Forum dyskusyjne
Lotnisko-Chinatown
kategoria podróże po świecie
kraj Singapur
orka 13:10 | 28.01.2013
Hej:)jak najtaniej, najszybciej dostać się z lotniska changi do Chinatown (6osób +bagaże) taxi, metro? czy można płacic dolcami, euro czy konieczna wymiana? gdzie korzystniej? gdzie na kolację w Chinatown?
robbieSG 05:26 | 29.01.2013
Placi sie "dolcami" tylko ze singapurskimi. Kantory wymiany walut na lotnisku, napweno jest taniej niz w malezji, po prostu kupicie karte z automatu na peronie MRT. Cena przejazdu okolo 2.20 SGD na osobe. Chinatown to wlasciwie nic tylko restauracje, wszystko zalezy od tego jaka kuchnia odpowiada wam najbardziej. Jezeli podrozujecie na budzecie, polecam hawkers na Maxwel road. Jest tanio i mnostwo lokalnych specialow.
magic 16:41 | 29.01.2013
Musicie zdecydowac czy 'najtaniej' czy 'najszybciej' jest wazniejsze :-)1. Taxi. Mozna placic karta kredytowa (bedzie minimalnie drozej niz gotowka - jest jaka stala oplata za to). Tak jak juz robbie napisal - tylko singapurskie dolary jako gotowka.
Tutaj macie linka do strony gdzie mozna uzyskac orientacyjna cene za przejazd:
http://www.taxisingapore.com/external/taxi-fare-calculator/
Czas dojazdu zalezy od godziny.
2. Metro (MRT). Orientacyjna cena byla podana. Musicie sie przesiadac dwa razy:
- zielona linia z lotiniska i przesiadka na Tanah Merah (koncowa stacja dla metra z lotniska)
- dalej zielona linia i przesiadka na Outram Park (linia purpurowa).
Uwagi:
- w zaleznosci od godziny moze byc ciasno
- musicie sie przygotowac na przejscie pomiedzy stacjami na Outrum Park (chwilka tupania)
- sa inne mozliwosci (np. zolta linia z Paya Lebar)
Mam nadzieje ze wiecie ciut wiecej - w razie czego pytajcie dalej :)
Pozdr,
-M.
orka 20:02 | 29.01.2013
wielkie dziękimam nadzieje ze będą dostępne taxi dla 6 osób z bagażami
p.s. co nieco wiemy
już za dziesięć dni urlopik 3 tygodniowy:)
magic 13:54 | 01.02.2013
Zwykle taxi nie da rady Was wszystkich zabrac.Mozna wynajac busa. Niestety nie znam aktualnej ceny. Ostatni raz jechalem ~3 lata temu i bylo to okolo S$45.
Pozdr,
-M.
magic 13:55 | 01.02.2013
O ile zostajecie na chwile w Singapore - dajcie znac - mozemy wyskoczyc cos zjesc / wypic :)Pozdr,
-M.
robbieSG 09:10 | 04.02.2013
Ja sie tak zastanawiam kiedy ty mi zoproponujesz cos do wypicia i zjedzenia LOL. Napewno daleko do queenstown nie masz.
robbieSG 09:15 | 04.02.2013
A propos transportu, chetnie bym pomogl za darmo tylko ze ja 6 ludzi do Golfa nie wsadze. :/