Forum dyskusyjne
PORA MONSUNOWA
kategoria podróże po świecie
kraj Indie
Fantagiro 13:44 | 19.05.2012
Hej !wybieram się na wycieczkę do Indii w porze monsunowej (lipiec wrzesień).interesuje mnie info na temat Indii Północnych,
czy ktoś z Was był wtedy i czy podroż taka może być jakoś szczególnie uciążliwa?
dzięki za info:)
Luti 11:01 | 21.05.2012
Można. Jest nieco gorsza widoczność, co powoduje, ze fotografie mogą być mniej ciekawe. W Himalajach nie będzie dalekich widoków, np. nie zobaczysz masywu Nanda Devi z kausani, czy innych tradycyjnych punktów widokowych. Mogą się zdarzyć też osuniecia ziemi, powodujące opóźnienia w transprocie, ale to są wszystko szczegóły.Pogoda jest trochę, jak w szklarni, ale to się wszystko da przeżyć. Pewnie, że lepiej jechac w październiku, ale jak się nie ma wtedy czasu, to nic na to nie poradzimy. Ponadto nie jest to szczyt sezonu i ceny są nieco niższe.
beesmark 13:32 | 23.06.2012
Ja jadę 17 lipca w pełnym monsunie do Bombaju :) Inaczej się nie dało więc albo monsun albo nic. Jakie macie doświadczenia z Bombaju w porze deszczowej? Potem jadę na północ do Rajastanu i Delhi więc tam powinno byc ok ale Bombaju trochę się boję. Najbardziej martwię się, że zerwie linie kolejowe, albo że samolot się opóźni.... mieliście takie incydenty?
Leila 22:03 | 23.06.2012
Byłam pare razy w Bombaju w porze monsunowej i za pierwszym razem spotykały mnie jedynie mocne lecz krótkie ulewy, które w żaden sposób nie paraliżowały miasta, innym razem miałam przyjemność cieszyć się słońcem i żadnym deszczem :-) Jeszcze innym razem miałam wylot z Bombaju na Sri Lankę w trakcie ulewy - wszystko powiodło się zgodnie z planem. Wiadomo, w żaden sposób nie wpłyniemy na pogodę, ale myślę, że nie ma co przesadzać z obawami :-)Pozdrawiam!!
p01i 20:46 | 24.06.2012
jeśli nie pada przez kilkadziesiąt godzin to czas monsunów może być przyjemniejszy niż gorące bezwietrzne miesiące poprzedzające. Chmury/przelotne deszcze przynoszą mega ulgę...