Forum dyskusyjne
Prośba o ocenę planu podruży
kategoria podróże po świecie
kraj Indie
emka57 15:04 | 15.08.2012
Ponieważ będzie to moja pierwsza podróż do Indii bardzo proszę o ocenę mojego planu podróży. Wybieram się (2 osoby) w terminie 4.11 - 28.11 i mam następujący, wstępny plan: Delhi-Jajpur-Agra-Orccha-Khajuraho-Varanasi-Darjeeling-powrót samolotem z Bagdogry do Delhi. Czy w tym czasie da się ten plan zrealizować bez wielkiego pośpiechu? Nie chciałbym "gonić z wywieszonym językiem". Będę wdzięczny za uwagi i ewentualne propozycje zmiany/modyfikacje tego planu.
piotrwaz 08:27 | 16.08.2012
Spokojnie dasz rade -między miastami bedziesz przemieszczał sie nocnymi pociągami?
emka57 12:52 | 16.08.2012
Tak zakładam, że będą to pociągi. Te najważniejsze z nich (Delhi-Jajpur, Jajpur-Agra, Varanasi-Darjeeling)zamierzam zarezerwować wcześniej, jak tylko uporam się z problemem założenia konta na stronie indyjskiej kolei raz jego „sparowanie” z kontem na Ceartrip. Pozostałe trasy (Agra-Orccha, Orccha-Khajuraho, Khajuraho-Varanasi) chyba pozostawę do załatwienia na miejscu – bo da mi to pewien element swobody oraz przygody (to lubię!). Koniecznie chcę też posmakować innych środków komunikacji (autobus, kaksówka), w tym także tych lokalnych, bo to moim zdaniem bardzo ważny element na drodze prawdziwego poznania miejsc, po których podróżuję. Będę wdzięczny za ewentualne uwagi, podpowiedzi, jak wyglądają możliwości komunikacyjne na tych trasach i czy dobrym pomysłem jest zostawienie tego „na żywioł”.Czego się obawiam? Może to zabrzmi śmiesznie, ale najbardziej obawiam się tego wszechobecnego, okropnego smrodu i brudu, o którym wielu pisze. Czy tak jest rzeczywiście?
piotrwaz 15:09 | 16.08.2012
No bez przesady z tym brudem..można sie przyzwyczaić hahHhHHh ja w Indiach byłem 2 razy i mam nadzieje w przyszłym roku pojechać po raz trzeci. Przemieszczałem sie głównie pociagami raz autobusem na trasie Delhi -Agra nie polecam! Pociągi lepiej zarezerwowac teraz i juz czas ucieka tak samo ewentualne samoloty . Co do krótkich przeajazdów np Khajuraho -Mahoba (aby złapac pociąg do Varanasji ) mozna na miejscu .
emka57 19:25 | 19.08.2012
Dzięki za wskazówki! Mam jeszcze pytanie: jak się dostać z Varanasi do Darjeelingu? Pociągiem z Varanasi do ...? Sprawdzałem do New Jalpajguri - są tylko dostępne (na Cleartrip) 2 pociągi w dni, które mi zupełnie nie pasują...
emka57 13:49 | 31.08.2012
Czy ktoś coś wie na temat pociągów na tej trasie?
arysto 14:14 | 31.08.2012
Na trasie Delhi-Jaipur jeżdżą non stop i są praktycznie co 2h. Z biletami też nie miałem problemów - stary sprawdzony myk - kupujesz General'a a u konduktora dokupujesz z karą Sleeper'a. Pociąg jedzie ok 6h a na miejscu czekają na Ciebie już naganiacze żeby zaproponować nocleg itp. Polecam dobrze zagadać, a czasem sami proponują, o całodniową wycieczkę po okolicy - targujcie się ostro za tuktuka na 6-7h płaci sie grosze... 300-400IRP. Rada jest taka, że sprawdzcie sobie dokładnie co i kiedy chcecie sprawdzić bo godziny otwarcia różne, a sugestie "przewodnika" że to czy tamto zamknięte też często mijają się z prawdą.Khajuraho-Varanasi tutaj musisz dokładnie sprawdzić, bo pociągi są chyba 2 na dzień bo Khajuraho to dziura itp. Liczcie się, że koszt dojazdu ze stacji do hostelii to wydatek ok 60-100 za tuktuka.
emka57 14:18 | 31.08.2012
Dzięki za informacje!Ale chodziło mi o trasę Varanasi-Darjeeling (New Jalpaiguri) ...
[konto usuniete] 09:21 | 02.09.2012
Jeżeli uda Ci się zarezerwować "cokolwiek" przez Cleartrip, to daj znać. Szczęścia i wytrwałości życzę. Ten temat też jest poruszany na forum Globa :)))
emka57 14:28 | 02.09.2012
Chodzi mi po głowie mała zmiana planu - pociąg z Varanasi do Kalkuty , tam krótkie zwiedzania i lot do Bagdogry. W ten sposób zobaczę jeszcze Kalkutę - myślę, że warto ...
arysto 17:33 | 02.09.2012
Ten pociąg na pewno musisz zarezerwować dużo wcześniej lub niestety korzystać z jakiejś agencji, która załatwi Ci bilet. Bo to długa trasa i myk zamiany w pociągu Generala na Sleepera czasem się nie udaje... nam się np nie udał:)
emka57 13:31 | 16.09.2012
Udało się zarezerwować, choć jak widzę 2 m-ce przed terminem na główniejszych trasach trudno już o miejsce, chyba że WL.