Forum dyskusyjne
Singapur_lotnisko jako przesiadka
kategoria podróże po świecie
kraj Singapur
MichałTJE 13:00 | 04.05.2018
Witam Serdeczniemam pytanie do zorientowanych...
w lipcu mam pordróż z rodzinką 2+2 do Indonezji, Lotnisko Singapur jest miejscem przesiadki... problem dotyczy logistyki na lotnisku. spawa się ma tak:
w Singapurze planowo z Warszawy lądujemy planowo o 17:15 (Terminal 2)... następnie mamy lot z Singapuru do Surabaya o godzinie 19:30.. (tu niestety na tą chwilę nie ma podane z jakiego terminala startuje samolot)
Podpowiedzcie przede wszystkim na co zwrócić tam uwage jak pójdzie wszystko dobrze będzie "tylko" 2 godziny na przeorganizowanie się na nastepny lot. Bagaże mamy wyłacznie podręczne więc odchodzi czekanie na walizki...
jak sądzicie czy to wystarczająco dużo czasu ?
dziękuję
Michał.
Jacky 15:07 | 04.05.2018
Hello. Tydzień temu byłem w Singapurze.Wszystko tam działa jak w szwajcarskim zegarku.
Między terminalami kursują darmowe shuttle busy chyba co 20 minut.
Jeżeli to jest tania linia do Indonezji , typu AirAsia to lot powinien być z terminala 4.
Przed wylotem w systemie flight status danej linii, sprawdzisz dokładnie terminal wylotowy.
Nawet jeśli nie to 2 godz z powodzeniem wystarczy na samą przesiadkę.
Pozdro.
MichałTJE 00:54 | 05.05.2018
Dziękuję bardzo. Faktycznie linie to Garuda Indonezja więc zalicza się do lokalnych. Jedyny motyw to aby ten warszawski nie miał opóźnienia. Na zwiedzanie Singapuru szykujemy się na powrocie. Ok. 13.00 będziemy na lotnisku a wylot do Warszawy o północy więc coś uda się obejrzeć. Czytałem gdzieś o pociagu/tramwaju wycieczkowym dla oczekujących na loty ale muszę poszukać... Biorę pod uwagę dzieci 11 lat i 6 lat... Żeby nie przesadzić z wrażeniami :)
Jacky 06:22 | 05.05.2018
Hej.My podróżowaliśmy po Singapurze metrem.
Na terminalu 2 (skąd odchodzi metro) kupujesz Singapore Travel Pass
dla dorosłej osoby 10 SGD na cały dzień na wszystkie środki lokomocji (dzieciaki pewnie taniej)
Wszystkie atrakcje skomunikowane są. b.dobrze z metrem.
Największe wrazenie zrobiły na nas oświetlone w nocy Gardens the Bay
(przystanek metra Bayfront) i sama marina.
Oprócz tego warto pojechać do Chinatown i Little India ( na jedzonko:)
To tak na wypadek jakby autobus wycieczkowy nie dojechał :)
Pozdrawiam i udanej wyprawy :)
Jacek
MichałTJE 10:51 | 06.05.2018
Super... dzięki wielkie... z metra skorzystamy "na powrocie" będziemy ponad 12 godzin "koczować" na lotnisku więc uda się gdzieś wyskoczyć...pytanie przyziemne... sieć w telefonie... wiem , że moja karta firmowa w telefonie nie będzie miała możliwości korzystać z sieci w Singapurze tym bardziej w Indonezji... podpowiedzcie czy warto zaopatrzyć się na te kilka godzin w miejscowa kartę która udostępni jakiś mały gigabajt sieci? choćby dla map google... z tego co czytałem na lotnisku jest WIFI...
w Indonezji będziemy ok 3 tygodni więc tam obowiązkowo trzeba coś kupić
ale raczej powinienem założyć nowy wątek w odpowiednim dziale na forum...
tomako 19:04 | 07.05.2018
Hej,Rzeczywiście lotnisko organizuje takie objazdy po mieście dla pasażerów, którzy mają więcej niż 6h na przesiadkę. Z tego co widziałem jest kilka godzin odjazdu i miejsca sa wykupione na kilka godzin na przód.
Niemniej łatwo się podróżuje po Singapurze. Metrem ok 30 min do centrum (przesiadka za Expo - 2gi przystanek bo do lotniska jest "wahadło").
Wszędzie blisko, łatwo przyjemnie. Załapiecie się na darmowy pokaz wyświetlany na fontannach przy Marina Bay o 20.00 a potem 20.45 pokaz przy Garden By The Bay.
Potem metrem z przesiadką na lotnisko +- 40 minut.
Bilet na metro w zależności od ilości stacji ok 1,6 - 2,5 dolara singapurskiego.
MichałTJE 22:35 | 07.05.2018
,,, fajnie jest bo Wasze komentarze/odpowiedzi oprócz, że pomagają to wprowadzają taki spokój i przekonanie, że wszystko pójdzie dobrze,,,dziękuję serdecznie...
jeszcze tylko takie przyziemne tematy jak właśnie dostęp do sieci... coś czuje że akurat w tym przypadku mógłby pomóc...
generalnie jestem przeciwnikiem wszelkich wirtualnych społeczności... a tu jednak :)
michał...