Forum dyskusyjne
Australia - porady
kategoria podróże po świecie
kraj Australia
skwarek2 19:51 | 03.03.2010
Witam, jestem tu nowy i szukam rady. Zaplanowałem sobie podróż do Australii na jesień do znajomej z podstawówki, która mnie tam zaprasza.Jak to jest z wizą? Jakieś koszta? Teraz już będę załatwiać, bo na razie pracuje i jestem studentem.
I jak z biletem, muszę kupić w 2 strony? Czy swobodnie uciekam stamtąd np promem -> jakoś do Rosji -> kolej transsyberyjska -> Polska
Potem zamieszczę rzeczy które chce zabrać jak mi pomożecie w tej kwestii, bo na razie mam tylko karimatę :D
Jak coś wpadnie do głowy to będę pisał. Dzięki za zainteresowanie.
marta.kwiat 10:23 | 04.03.2010
hej, wize pewnie dostaniesz jesli pracujesz. Najczęściej dają na 3-6 m-cy.No i pewnie Cię przepytają przy tej okazji ;)Zalezy dokąd lecisz ale przeważnie bilety w dwie strony lepiej kupić. Tańsze, a i tak przesiadki Cię czekają (pewnie Hong Kong).
Liste rzeczy, ktorych NIE MOZESZ zabrać/ wwieźć do Aussieland ;) masz na ich wizowej stronie. Przeczytaj, ważne ;)
czaczek 23:17 | 04.03.2010
Witaj.o wizę do AU apikujesz online. Ja musiałm przedstawić wyciągi bankowe oraz oświadczenie pracodawcy, że jestem zatrudniona. czekałam miesiąc na wize. Koszt to ok 100 AUD. Istnieje sposób aby przedłużyć np. 6 miesięczną wizę. Przed jej upływem należy wyjechać z AU np. do NZ i powrócić, wtedy automatycznie wiza sie przedłuża do 1 roku. Ale uprzedzam było to 4 lata temu!!! więc przepisy mogły sie zmienić, warto sprawdzić.
Lecąc do AU warto skorzystać z opcji stopu. Jeżeli oczywiście bilet przewiduje taką opcję. Ja zatrzymałam się na 2 tyg. w Tajlandii. warto!
Jeżeli posiadasz w bagażu czy podręcznym czy w głównym jakiekolwiek jedzenie, drewno, nasiona roślinność, owoce, leki, płyny nawet gumę do żucia- radzę zadeklarować te fanty. W samolocie dostaniesz ankietę do wypełnienia. Australijczycy są bardzo przewrażliwieni na tym punkcie a wyszkolone psy znajdą wszystko co nielegalne w twoim bagażu.
Wracając z NZ na lotnisku w Melbourne zeskrobywali z moich butów trekkingowych ziemię a sprzęt miałam odkażany. To tylko świadczy o tym, że nie ma żartów z australijskimi celnikami!
wiele by opisywać.
Jak będziesz miał jakieś pytania w miarę możliwości służę pomocą.
pozdrawiam
bardo 20:41 | 05.03.2010
ja zalatwialam wizy przez internet, i bez żadnych zaświadczeń dostałam po 3 dniach. Niedrogie bilety lotnicze z duzym wyprzedzeniem/ 6-m-cy/ kupowalam na Cathay pacific z 3 dniowym stopoowerem w Hongkongu.Bilety te zwierały też dodatkowo 1 przelot wewnetrzny , co wykorzystałam przy przelocie Sydney-Ayers Rock-Sydney/ załatwiałam je przez biuro Funfly - mają swoja stronę/Jeżeli nie ma sie duzo czasu , warto korzystac z tanich linii lotniczych JetStar jako transportu po Australii/ bardzo tanie bilety!!Dobra porą na podróż jest pażdziernik-listopad.
skwarek2 23:12 | 05.03.2010
Dziękuję za rady. Naprawdę pomocne.To ja może napisze o koncepcie:
Australia na 2-3 miesiące i chce wracać przez Oceanie, Azję i tam dostać się na kolej transsyberyjską lub gdzieś z Azji wracać do Europy.
Będę podróżować z namiotem itp ale nie będzie to pewnie codzienny nocleg pod chmurką. Teraz już przyśpieszyłem obronę i sesję i jadę do Holandii zarobić na wszystko. Ktoś może ocenić koszty takiej eskapady, nawet na oko?
A i jak jest z pracą w AU, bo marzenia mogą przewyższyć środki. Myślę co by popracować miesiąc tam i dopiero ruszyć dalej, choć z wizą turystyczną to raczej szara strefa :).
PS fajnie że się odezwaliście, będę pisał jak coś ruszę z tematem. Strasznie się nakręciłem na moją pierwszą tak dużoąąąą podróż :)
kaczma 01:04 | 06.03.2010
Co do pracy jest ciężko, zależy od tego jaki zawód Masz ,angielski również bardzo ważny. Większa możliwość może przy pracy sezonowej (owoce), próbuj na internecie szukać, również nie zapomnij o Poloni, nie licz na wiele,ale może szczęście ci do pisze. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to uważaj ,najgorsze to wierzyć wszystkimj ,powodzenia
skwarek2 21:08 | 25.03.2010
To ponownie ja. Jestem na etapie szukania butów wysokich by je rozchodzić. I mam problem, jakich szukać? Z membraną czy bez (ze względu na temperaturę)? A jak bez to opcją są buty taktyczne (wojskowe, wysokie, lekkie)?
kaczma 04:31 | 26.03.2010
Do czego Ci potrzebne wysokie buty?Myśl o trekkingowych , to Ci wystarczy.
Sklep.Badura 17:08 | 26.03.2010
Wydaje mi się że powinieneś kupic wyższe buty trekingowe,takie które będą sięgac za kostke. Jak będziesz już w Australii to koniecznie musisz zwiedzic takze Nową Zelandie.