Forum dyskusyjne
Noclegi na Białorusi
kategoria podróże po świecie
kraj Białoruś
Smok-1 09:53 | 24.04.2014
Ma ktoś jakieś sprawdzone namiary na kwatery prywatne / niedrogie noclegi na Białorusi. Szczególnie interesuje mnie Polesie (Pińsk, ew. okolice), Nieśwież (lub Mir) i rejon Puszczy Białowieskiej.
Smok-1 21:27 | 25.04.2014
To może chociaż okolice Nowogródka ? Świteź ?
mrcanberra 14:53 | 26.04.2014
Sam planuję wybrać się w długi weekend majowy na Białoruś. I mam w związku z tym pytanie. Z racji odbywających się mistrzostw w hokeju na lodzie dla osób posiadających bilet na mecz nie są wymagane wizy. Czy jak kupie tani bilet tylko, jako opcję, aby z wizami się nie kłopotać i pojadę do Mińska 30 kwietnia, a będę wracał 4 to czy taki numer przejdzie? Czy też należy mieć jeszzce rezerwację na hotel czy jak to jest?Druga sprawa jak też tanio dojechać do Mińska? Jedyna opcja, jaka mi podchodzi to Eurobus-Eurolines Polska, Warszawa – Mińsk dw. Autobusowy Centralny, ul Babrujska. 120 zł bilet. I też w okolicach chciałbym się zakotwiczyć może ktoś coś poleci tańszego na nocleg?
Z tego, co się orientuję to z hostelami tam nie jest łatwo większość to drogie hotele, więc te ceny trochę mnie zniechęcają do wyjazdu.
A Ty jak jedziesz na wizie? I jakie połączenie?
Smok-1 20:02 | 26.04.2014
Ja jadę samochodem. Jedyna szansa, bo i na czas mistrzostw drogi bezpłatne i nie trzeba tych ubezpieczeń medycznych. Mam bilet na jeden mecz, mam nadzieję, że ze trzy dni uda się pojeździć. Tak jak oglądałem fora hosteli za bardzo nie ma są nieco droższe hotele (motele), pozostają kwatery prywatne, trzeba będzie na iejscu kombinować ....
Smok-1 08:30 | 13.05.2014
Udało się wrócić. Procedury nieco długotrwałe, ale raczej bezproblemowo, jak ktoś chce szczegóły proszę o info. Do 25 maja jest możliwość wyjazdu bezwizowego, taka sytuacja może się szybko nie powtórzyć.
mrcanberra 21:47 | 13.05.2014
To daj info (wyjazd, granica, noclegi, ceny itd.) na forum z chęcią zapoznam się jak wygląda taki wyjazd na własną rękę na Białoruś. Przyda się te ż innym.Ja musiałem zrezygnować trochę mało czasu na wszystko miałem, ale nie teraz to może w bliżej nieokreślonej przyszłości zaliczę ten kraj.
Smok-1 08:55 | 14.05.2014
Bezwizowy wyjazd tylko na czas mistrzostw. Potem już normalne procedury (zaproszenia, wouczery, wizy, ubezpieczenia zdrowotne i płatne drogi...).Generalnie drogi bardzo dobre, ruch niewielki, oznaczenia po białorusku (cyrilicą), duże miasta od czasu do czasu również alfabetem łacińskim, ale bardzo czytelne, numery dróg, odległości w km. Wymiana pieniędzy na granicy są kantory, również złotówki, ale dość powszechnie (noclegi w kwaterach prywatnych, stacje benzynowe) akceptowane są dolary, ruble rosyjskie, euro.Jest potężna inflacja.
Ceny podobnie jak u nas, choć nieco niższe, paliwo w tej chwili kosztuje ok. 2,88 PLN (disel, 9600 rubli białoruskich).
Z noclegami jest kłopot, bo oficjalnie możesz spać tylko w drogich hotelach (tzw. registracja, czyli obowiązek meldunkowy). Teraz, pewnie na czas mistrzostw nie sprawdzają przy wyjeździe meldunków, ale później może być różnie. Ja spałem w kwaterach prywatnych (załatwiane na miejscu, w ostatniej chwili), koszt ok 10-15 usd od osoby.
Zachęcam po 25 maja nie będzie już takiej możliwości....
mrcanberra 18:25 | 14.05.2014
Dzięki za info. Po imprezie wychodzi, że taki wyjazd będzie trochę skomplikowany. Teraz już nie dam rady trochę szkoda, bo Białoruś już od dłuższego czasu mi się marzy no ale nic kiedyś może będzie jeszcze okazja na spokojnie zobaczyć ten ciekawy kraj.Pozdro.