/ / INDIE > Rezerwacja biletów na pociągi-Indie > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Rezerwacja biletów na pociągi-Indie

kategoria podróże po świecie

kraj Indie

aldonucjusz dołączył
13.04.2012

aldonucjusz 00:45 | 27.08.2012

Hej!
Czy ktoś z Was rezerwował z Polski bilety na pociągi w Indiach?
Czy to się sprawdza?Jeśli tak-to podajcie proszę linka do odpowiedniej stronki.Dzięki!

pavep dołączył
29.03.2009

pavep 13:43 | 27.08.2012

Rezerwowanie pociagów z Polski bez sensu! Jest pełno biur pośredniczących w rezerwacji w Indiach które za drobną opłatą wystawią Ci bilet, o dostępność tez się nie bój bo jest specjalna ilość miejsc przeznaczona tylko dla turystów. najlepsza kalsa to sleeper class, tania prycza do spania z miejscówką i wiatrakami. Wiem co piszę bo mieszkałem w Indiach 6 miesięcy i zjeździłem je całe pociągami!

rhythm dołączył
27.08.2012

rhythm 14:19 | 27.08.2012

Jadę z dziewczyną za 2 tygodnie do Indii i zaczynamy z Delhi, większość osób na forum poleca zarezerwowanie biletów z wyprzedzeniem ale jak wszyscy mam problem z rejestracją na Cleatrip. Czy w tym okresie w Indiach jest dużo turystów i czy będą problemy z kupieniem miejsc na pociągi na miejscu. Podobno ilość miejsc dla turystów jest mocno ograniczona...

herrek dołączył
26.07.2011

herrek 15:07 | 27.08.2012

Jak najbardziej polecam kupowanie przez internet.
Byliśmy w zeszłym roku w Indiach i rezerwowaliśmy bilety na pociągi, samoloty i chyba raz hotel (ale rezerwacja hoteli jest mocno dyskusyjna- taniej i lepiej znajdziesz na miejscu).
Jeśli jedziesz pierwszy raz na tego typu wyjazd to tym bardziej polecam internet, na miejscu będziesz mógł skupić się na innych rzeczach i masz pewność, że nikt Cię nie naciągnął :) ,a jak znajdziesz coś lepszego, lub innego na miejscu zawsze możesz odwołać rezerwację, to zwrócą Cie pieniądzorki (wiadomo im później odwołasz rezerwację tym mniej płacą)
Stronka to oczywiście http://www.cleartrip.com/
Jeśli jedziesz tam pierwszy raz to nadmiar wrażeń i to wszystko z czym się spotkasz na miejscu (nie straszę tylko informuję :) ) wg mnie wystarczy na pierwsze parę dni, a później ... będziesz hulać po dworcach i handlować biletami ;)
Takie jest moje skromne zdanie

sikhis dołączył
02.11.2012

sikhis 22:06 | 02.11.2012

Działaj odnosnie Cleartrip-a bo to najlepsza forma rezerwowania biletow. Zawsze najlepiej rezerwowac 1 lub 2 dni przed wyjazdem z danego miejsca. I nie laduj sie do prywatnych biur turystycznych bo zaczna Ci wymyslac ze biletow na dzis nie ma i na jutro tez nie ale moga zaproponowac Ci tania wycieczke dzies tam itd. Jesli na dworcach istnieje biuro turystyczne to tam tez bez problemow dostaniesz bilet na pociag. W delhi istnieje tylko jedno prawdziwe biuro i znajduje sie ono na dworcu kolejowym w budynku od strony mein bazar, w innych prywatnych biurach traci sie tylko czas i nerwy. Co do klas pociagow tylko sleeper, AC 2-3 to strata pieniedzy, masz klime ,przescieradła i poduszke ale jak masz ze soba spiwor to nawet nie korzystasz, Oczywiscie najlepiej podrozowac w nocy wsiadasz w pociag o 23 i na rano jestes w nowym miejscu wyspany i gotowy do zwiedzania.

herrek dołączył
26.07.2011

herrek 15:14 | 27.08.2012

aha i w sezonie trzeba kupować wcześniej, bo na "głównych trasach" bilety szybko się kończą.
A te wszystkie bilety turystyczne czy jeszcze jakieś inne możliwości, o których poczytasz na forum lub w przewodniku (są i działają) zostawił bym jako ew. "koło zapasowe".

aldonucjusz dołączył
13.04.2012

aldonucjusz 18:52 | 27.08.2012

Dzięki wszystkim za informacje!
Tak,jedziemy pierwszy raz i już naczytałam się,że doznamy na wstępie niezłego szoku,także przynajmniej o bilety wolałabym być spokojna( spokojniejsza...). Ale dzięki pavep za swoje rady,niestety mamy ograniczony czas na Indie,dalej jedziemy do Nepalu,także chciałabym to tak zgrać,żeby wiecej mieć czasu na zwiedzanie niż na czekanie na dworcach (pewnie swoje i tak odczekam...:)
Dzięki herrek za swoje skromne zdanie ,Przydało się;)

marrigo dołączył
21.03.2012

marrigo 19:06 | 27.08.2012

Hej. Ja potwierdzam opinie herrek. Dobrze jest zarezerwować online przez Cleartripa - zawsze możesz anulować (chyba najpóźniej 12 h przed odjazdem). Anulowałam kilka biletów w związku ze zmianą planów i zawsze Cleartrip zwrócił pieniądze na konto. Znajomy poznany w podróży kupując przez lokalne biuro zapłacił o kilkaset rupii więcej, bo się okazało, że mu kupili wyższą klasę "bo nie było biletów w klasie sleeper". Wymówka :-) A w ostateczności jak nie będzie biletów to można kupić bilet na General i wsiąść do sleepera a później dokupić u konduktora (trochę drożej). Jak się ładnie uśmiechniesz to się uda.
Aha - jeszcze druga strona do rezerwacji to makemytrip.com

rhythm dołączył
27.08.2012

rhythm 19:47 | 27.08.2012

Kurcze tylko na cleartripie teraz są duże problemy z rejestracją, szczególnie kiedy się nie ma paszportu(czeka na wize w ambasadzie). Czy może ktoś użyczyć w takim razie konta albo zakupić dla nas bilety, chyba że jednak kupienie ich na miejscu nie jest bardzo uciążliwe...

aldonucjusz dołączył
13.04.2012

aldonucjusz 19:58 | 27.08.2012

Dzięki marrigo! :)

arysto dołączył
09.07.2012

arysto 21:50 | 27.08.2012

Z tym kupowaniem General'a i wbijaniem się do Sleepera na krzywy ryj a następnie kombinowania zamiany to bym uważał, bo nie zawsze się udaje. Miałem taką sytuację, że będąc na liście rezerwowej nie mieliśmy biletów i po rozmowie z konduktorem nawet sugestii, że możemy zapłacić więcej czy może być lepsza klasa powiedział nam - sorry nie ma miejsc, nic nie poradzę! Przyznam, że to była długa trasa Varanasi-Bhubaneswar, ale nic nie poradziliśmy i musieliśmy zmieniać plany. Dopiero łapówka i sporo zachodu ze strony jakiegoś kierownika zmiany załatwiły sprawę!

Pawel_DziennikiWypraw dołączył
21.08.2012

Pawel_DziennikiWypraw 10:11 | 03.11.2012

Tak, ja rezerwowałem i się sprawdziło w 100%. Rezerwacja z wyprzedzeniem się przydaje, bo po prostu w pociągach brakuje miejsc. Twierdzenie, że na miejscu można kupić bilet jest słuszne tylko wtedy, kiedy ktoś ma np. tydzień luzu i może czekać na pociąg. Jeśli chcesz pojechać danego dnia - z dużym prawdopodobieństwem możesz po prostu się nie dostać na pociąg. Wystarczy wejść na stronę rezerwacji internetowych i spróbować zarezerwować pociąg np. na jutro. Okaże się, że na wielu trasach już nie ma miejsc. Kto był w Indiach ten wie, że pociągi są maksymalnie przepełnione.

Link to rezerwacji: http://www.cleartrip.com/trains

--
http://www.DziennikiWypraw.pl - podróże, wyprawy, zdjęcia i filmy z najdalszych zakątków świata.

angelikawtropikach.blog.pl dołączył
04.11.2012

angelikawtropikach.blog.pl 09:18 | 04.11.2012

Witajcie! Pozwolę sobie i ja wtrącić słów kilka w temacie. Są w zasadzie 4 strony, gdzie można kupić bilet:
- strona kolei
- cleartrip.com
- makemytrip.com
- yatra.com
Tak czy owak, trzeba mieć założone konto na stronie kolei. Problem z nr tel. można ominąć wysyłając skan paszportu. Ale dalej już miałam problem. Albo płatność tylko kartą American Express, albo przerwa w działaniu strony kolei, albo jakieś problemy techniczne i tylko blokowanie pieniędzy na koncie, albo jednak ten indyjski telefon. W końcu pomógł mi znajomy z Indii. Potwierdzam słowa poprzednika- jest na miejscu mnóstwo biur podróży, w których kupi się bilet. Tylko, że "na miejscu" to czasem bywa za późno, zwłaszcza jeśli komuś zależy na podróży w wyższej klasie. Takich wagonów jest tylko kilka w pociągu, który często ma nawet 500 m (np. Konkan).

sekulanka.k dołączył
07.10.2014

sekulanka.k 22:41 | 18.11.2014

Witam, mam ogromny problem z rejestracja na cleatrip.... moze ktos mial podbne trudnosci i cos podpowie.

Zarejestrowalam konto na cleatrip i na irctc. Wyslalam paszport i mam juz kod telefoniczny i mailowy.

Jak chce sprawdzic dostepnosc pociagow to wyskakuje komunikat ze musze polaczyc obydwa konta teraz. Wpisuje po kolei kody i wyskakuje komunikat ze wyglada na to ze juz mam konto aktywowane, zebym sie wylogowala i sprobowala ponownie.

Jak probuje ponownie to znow prosi mnie o aktywacje i polaczenie kont....i w kolko to samo. Czy ktos z Was mial takie problemy?

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl