedrę Języków i Kultur Afryki UW. Zapraszamy na stronę: www.mkauw.ovh.org
Wydarzenie na facebookuwww.facebook.com/events/1409125042683892/
Dodane komentarze
Przydatne adresy
Brak adres w do wy wietlenia.
Inne materia y
Dział Artykuły
Dział Artykuły powstał w celu umożliwienia zarejestrowanym użytkownikom serwisu globtroter.pl publikowania swoich relacji z podróży i pomocy innym podróżnikom w planowaniu wyjazdów.
Uwaga:
za każde dodany artykuł otrzymujesz punkty - przeczytaj o tym.