Forum dyskusyjne
Australia i Nowa Zelandia
kategoria podróże po świecie
kraj Australia
[fb] Mateusz Turczak 14:54 | 15.06.2017
CześćWybieram się do Australii i Nowej Zelandii mam 58 dni od 20 Listopada 20017 do 17 Stycznia 20018
Pytanie:
1. Lepiej jest wynająć osobówkę i spać na Campingach w pokojach wieloosobowych za 20$ ?
2. Lepiej jest wynająć osobówkę i spać na Campingach w w namiocie przywiezionym z Polski ? (czy to bezpieczne?)
3. Campera lub wana z miejscami do spania pominąłem ze względu na to iż będę podróżował sam (chyba, jeżeli nikt się nie dołączy) ze względów finansowych
Za co płaci się na prywatnym Campingu? Za samo postawienie auta na parkingu? czy za miejsce namiotowe? czy za za to i za to ?
Lub inny pomysł w celu zaoszczędzenia gotówki
Plan raczkuje i to za dużo powiedziane może ktoś ma swój plan i chciałby się podzielić
Przylatuje do Melbourne zamierzam się cofnąć do The Great Ocean Road a potem to mam zamiar jechać południo-wschodnim wybrzeżem aż do Cairns a z stamtąd do Nowej Zelandii
Nowa Zelandia to przylot do Auckland i sukcesywnie do Christchurch lub dalej do Queenstown
usunięty/nieznany 23:57 | 15.06.2017
>Za co płaci się na prywatnym Campingu? Za samo postawienie auta na parkingu? czy za
>miejsce namiotowe? czy za za to i za to ?
>
>Lub inny pomysł w celu zaoszczędzenia gotówki
Placisz za miejsce na kempingu. Jesli szukasz oszczednosci to szukaj tanszych kempingow zarzadzanych przez parki narodowe (przykladowe linki ponizej). Ceny sa znacznie nizsze niz w przypadku komercyjnych operatorow. Tylko w przypadku parkow narodowych upewnij sie, ze wiesz czego mozesz oczekiwac na danym kempingu - czasami bedzie to miejsce bez infrastruktury w srodku lasu czy na plazy :)
http://www.nprsr.qld.gov.au/parks/list.php?facility=78
http://www.nationalparks.nsw.gov.au/camping-and-accommodation
Pozdrawiam,
I
--------------------------------------------------------
tu i tam
https://sites.google.com/site/iguan007/
--------------------------------------------------------
69 TOURS 07:20 | 11.07.2017
Hello.Ja mieszkam w Melbourne, Australii. Duzo podruzuje po Australii to znam sie na tym temacie. Niestety nie wiem jak to jest w Nowej Zelandii to prosze bierz moje komentarze jako dotyczajace tylko Australie.
Podrozowanie po Australii moze byc bardzo tanie jesli sie to robi z rozumem i planowaniem. Potrzebna jest strategia.
Ogolnie wynajmowanie auta jest kosztowne, nawet jesli to jest stare auto. Nie tylko trzeba brac koszt wynajmu pod uwage ale tez paliwo i ubezpieczenie. Przez to bym sugerowal minimalizowanie czasu wynajecia auta. Ale niestety w niektorych przypadkach auto jest niezbedne. To trzeba zrobic tak:
Jak sie przylatuje do duzego miasta jak Melbourne albo Sydney to sie korzysta w publicznego transportu. W takich miastach publiczny transport pozwoli duzo zobaczyc i sa rozne bilety terminowe. Kupujesz namiot w sklepie tak jak Anaconda. Namioty tam sa dobre i tanie ALE miej oko na promocje. Mozna dobry i lekki namiot kupic za az 50% zniszki. Sydney ma kilka pol kampingowych. Najlepszy jest w Lane Cove (14km od centrum). Na polach namiotowych placi sie za miejsce (czy masz auto czy nie).
Niestety Melbourne nie ma kampingow turystycznych. Sydney ma okolo 2, jeden z nich jest daleko od centrum ale lezy na samej plazy. Jesli lokalizacje tych kampingow nie pasuje to wtedy sie idzie do "hostel". Tych hosteli jest wiele, wiele i one sa bardzo blisko centrum i w popularnych miejscach w miastach. Jesli bys mial auto to bys mial problem, bo ogolnie przy hostelach sa problemy z parkingiem i one sa bardzo drogie.
Jak zwiedzisz co chcesz w miastach to wtedy mozesz ruszyc sie na obrzezach. Do tego jest potrzebne auto.
Zeby podsumowac:
1. Namiot jest musowy - maly i lekki.
2. Planuj pobyt pod kontem terminow bez auta i z autem.
Auto sie najbardziej oplaca jak jest kilka osob. Wtedy koszty moga byc podzielone. Jesli znajdziesz partnerow do podrozy do wynajmujcie auto od pierwszego do ostatniego dnia.