Forum dyskusyjne
kolej transsyberyjska
kategoria podróże po świecie
kraj Rosja
paula g 11:16 | 04.07.2017
Mam pytanko,chciałabym się wybrać nad jezioro Bajkał koleją transsyberyjską a potem do Mongolii-ma może ktoś wiedzę czy taka podróż jest bezpieczna dla samej kobiety.Niestety nikt z moich znajomych nie czuje tego klimatu,będę wdzięczna
nitkaska 11:58 | 04.07.2017
jak z bezpieczeństwem tego nie wiem, może ktoś inny się wypowie, choć myślę że zachowując środki ostrożności dasz radę. A jakie przewidujesz koszty, na jak długo planujesz wyprawę i kiedy ma się odbyć? Powrót też koleją, czy już np samolot?
paweł.p 15:14 | 04.07.2017
Jest trzech operatorów Transsib: rosyjski, chiński i mongolski. Ja mogę wypowiedzieć się na temat przewoźnika rosyjskiego, niesłychanie: czysto, punktualnie i bezpiecznie. Oczywiście, rozumiesz, że zawsze może wydarzyć się coś nieprzewidywalnego, jednak jeżeli chodzi o zwykłe zagrożenia typu menele, zaczepki, czy złodziejstwo, możesz być spokojna. Każdy wagon ma dwie "prowadnice" - odpowiednik stewardów w sypialnych PKP - opiekujące się podróżnymi i służące pomocą. (zaraz ci dokończę)
paweł.p 16:04 | 04.07.2017
Z moich informacji wynika, że przewoźnik rosyjski jest najsolidniejszy. Dlatego jeżeli chodzi o Trassib możesz być całkowicie spokojna, szczególnie że w pociągu jest zakaz spożywania alkoholu i jest to dosyć restrykcyjnie przestrzegany. W Rosji byłem wiele razy i nie spotkałem się z żadną formą agresji dotyczącą turystów. Bajkał, to teren turystyczny i podobnie jak u nas, zarówno Buriaci jak i Rosjanie widzą swój interes w życzliwym przyjmowaniu turystów. Mile wspominam kontakty z miejscowymi. W Mongolii byłem tylko raz i to też była bardzo udana wyprawa. Mongolię należy podzielić na dwa obszary Ułan Bator i reszta. Jeżeli chodzi o resztę, czyli interior to jest bajka. Gdziekolwiek się nie pojawisz wzbudzasz małą sensację i nadzieję zarobku, więc jesteś kimś bardzo oczekiwanym. W Ułan Bator musisz uważać na złodziei, szczególne na bazarach i na taksówkarzy próbujących naciągać rachunki. Odradzano mi też bywanie w kilku dzielnicach, ale już nie pamiętam jakich. W każdym razie miejsca topowe do odwiedzenia są bezpieczne. Zarówno w Mongolii jak i Buriacji religie słynące z wrogości do obcych stanowią marginalny margines, nie ma też żadnych niepokoi społecznych, ani aktywnych ruchów separatystycznych. Moim zdaniem możesz jechać bez obawy.
Smok-1 18:59 | 05.07.2017
Podczas mojej podróży transsibem - czerwiec 2008 - alkohol lał się strumieniami, i nie tylko w jednym pociągu (jechałem z przerwami z Irkucka do Nowosybirska). Czyli jednak zmieniło się. Co do bezpieczeństwa - potwierdzam, nie było żadnych powodów do obaw, inna sprawa, że rzeczywiście w turystycznym miejscu będą próbowali naciągać ....
popetersburgu.pl 16:00 | 10.07.2017
Jechalem transsibem czterokrotnie, w 2014 i 2015. Alkohol zabroniony (co nie znaczy, ze ludzie nie pija - ale bez ostentacji), palenie w "tamburze" miedzy wagonami. Cisza nocna absolutnie respektowana. Sam bylem o 23.00 uciszany przez wagonowe, zbyt glosno, okazuje sie, rozmawialem :)Ludzie pomocni, zyczliwi. W pociagu nie ma absolutnie czego sie obawiac - to nie lata 90te :) Powodzenia!
nitkaska 22:52 | 10.07.2017
wracam do tematu po przeczytaniu ostatnich wpisów. Odwołam się do historii mojego kolegi, który w 2015 podróżował koleją. Dodam tylko, że Artur jest człowiekiem niezwykle pogodnym i jak mało kto pozytywnie nastawionym do świata i ludzi. Polecam lekturę:http://bananyicytrusy.blogspot.com/2015/05/samotny-wilk-czesc-1.html
http://bananyicytrusy.blogspot.com/2015/05/samotny-wilk-czesc-2.html
paula g 14:11 | 11.07.2017
Bardzo dziękuję za info jednak chyba poczekam może ktoś na forum wrzuci,że jedzie w tamte strony i się dołączę.
Yakin 21:38 | 11.07.2017
>Bardzo dziękuję za info jednak chyba poczekam może ktoś na forum wrzuci,że jedzie w>tamte strony i się dołączę.
Możesz się nie doczekać, a w transsibie naprawdę nie ma czego się obawiać. Jest znacznie bezpieczniej niż w niektórych naszych pociągach. Wg mnie możesz śmiało jechać :-) .
annazapol 01:09 | 12.07.2017
uważam ze kolej transsyberyjska jest przereklamowana.... :) można zaliczyć odcinek i tyle, a całość no jak dla mnie to szkoda czasu i zdrowia (wątroby) bo ludzie są bardzo życzliwi i ciężko odmówić... :)
koharu 10:58 | 16.07.2017
A kiedy planujesz wyjazd?moze moglabym dotrzymac Ci towarzystwa)
apfoto 21:33 | 16.08.2017
Ja w sumie się też się wybieram ale w 2018 :)
dersu 14:55 | 10.09.2017
>Mam pytanko,chciałabym się wybrać nad jezioro Bajkał koleją transsyberyjską a potem>do Mongolii-ma może ktoś wiedzę czy taka podróż jest bezpieczna dla samej
>kobiety.Niestety nikt z moich znajomych nie czuje tego klimatu,będę wdzięczna
witam, ja wybieram się koleją transsyberyjska do Pekinu przez Mongolię w lipcu/sierpniu 2018 ale ponieważ chciałbym dużo zobaczyć toi skorzystam z oferty biura turystycznego ale nie wykluczam grupy która by się utworzyła i wspólnymi siłami byśmy zorganizowali te wyprawę ,,napisz proszę co o tym myślisz ? pozdrawiam Adam
[fb] Sławomir Superson 12:07 | 11.09.2017
Hejka, Kiedy masz w planie podróż transsyberia? Mnie od dawna kręcą tamte rejony, szczególnie Bajkał. Mongolia i kawałek Chin. Wybiorę się pewnie nie wcześniej niż na wakacjach 2018, przez rok będzie czas odświeżyć znajomość języka rosyjskiego. Odnośnie bezpieczeństwa nie wiem, więc podbijam temat :-)
cezary 03:46 | 24.11.2017
Bardzo bym chcial pojechac i tez szukam kompani. Mieszkam od Vancouveru i mam plan ruszenia od Wladywostoku w kierunku Baikal a potem samolotem do Wladywostoku i do domu. Cezary _18020@yahoo.com to moj email pozdrawiam Cezary