Forum dyskusyjne
Indie na pierwszy raz
kategoria podróże po świecie
kraj Indie
Eweline 16:11 | 26.10.2010
Tak się od niedawna zastanawiam nad Indiami. Wcześniej raczej wykluczałam ten kierunek ze względu na raczej hardcorowe warunki, które tam panują :) Ale może ktoś by mi doradził jaka byłaby najlepsza trasa na pierwszy raz? A lubię i zwiedzanie i nic nie robienie. Nie interesuje mnie zaliczanie jak największej liczby miejsc. Z reguły podrożuję tak, że najpierw dużo się przemieszczam, zwiedzam, a potem osiadam w jednym miejscu. Powiedzmy, że podroż na ok. 3 tyg.
one 14:26 | 27.10.2010
Opcji masz wiele. Zaproponuję Ci półoc(jeżeli okres będzie odpowiedni). Jest zielono. Od groma bardzo fajnych miejsc np wzdłuż Gangesu. Czasami jest wysoko nawet bardzo wysoko. Przez to droga może być niebezpieczna. 3 tygodnie to takie fajne minimum żeby się tam porozglądać. Podsumowując: Indie + troche Tybetu (Dharmashala, mały tybet) + himalaje + ganges i "kilka" fajnych miejsc świętych + Amistar i szopka na granicy z Pakistanem. I pewnie wiele więcej miejsc których nie miałem okazji zobaczyć ale o których słyszałem bardzo ciepłe słowa.Pozdrawiam
Wiesław 14:24 | 27.10.2010
proponuję ORISSĘwspaniałe zabytki w BHUBANESHWAR, KONARAK, PURI, jesli lubisz to dżungla też jest blisko a dla relaksu plaże w Puri i nie tylko
kochampodroze 13:06 | 28.10.2010
Ja proponuję Goa-tutaj sobie odpoczniesz i nie będzie
kochampodroze 13:07 | 28.10.2010
Na pierwszy raz proponuję Goa-tutaj sobie odpoczniesz i nie zaznasz hardcoru. To chyba najbardziej "cywilizowane" miejsce w Indiach.Pozdrawiam
travelidea.pl
Eweline 14:29 | 28.10.2010
Ale chyba nie siedzenie przez 3 tyg. na Goa?
sulek3 01:15 | 29.10.2010
W Goa - Palolem. Nie ma hoteli tylko chaty. Lecz jeżeli pojedziesz na Andamany to zapomnisz o Goa. Polecam Ci trasę mojej drugiej podróży do Indii: Bombaj-Goa-Kerala-Madras-Andammany-Bombaj. Nie tak komfortowo jak w Tajlandii, ale na 100% nie mniej ciekawie:-)
benbm 05:55 | 29.10.2010
Orisa ja byłem w lutym tego roku ,zamordowano policjanta i ogłoszono stan wyjątkowy ,i oprócz plaż i Karnaku zamknęli dojazd w głąb Orisy ,czyżby już stan wojenny minął
piotrwaz 15:29 | 13.11.2010
Na pierwszy raz , proponuje agre,varanasji,khajuraho, bombaj, reszta na plazach goa lub kerala ( andamany drogi przelot)
marcyl 19:48 | 17.11.2010
jeśli nie chcesz hardcoru to raczej południe , jest czyściej, mniej tłoczno, ciszej mniej klaksonów i sprzedawcy mniej upierdliwi .My na pierwszy raz zrobiliśmy klasyczną trasę na północy potem Elura i trochę południa. więc mam trochę porównania, polecam Hampi 2 dni na spokojnie .3 tygodnie na samym goa to masakra zanudzisz się i bez rewelacji pewnie lepiej na wyspy skoczyć. Wschodnie wybrzeże ciekawie na południe od chenayu.