Forum dyskusyjne
Noclegi na Białorusi
kategoria podróże po ¶wiecie
kraj Białoru¶
mrcanberra 18:25 | 14.05.2014
Dzięki za info. Po imprezie wychodzi, że taki wyjazd będzie trochę skomplikowany. Teraz już nie dam rady trochę szkoda, bo Białoru¶ już od dłuższego czasu mi się marzy no ale nic kiedy¶ może będzie jeszcze okazja na spokojnie zobaczyć ten ciekawy kraj.Pozdro.
zgłoszone do moderacji
Smok-1 08:55 | 14.05.2014
Bezwizowy wyjazd tylko na czas mistrzostw. Potem już normalne procedury (zaproszenia, wouczery, wizy, ubezpieczenia zdrowotne i płatne drogi...).Generalnie drogi bardzo dobre, ruch niewielki, oznaczenia po białorusku (cyrilic±), duże miasta od czasu do czasu również alfabetem łacińskim, ale bardzo czytelne, numery dróg, odległo¶ci w km. Wymiana pieniędzy na granicy s± kantory, również złotówki, ale do¶ć powszechnie (noclegi w kwaterach prywatnych, stacje benzynowe) akceptowane s± dolary, ruble rosyjskie, euro.Jest potężna inflacja.
Ceny podobnie jak u nas, choć nieco niższe, paliwo w tej chwili kosztuje ok. 2,88 PLN (disel, 9600 rubli białoruskich).
Z noclegami jest kłopot, bo oficjalnie możesz spać tylko w drogich hotelach (tzw. registracja, czyli obowi±zek meldunkowy). Teraz, pewnie na czas mistrzostw nie sprawdzaj± przy wyjeĽdzie meldunków, ale póĽniej może być różnie. Ja spałem w kwaterach prywatnych (załatwiane na miejscu, w ostatniej chwili), koszt ok 10-15 usd od osoby.
Zachęcam po 25 maja nie będzie już takiej możliwo¶ci....
zgłoszone do moderacji
mrcanberra 21:47 | 13.05.2014
To daj info (wyjazd, granica, noclegi, ceny itd.) na forum z chęci± zapoznam się jak wygl±da taki wyjazd na własn± rękę na Białoru¶. Przyda się te ż innym.Ja musiałem zrezygnować trochę mało czasu na wszystko miałem, ale nie teraz to może w bliżej nieokre¶lonej przyszło¶ci zaliczę ten kraj.
zgłoszone do moderacji
Smok-1 08:30 | 13.05.2014
Udało się wrócić. Procedury nieco długotrwałe, ale raczej bezproblemowo, jak kto¶ chce szczegóły proszę o info. Do 25 maja jest możliwo¶ć wyjazdu bezwizowego, taka sytuacja może się szybko nie powtórzyć.
zgłoszone do moderacji
Smok-1 20:02 | 26.04.2014
Ja jadę samochodem. Jedyna szansa, bo i na czas mistrzostw drogi bezpłatne i nie trzeba tych ubezpieczeń medycznych. Mam bilet na jeden mecz, mam nadzieję, że ze trzy dni uda się pojeĽdzić. Tak jak ogl±dałem fora hosteli za bardzo nie ma s± nieco droższe hotele (motele), pozostaj± kwatery prywatne, trzeba będzie na iejscu kombinować ....
zgłoszone do moderacji
mrcanberra 14:53 | 26.04.2014
Sam planuję wybrać się w długi weekend majowy na Białoru¶. I mam w zwi±zku z tym pytanie. Z racji odbywaj±cych się mistrzostw w hokeju na lodzie dla osób posiadaj±cych bilet na mecz nie s± wymagane wizy. Czy jak kupie tani bilet tylko, jako opcję, aby z wizami się nie kłopotać i pojadę do Mińska 30 kwietnia, a będę wracał 4 to czy taki numer przejdzie? Czy też należy mieć jeszzce rezerwację na hotel czy jak to jest?Druga sprawa jak też tanio dojechać do Mińska? Jedyna opcja, jaka mi podchodzi to Eurobus-Eurolines Polska, Warszawa – Mińsk dw. Autobusowy Centralny, ul Babrujska. 120 zł bilet. I też w okolicach chciałbym się zakotwiczyć może kto¶ co¶ poleci tańszego na nocleg?
Z tego, co się orientuję to z hostelami tam nie jest łatwo większo¶ć to drogie hotele, więc te ceny trochę mnie zniechęcaj± do wyjazdu.
A Ty jak jedziesz na wizie? I jakie poł±czenie?
zgłoszone do moderacji
Smok-1 21:27 | 25.04.2014
To może chociaż okolice Nowogródka ? ¦witeĽ ?
zgłoszone do moderacji
Smok-1 09:53 | 24.04.2014
Ma kto¶ jakie¶ sprawdzone namiary na kwatery prywatne / niedrogie noclegi na Białorusi. Szczególnie interesuje mnie Polesie (Pińsk, ew. okolice), Nie¶wież (lub Mir) i rejon Puszczy Białowieskiej.
zgłoszone do moderacji
Podobne w±tki podróże po ¶wiecie BIAłORU¶
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], ję¶li jeste¶ nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl s± prywatnymi opiniami osób korzystaj±cych z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶ć opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z pogl±dami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie w±tpliwo¶ci prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie tre¶ci reklamowych jest zabronione.