Forum dyskusyjne
Wyjazd do Moskwy
kategoria podróże po świecie
kraj Rosja
CamilosSmith 19:28 | 31.08.2013
Świetna relacja (nie moja) z wypadu do Moskwy zamieszczona jest na http://www.fly4free.pl/forum/viewtopic.php?f=209&t=31875&start=60Polecam!
zgłoszone do moderacji
Smok-1 20:12 | 28.06.2010
Generalnie nikt mi waluty nie sprawdzał na granicy, ani w jedną, ani w drugą stronę (tak w praktyce), kilka tysięcy rubli to nie jest kwota, która rzuca na kolana, szczególnie w Moskwie (jest dość drogo)
zgłoszone do moderacji
Grendel 16:47 | 28.06.2010
Witam ponownie. Mam pytanie odnośnie waluty. Dość sporą kwotę będę przewoził przez granicę w dolarach. Trzeba zapłacić za mieszkanie. Ponadto kilka tysięcy rubli tez zabieramy na pierwswze potrzeby. Jak wyglada sprawa z zadeklarowaniem wwożonych pieniedzy? Może ktoś jest w stanie mi poradfzić ile wpisać i czy to prawda, że pogranicznicy oczekują, że przy powrocie zaznaczę, że mam juz dużo mniej waluty?
zgłoszone do moderacji
Grendel 20:55 | 22.03.2010
Machina ruszyła. Ponieważ jedziemy w troje osób juz nie w akademickim wieku to jednak zdecydowaliśmy się na wynajęcie mieszkania od agencji. czasem lepiej dopłacić. Powrót do Moskwy po 15 latach! Pozdr.
zgłoszone do moderacji
Grendel 10:25 | 12.03.2010
Witam. Czy ktoś ma namiar na ciekawe i niedrogie mieszkania w Moskwie? Oczywiście nie musi być w centrum - ważniejsze metro.
zgłoszone do moderacji
Grendel 09:56 | 08.03.2010
Postanowiłem podbić temat, ponieważ o Rzymie już "zapominam" i teraz zaczynam mysleć o Moskwie. Język rosyjski znam dość dobrze, więc w tej kawestii raczej niczego sie nie boję. Mieszkam w Stargardzie i jestem ciekaw czy ktoś z Was może mi polecić jakieś wiarygodne biuro z rejonu Szczecina, które załatwi nam wizy do Moskwy?
zgłoszone do moderacji
Ania321 23:50 | 19.01.2010
Ja tez korzystałam z usług Aina nie tylko przy wyjezdzie do Rosji. Zajmują sie wszytskimi innymi wizami oprocz USA. Cena wizy do Rosji ok 300zł na 30 dni. P.S. Stać w kolejce po wize w długiej kolejce naprawde nie ma sensu
zgłoszone do moderacji
gingus 23:09 | 17.01.2010
Hej, w zalatwianiu wizy do Moskwy korzystalam z posrednictwa biura AINA i wszystko bylo ok. Nie wiem, jak to jest z meldunkiem, bo zatrzymywalismy sie u znajomych i po prostu odpuscilismy sobie te procedure (nikt sie nas nie czepial). Moskwe rzeczywiscie warto zobaczyc, choc jest relatywnie droga. Jesli znasz rusyjski, to super (zwlaszcza alfabet), bo ja niestety mialam problemy z komunikacja. Pozdrawiam i zycze powodzenia :)
zgłoszone do moderacji
Grendel 10:31 | 13.01.2010
B. dziękuję za pomoc z Twojej strony. Oczywiście skorzystam i, jeśli coś wyjdzie w praniu, to napiszę. zajrzyj więc tu czasem więc. teraz szykuję się do wyjazdu do rzymu, a za Moskwę zabiorę się w połowie lutego. Pozdr.
zgłoszone do moderacji
ankh82 21:33 | 09.01.2010
robiac rezerwacje przez hostelworld placisz prowizje ilus tam procent, kontaktujac sie z hostelem najczesciej mailowo, prowizji nie placisz. zdarza sie, ze ceny sa identyczne, ale bywa tez i tak, ze sa wyzsze. nie wiem na jakiej zasadzie to dziala. jedni znajomi jak rezerwowali przez tą stronę placili za noc "ze strony", inni natomiast zaplacili, ale hostel nie wiedzial nic o ich rezerwacji. ja zawsze wole uderzac, pisac maila bezposrednio do hostelu.pzdr
zgłoszone do moderacji
ankh82 21:22 | 09.01.2010
napisz maila ;) po co dzwonić i kase wydawac. wyguglowalam ich strone ;)http://www.home-fromhome.com/en/booking.html
zgłoszone do moderacji
Grendel 20:58 | 09.01.2010
Wieeeelkie dzięki za pomoc! bardzo wiele sie dowiedziałem od Ciebie. Skorzystam z tej wyszukiwarki (najtańszy jest hostel Bułhakow na Arbacie) ale i tak zarezerwuję sobie telefonicznie, bo rozumiem, że radzisz mi przedzwonić do Moskwy? Tylko jeszcze te 10 proc. trzeba wpłacić ale to mi pewnie powiedzą.
zgłoszone do moderacji
ankh82 19:10 | 09.01.2010
a i jeszcze jedno :) jak bedziesz szukał na hostelworld, to ja nauczona przezornoscia, nie korzystałam z tej strony w znaczeniu nie robilam rezerwacji przez nia wlasnie (bo z tym co slyszalam bywa róznie- jedni mieli rezerwacje w hostelu inni nie). Lepiej skorzystac z tej strony jako "wyszukiwarki" noclegów a potem uderzać do nich "bezposrednio". Bez posredników, najlepiej zalatwiac, tak mysle bo choc hostelworld pokazuje ceny orientacyjne, ale one sa jedynie orientacyjne i czasem ceny za pokoje sie zmieniaja, a na stronie hostelworld, nie.Jako wyszukiwarka, portal jest ŚWIETNY, jako rezerwacja miejscówki, słyszałam różne opinie.
zgłoszone do moderacji
ankh82 19:05 | 09.01.2010
aha, zalatwianiem wiz nalezy sie zajac nieco wczesniej bo czeka sie na nia ok 2- 3 tygodni, no chyba, ze sie chce ekspresowa za dodatkowe dziengi ;)ankh82 19:03 | 09.01.2010
wize możesz dostać wczesniej, bez zadnego kwitu. przynajmniej ze mna tak bylo. juz nie pamietam tak dobrze. W kwestionariuszu napisałam chyba irkuck, ogólnie. Mozesz napisac Moskwa. to powinno wystarczyć. Z meldunkiem to jest tak, ze hotel/hostel ci to powinien zalatwic. ty o nic sie nie martwisz. Nie wieem, czyt cos sie zmienilo w tej materii, ale bez meldunku mozna byc do 3 dni w jednym miejscu.
zgłoszone do moderacji
Grendel 15:29 | 09.01.2010
I jeszcze coś: wizę dostaję w biurze po okazaniu kwitu z moskiewskiego hostelu o zapewnionym miejsu pobytu, czy wizę można wcześniej nabyć? Jak jest z meldunkiem na miejscu, nie ma problemów? Dzieki b. z góry!
zgłoszone do moderacji
Grendel 14:40 | 09.01.2010
Dzięki wielkie. Już od czegoś można w takim razie zacząć.
zgłoszone do moderacji
ankh82 13:02 | 09.01.2010
po pierwsze WIZA. idziesz najlepiej do biura podrózy, które zalatwia wizy- w warszawie znam 2- stud tur (z którego korzystałam) i ruspol. Koszt ok 200 zl- za osobe. ale jesli jedzie rodzinka, to moze sa jakies grupowe. musialbys sie dopytac. Ewentualnie w ambasadzie przy belwederskiej (choc osobiscie odradzam zalatwianie wiz przez ambasade, bo duzo dodatkowych bzdur nalezy wykonac, jak badanie na HIV, np.. W biurze wypelniasz jedynie kwestionariusz, placisz i juz). co do noclegów, to polecałabym www.hostelworld.com tu znajdziesz i hostele i hotele, apartamenty itd. W hostelach najtaniej, ale jesli jedziesz z rodzina, to moze od razu nie rezygnuj z tej opcji, bo wiele hosteli oferuje pokoje prywatne, lub np. 4 osobowe, jedynie. to narazie tyle co moge ci powiedziec.Pzdr.
An
zgłoszone do moderacji
Grendel 15:29 | 08.01.2010
Witam Was. Dopiero się zarejestrowałem i liczę na pomoc osób doświadczonych w wypadach do Moskwy. Byłem w tym fascynującym mieście w czasie studiów ('95) i chciałbym je teraz pokazać rodzince. proszę pomóżcie. Jak sie teraz załatwia to wszystko? Od czego zacząć? Może ktoś ma namiary na niedrogie noclegi? Pozdr...
zgłoszone do moderacji