Forum dyskusyjne
Papierosy a Singapur
kategoria podróże po świecie
kraj Singapur
Izma79 14:22 | 25.10.2010
Witajcie,Za kilka dni wyjażdzam do Singapuru. Palę papierosy. Czytałam, że wwozenie do Singapuru papierosów jest nielegalne. Czy rzeczywiście nie powinnam brać do bagażu głównego nawet jednej paczki? Czy jednak te przepisy nie są aż tak restrykcyjnie egzekwowane? Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?
Będe wdzięczna za informację zwrotną :)
Pozdrowienia!
benbm 00:27 | 26.10.2010
Nic nie wiem o zakazie wwozu papierosów ,ale palenie to restrykcje finansowe i to nie małe ,możesz ryzykować i palic po kryjomu ale jak cię nakryją no to ci kasy nie sterczy ,masz okazję na odwyk
Izma79 14:46 | 26.10.2010
Wiem, że mozna palić w określonych miejscach. Palę kilka papierosów dziennie, więc nie muszę na każdym rogu ulicy się zatrzymywać i odpalać zapalniczki ;) dlatego zamierzałam wziąć 1 paczkę ze sobą (spokojnie wystarczy na te kilka dni w Singapurze), ale nie wiem, czy w ogóle ryzykować...:/ chyba kupię zatem papierosy na miejscu...ech...;)
benbm 15:21 | 26.10.2010
Bez przesady paczka dwie smiało to nie przemyt i tak nie kopią przy najmniej mnie nigdy o nic nie pytali a ja byłem tam kilka razy
jamesu 20:43 | 26.10.2010
Moje 7 paczek pysznych kretekow , ktore wwiozlem z indonezji komisyjnie pocieto na lotnisku. Chcialem oszczedzic 3 papierosy, ktore zostaly w napoczetej paczce, ale nawet to nie bylo mozliwe. Przepis mowi, ze nie wolno wwiezc ani jednego papierosa. wolno tylko po oplaceniu podatku w wysokosi 12 dolarow za paczke (25zl). Za niezgloszenie paczki, w razie kontroli przewidziaqna jest kara 500 dolarow. nie warto ryzykowac
Izma79 09:00 | 27.10.2010
Dzięki za informacje. Może rzeczywiście nie warto ryzykować. A wiecie może ile (mniej więcej) kosztują papierosy w singapurze, malezji, tajlandii?
jamesu 07:40 | 28.10.2010
w Singapurze okolo 20zł, w Malezji tak jak w Polsce, w Tajlandii nie pamietam, w Laosie, Wietnamie Chinach Indonezji i tego typu krajach już od 3zł. Najlepsze w Indonezji
benbm 09:28 | 28.10.2010
Wolno jak widać ale trzeba mieć pecha że kolegę sprawdzali ,ale wiózł kredki a je czuć z daleka ,no nic pech
agnieszka.m 06:04 | 04.11.2010
Juz chyba za pozno, ale moze innym jeszcze sie przyda ta informacja. Moza miec jedna zaczeta paczuszke papierosow, takze jednego papieroska trzeba sobie wypalic przed wylotem do Singapuru. A co do samego palenia, to nie mozna palic w miejscach publicznych. W centrum byle gdzie na pewno nie zapalisz. Miejsca wyznaczone do palenia przy ulicach rozpoznasz po koszach na smieci z popielniczka na gorze :) Poza centrum juz jest znacznie lepiej, w niezatloczonych miejscach mozesz sobie palic normalnie, isc z papierochem w reku.. byle tylko ludzi tam nie bylo (wiem to w przypadku Simei).. no i pamietac zeby peta nie rzucic na ziemie ;-)
benbm 08:36 | 04.11.2010
No żeby ludzi nie było to rzadkie zjawisko ,ludzie pala po kryjomu po mimo drakońskich kar ,a jakie to się dowiesz bo cennik wywieszają dość często