Forum dyskusyjne
kathmandu-delhi-polska czy potrzebna dwukrotna wiza
kategoria podróże po świecie
kraj Indie
laisve 00:35 | 19.09.2012
HejJestem w nietypowej sytuacji - najpierw lece Aerosvitem do Delhi, jestem tydzien w Indiach, potem droga ladowa do Kathmandu. Mam jednowjazdowa wize do Indii. W drodze powrotnej lece SpiceJetem z Kathmandu do Delhi i tam mam cala noc do powrotnego lotu do Polski. Myslalam, ze spedze te noc na lotnisku i wiza dwukrotnego wjazdu nie bedzie potrzebna, ale po przeczytaniu kilku watkow tu zaczynam sie zastanawiac:/ czy ktos bardziej doswiadczony moze mi napisac, czy to jest mozliwe?:) a jesli nie jest, to jak teraz zmianic wize jednokrotnego wjazdu na dwu???do wyjazdu zostal miesiac. z gory dzieki!
Przemysław Supernak SuperGlob 09:50 | 19.09.2012
Taką samą sytuację miałem w zeszłym roku. W ambasadzie indyjskiej w Warszawie dowiedziałem się, że potrzebna jest wiza dwukrotnego wjazdu, albo tranzytowa. Najlepiej dowiedz się w tym samym żródle, bo z Hindusami różnie bywa i może coś w przepisach się zmieniło.
laisve 10:11 | 19.09.2012
dzięki! Oczywiście pytałam się w tym biurze, przez które się teraz załatwia wizy, ale Pani nie była w stanie udzielić mi odpowiedzi...
laisve 11:35 | 19.09.2012
ok to juz wiem, ze potrzebuje dwoch wjazdow, a mam wize na jeden i nie da sie jej zmienic, mimo, ze mam jeszcze miesiac. CO ja teraz moge zrobic? Dostac jakas pieczatke-pozwolenie na kolejny wjazd w Kathmandu?Czy na lotnisku jakos mi sie uda dogadac, zeby ktos odebral moj bagaz i nadal go na lot do Polski...? ja pierdykam, czemu nie pomyslalam o tym wczesniej to nie wiem :/
radionx 11:51 | 19.09.2012
To się chyba robi zagwozdka. Nie wiem jak ze zmianą, ale zgodnie z informacją BLS obsługującego wizy o kolejną można ubiegąć się 2 miesiące po powrocie z Indii. Jest też wiza tranzytowa, ale jak już się ma turystyczną to nie wiem czy dadzą.
Przemysław Supernak SuperGlob 13:24 | 19.09.2012
A nie da się ubłagać BLS o zmianę wizy na dwukrotnego wjazdu? Jeśli nie to pozostaje Ci ambasada Indii w Kathmandu. 6 lub 7 lat temu zmuszony byłem załatwiać wizę indyjską, bo wjeżdżając do Nepalu nie wiedziałem, że potrzebuję wizę dwukrotnego wjazdu do Indii, jeśli chcę tam powrócić. Nominalnie załatwianie wizy w Kathmandu trwało wówczas 2 tygodnie, ale po mojej dramatycznej i błagalnej rozmowie z konsulem udało mi się załatwić tego samego dnia. Być może pomógł wdzięk osobisty mojej partnerki, a może po porstu pan konsul był miły i zrozumiał trudną sytuację, tzn. konieczność powrotu w przeciągu tygodnia do Indii, aby zdążyć na samolot do Polski.
laisve 14:56 | 19.09.2012
w BLS kilkukrotnie powiedziano mi (niczym zdarta plyta) - nie ma mozliwosci zmiany. I zero porady co teraz. Opcje sa dwie - albo bede kombinowac faktycznie w Kathmandu, albo uda mi sie jakos zalatwic, zeby mi na lotnisku w Delhi odebrano bagaz i nadano na lot do Polski, tak, zebym nie musiala przechodzic przez immigration point :) dzieki za odpowiedzi
czesiu 17:25 | 19.09.2012
Kiedy lecisz? Aerosvit przestaje latac do DEL w rozkładzie zimowym !
czesiu 18:16 | 19.09.2012
13 listopada juz nie ma rejsow !!! Gdzie kupowałas bilet?
laisve 18:24 | 19.09.2012
na stronie aerosvitu. Ale przypomnialo mi sie teraz, ze niedawno faktycznie zmienili mi lot powrotny - z Delhi lece Turkish Airlanes do Istambulu i potem dopiero z Aerosvitem do Polski.
laisve 18:30 | 19.09.2012
aha, wg. kilku roznych zrodel (niestety zadnym z nich nie jest ambasada ani linie lotnicze, bo nic sie od nich dowiedziec nie moge), nie potrzebuje dwukrotnej wizy, zeby sie przesiac w Delhi wracajac z Kathmandu do Polski - pomimo, ze mam dwa osobne bilety i dwie rozne linie (a nawet trzy), wystarczy pdoobno, ze udam sie do okienka transit i tam sie zalatwi przerzucenie bagazu... Mam nadzieje, ze to sie sprawdzi:)
czesiu 18:50 | 19.09.2012
Masz 4 mozliwosci:1. załatwiasz wize indyjska w Kathmandu /najdrozsza/,
2. lecisz tylko z bagazem podrecznym,
3. całkiem realna- domagasz sie na lotnisku w KTM na podstawie przedstawionych biletow, nadania bagazu do miejsca docelowego,
albo chociaz do Istanbulu /wiza na lotnisku/, o ile masz wystarczajaco czasu, aby odebrac bagaz i nadac go na nastepne połaczenie.
4. jak sama piszesz załatwic przerzucenie bagazu w DEL
laisve 18:55 | 19.09.2012
Dzieki! mysle, ze zalatwie to w Delhi na lotnisku - musi byc jakis system dla osob takich jak ja, bo na pewno jest ich troche. Dopytam jeszcze na lotnisku w Delhi jak dolece z Polski, a w razie ewentualnosci wroce tylko z podrecznym, tez juz o tym myslalam:)
laisve 18:56 | 19.09.2012
chyba sie troche powtarzam, ale to z pospiechu:) dzieki.
Przemysław Supernak SuperGlob 20:50 | 19.09.2012
Napisz, jak wrócisz, jak sobie z tym poradziłaś. Przyda się na przyszłość.
Jadu 20:56 | 19.09.2012
Jeżeli lecisz Spicejetem to nie nadasz bagażu dalej jak do Delhi,Spicejet to taki europejski Ryanair. Wiec bagaż musisz odebrać.
Ze strony Spicejet.com :
How will I check in for Connecting Flights?
For connection with International Connecting Flights the check in starts 04 hours prior to the departure time and closes 60 min prior to departure time. At the time of check-in, passenger(s) will be issued boarding card(s) only up to the point of transit. Passenger will be responsible for
Collecting baggage from the arrivals at the transit point.
Transportation from arrivals of one airport terminal to departure terminal of another airport. Inter- terminal transfer facility is provided by Airport Operator (DIAL in Delhi)
Reporting at the Transit Airport to check-in for the next flight at least 120 min prior to the standard time of departure.
Mało tego musisz się odprawić na rejs z Delhi do Polski a w strefie tranzytowej jest tylko jedno biurko transferowe i tam nie ma możliwości się odprawić.
Poza tym przestań spamować i tworzyć tyle wątków !
Jadu 21:01 | 19.09.2012
Więc moim zdaniem jedyne co to załatwienie wizy tranzytowej w Kathmandu. Wiza taka powinna kosztować ok. 60USD (4500NPR) chyba, że coś się zmieniło.
laisve 21:22 | 19.09.2012
no to kazdy mowi cos zupelnie innego, ale dzieki za info. Nie wydaje mi sie, zeby stworzenie dwoch watkow - jednego w dziale Nepal a drugiego w dziale India bylo jakims strasznym spamem, ale jesli to urazilo Twoje poczucie netykiety to serdeczne sorry.
Jadu 21:26 | 19.09.2012
luz, nie mniej na 99% nie nadasz bagażu dalej jak do Delhi
laisve 21:32 | 19.09.2012
tak, zrozumialam juz za pierwszym razem, dzieki.