Forum dyskusyjne
Darjeeling i okolice pogoda atrakcje
kategoria podróże po świecie
kraj Indie
beskidnik 00:51 | 13.12.2011
WitamMam pytanie. Będę w Darjeeling od 2 marca przez 3 dni.
Jakiej pogody mam się spodziewać w pierwszym tygodniu marca? Jest szansa by nie targać zimowych rzeczy na te 3 dni jeśli potem spędzam 2 tygodnie w ciepełku?
Co zobaczyć w okolicy przez 2-3 dni?
Aha...i zastanawiam się jeszcze nad sposobem dotarcia.
Mam do wyboru lot Bombaju do Bagdogry i potem do Darjeeling
albo lot do Kalkuty, pociąg a potem kolejka himalajska. Co polecacie? Dziękuję
beskidnik 01:08 | 13.12.2011
I jeszcze jedno istotne pytanie. Czy początek marca daje dużą szansę na dobrą widoczność w kierunku Himalajów czy raczej spodziewać się braku widoków.
tafel 22:57 | 26.12.2011
WitamJa byłem na początku grudnia w Sikkimie więc pogoda powinna być bardzo podobna (Sikkim sąsiaduje z Darjeelingiem). W dzień miałem około 20 stopni w nocy poniżej 10 - na 2000 m npm Darjeeling leży na podobnej wysokości co Gantok, stolica Sikkimu). W hotelach było chłodno - 15 stopni (większość hoteli szczególnie tych tańszych nie ma ogrzewania).
Aby wybrać się do Sikkimu to jest za mało czasu (Sikkim znam dobrze, bo byłem tam 2 tygodnie, Darjeeeling minąłem z boku).
W marcu powinno być cieplej niż w grudniu. W grudniu widoki na Himalaje miałem super ale tu nie ma reguły, trzeba mieć po prostu farta (ew. dać na msze)
Pozdrawiam
Radosław Tafliński