/ / BIAłORUś > Rowerem po Puszczy Bialowieskiej bez wizy > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Rowerem po Puszczy Bialowieskiej bez wizy

kategoria podróże po świecie

martinez027 dołączył
10.08.2007

martinez027 15:27 | 29.05.2015

Witam!!
Jak zorientowani wiedzą weszła dyrektywa o zwiedzaniu Parku Bialowieskiego na Bialorusi pieszo /rowerem bez wiz.
Może ktoś jest obeznany jak to praktycznie wygląda( a raczej wyglądać będzie)?...Z tego co przeczytałem trzeba bedzie wykupić jakąś usługę turystyczną np.nocleg za 40-50zł w Kamieniukach...Jak ktoś wie co i jak wypełniać to prosze o namiary gdyż niewiele napisano o tym,a fajnie by było wyskoczyć na 2-3 dni pośmigać na rowerkach po Puszczy....Jak ktoś chetny to też pisać...
tu dyrektywa
http://www.minsk.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/ogloszenia/pbbezwizy;jsessionid=EDE00BE9458429B931045FD80E7670C2.cmsap6p

mrcanberra dołączył
17.02.2011

mrcanberra 22:39 | 29.05.2015

Dotyczy to tylko parku czy też i dalej można śmigać głęboko poza obszar parku?. Jak też z dojazdem do przejścia Białowieża – Piererow, bo to przejście pieszo-rowerowe tylko. Także, chyba najrozsądniej dojechać do Hajnówki, jeśli chodzi o PKP i PKS, ale chcąc np. autem to czy przy przejściu można zostawić auto (jest tak możliwość) i dalej już rowerami?

Tutaj jest rozszerzone info goo.gl/x69sti ale nie wiem co to jest IP PN Puszcza Białowieska gdzie niby można otrzymać dokument zezwalający na wstęp do parku po stronie Białoruskiej. Chyba, że chodzi o stronę bpn.com.pl tylko, że tam nic nie ma na temat takich dokumentów.

Generalnie rowerem wybrałbym się w trasę, ale chciałbym wyjechać trochę dalej poza obszar parku i lasów i nie wiem czy to jest na legalu.

Inna sprawa wjechać i chcąc gdzieś zostać (3 dni to w zasadzie w jeden dzień max do 150 km przy dobrych warunkach się pojedzie, także 1.5 dnia można jechać drugie 1,5 trzeba wracać, więc pytanie czy tak do tych 150 km od granicy omawianego przejścia są jakieś tam noclegi? Bo Ty kolego Kamianiuki coś wspominasz, ale mapy google pokazują drogę okrężną, a na skróty przez lasy to można sobie gdzieś wyjechać nie tam gdzie się planuje, także czegoś innego jakoś tak po drodze nie ma na spanie?

martinez027 dołączył
10.08.2007

martinez027 23:43 | 29.05.2015

Poza park nie można...Dojazd najlepiej samochodem do Białowieży i dalej rowerami,jak nikt niema fury(ja niemam) to trzeba jakoś PKP/pks dojechać... IP PN Puszcza Białowieska to białoruska strona,ale ja tam nie widze nic o tym bezwizowym wjeździe--może ktoś co zna bdb rosyjski coś wynajdzie...Do Kamieniuk z przejścia jedzie sie rowerem przez puszczę 20km czyli spokojnie 1-2h --ja się nie zgubię,a po drodze można pojeździć na żubrach czy pogonic sie w niedźwiedziami :) -tam są noclegi i pewno jakaś cywilizacja co by wieczorem odpocząć przy bdb.białoruskiej chrzanówce i innych mocnych trunkach..Za dnia planuje tylko obcowanie z naturą,a tam jest co ogladac...

mrcanberra dołączył
17.02.2011

mrcanberra 21:24 | 01.06.2015

Piszesz poza park nie można, a to gdzieś sprawdzaj jeszcze jak się zapuszczę trochę dalej na wioski?
A ten IP PN, jaka to jest strona?

Do tych Kamieniuk to jakaś droga asfaltowa prowadzi niby na skróty jak patrzę na mapach satelitarnych. Tylko pytanie jak tam z cenami spania - tak na szybko jak sprawdziłem Hotel Kamieniuki 225 zł za 2-jkę.
Co do tych niedźwiedzi to chyba wiele ich tam nie ma z tego, co wiem.

Radekx1 dołączył
12.04.2004

Radekx1 20:24 | 08.09.2017

Od granicy do wioski Kamieniuki piękna asfaltowa droga, około 17 kilometrów.
Poza wioskę nie ma co się zapuszczać, wszędzie są tablice o granicy strefy bezwizowej. Hotel przy głównej drodze w cenie około 100 pln / noc za osobę

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl