Forum dyskusyjne
Kerala-Cochin-Varkali
kategoria podróże po świecie
kraj Indie
Tomi45 14:44 | 17.12.2012
Witam, bardzo prosze o podpowiedź, jak najlepiej dostac się z Cochin do Varkali, Jak zaplanować sobie pobyt 5 dniowy w tym rejonie, Mam nadzieję ,że wielu wspaniałych globtroterów było w tym rejonie i podzieli się ze mną tymi info.Planujemy z przyjaciółmi być tam w okresie od 27.01- 31.01. 2013.Pozdro Tomi
nawarro 11:30 | 20.12.2012
My z trochę podobnym pytaniem:Będziemy ze znajomym w Kerali ok 6 dni
- chcielibyśmy "zaliczyć" plaże, pływanie kanałami po "dżungli" a także zobaczyć jakieś malownicze plantacje herbaty.
- Możecie coś polecić w tej materii? :)
mors 22:00 | 20.12.2012
Właśnie wróciłem.Moja trasa:Cochin-Munnar i okolice,plantacje herbaty,punkty widokowe-Alpuzza-4godzinna wyprawa łódką po rozlewiskach-Varkala-cudowna plaża przy klifie,ciepłutka woda i ogromne fale.Sympatyczna miejscowość bez resortów.Poruszałem się autobusami.Taniocha,ale bardzo męczące i powolne.
Tomi45 08:11 | 21.12.2012
Dzięki Morsie :), jeśli będziesz miał trochę wiecej czasu w świeta to napisz na co zwrócić uwagę . Jakieś orientacyjne ceny. Wiem ,że jest tanio ale podpowiedz coś żeby nie dać sie za bardzo wkręcić :) np. ile kosztuje cały dzień na łódce i czy są takie wypady z noclegiem?
piotrwaz 08:37 | 21.12.2012
Zgadzam sie z Morsem lepiej wynajć mał ałódkę za okolo 100 rp od osoby pływa sie malutkimi kanałami gdzie te duże nie wpływają . Po mniej wiecej 2 godzinach staję się to wszystko monotonne .Ale mimo to warte obejrzenia. Verkala super oczywiście mam na myśli klif bo samo miasteczko takie sobie . W planach równieżmielismy Munnar ale klif , plaża masaże zwyciężyły i niestety nie pojechalismy a może stety bedzie na 2 raz.
angelikawtropikach.blog.pl 17:43 | 26.12.2012
Witajcie! Byłam w październiku. Większość opisałam na moim blogu o Indiach, a właściwie o wyjeździe na południe. Była Varkala, Kochi, Goa, Mumbai. A z Kochi do Varkali można pojechać pociągiem- jest tanio, albo samolotem do Trivandrum, ale taksówka z Trivandrum do Varkali wlecze się strasznie i jest droga. Są też pociągi na tej trasie, znacznie szybsze i tańsze. Pozdrawiam, Angelikahttp://angelikawtropikach.blog.pl/
angelikawtropikach.blog.pl 17:41 | 26.12.2012
Witajcie! Byłam w październiku. Większość opisałam na moim blogu o Indiach, a właściwie o wyjeździe na południe. Była Varkala, Kochi, Goa, Mumbai. A z Kochi do Varkali można pojechać pociągiem- jest tanio, albo samolotem do Trivandrum, ale taksówka z Trivandrum do Varkali wlecze się strasznie i jest droga. Są też pociągi na tej trasie, znacznie szybsze i tańsze. Pozdrawiam, Angelikahttp://angelikawtropikach.blog.pl/
ameliapoulain 21:41 | 30.01.2013
Hej ;) Moja kolezanka wybiera sie z malym dzieckiem do Cochin w lutym. Chcialabym sie dowiedziec jak tam jest z wyposażeniem aptek i sklepów? (chodzi mi o pampersy i mleko ;) z gory dziekuje za każde info ;)
piotrwaz 18:27 | 26.12.2012
Z Trivadrum do Verkali taxi jedzie okolo 1 godziny . Z cochin dłużej okolo 4 ale to i tak szybciej niż pociąg czy pomysł aby lecieć z cochin do trivandrum .Jak dokładnie sie nie wie to lepiej nie wprowadzać w błąd.
zbigniewbalke 11:33 | 27.12.2012
Byłem na południu Indii w lutym 2011. Zwiedziłem przez 13 dni Cochin, Alleppey, Quilon, Varkala, Kovalam i Kanyakumari [w Tamil Nadu]Na swoim Geoblogu Azja 2011 piszę jak się przemieszczałem i za ile. Są też namiary na tanie hostele. Podróżuję po niskich kosztach.
zbigniewbalke geoblog
ameliapoulain 21:38 | 30.01.2013
Hej, mam pytanie, moja kolezanka wybiera sie tam w lutym z malym dzieckiem i chcialabym sie dowiedziec jak tam jest z wyposażeniem aptek, i sklepów (chodzi o pampersy i mleko;) Bede niezmiernie wdzieczna za info ;]
angelikawtropikach.blog.pl 12:34 | 27.12.2012
Jechałam taksówką z lotniska w Trivandrum do hotelu w Varkali ok. 2h, pociąg z Varkali do Ernakulam Junction jechał ok. 4 godz., teraz nie pamiętam dokładnie. A samolot jest zawsze jakąś alternatywą. Zwłaszcza jeśli rozkład lotów będzie odpowiedni. Nie widzę tu żadnego wprowadzania w błąd. Wszystkiego dobrego w nadchodzącym roku. Angelika.
piotrwaz 15:18 | 27.12.2012
Oczywiście ,że samolot jest zawsze alternatywą ale akurat nie w tym przypadku .
izaschiza 09:48 | 12.01.2013
Z Cochi, a właściwie z Ernakulum jedzie bezpośredni pociąg 4-5h do Verkali i to jest najtańsza opcja. Polecam też Munnar (autobus z Ernakulum w górę ponad 5h, z powrotem ok.4h) i samodzielne wędrówki po okolicznych górkach: coś jak nasze Tatry Zachodnie, czyli łatwe, ale wysokości jak w Tatrach Wysokich, do 2600m n.p.m z hakiem. Są ścieżki i ani żywej duszy. Początek i koniec trasy zwykle na malowniczych polach herbacianych. Może być problem z mapami, dlatego polecam terenowy GPS, który się świetnie sprawdza. Objeżdżanie autorikshą pól to raczej opcja dla osób 60+ ;) Backwaters podobno też spoko, ale jeszcze nie miałam okazji. Pozdro z Verkali.
mors 16:28 | 12.01.2013
Z Varkali na lotnisko w Trivandrum jechałem taxi w godzinach rannych około godziny.Koszt 1000 rupii.
Luti 19:16 | 17.01.2013
Pomiedzy Allepy i Kollam (i odwrotnie) mozesz pzreplynac statkiem. Fantastyczny rejs i za tanie pieniadze. Plynalem tam kilka lat temu, ale ku mojemu wielkiemu zdziwieniu w pazdzierniku znajomym powiedzieli, za kanaly zarosly i statek plynac nie moze. Nie wiem, czy jest to prawda, ale teraz prosba do Ciebie. Gdybys plynal tym statkiem, to daj znac, ze wszystko jest w porzadku. Planuje ten rejs 31.01.
Przemysław Supernak SuperGlob 08:55 | 18.01.2013
Jak długo trwa ten rejs z Allepey do Kollam?
Tomi45 09:03 | 18.01.2013
Bardzo dziękuję za podpowiedzi i opinie, Już za 4 dni będę w "ciepełku" :)Najpierw Kerala ok. 5-6 dni potem przemieszczam się czym się da w kierunku Goa. Po powrocie dam znac i opisze gdzie byłem ,co widziałem i koszty .
pozdrawiam
Tomi
ameliapoulain 21:43 | 30.01.2013
Hej, mam pytanie, moja kolezanka wybiera sie tam w lutym z malym dzieckiem i chcialabym sie dowiedziec jak tam jest z wyposażeniem aptek, i sklepów (chodzi o pampersy i mleko;) Bede niezmiernie wdzieczna za info ;]
angelikawtropikach.blog.pl 09:41 | 31.01.2013
Choć byłam w kilku sklepach, nie mogę sobie w ogóle przypomnieć czy widziałam tam pieluchy :/ Na pewno są. Co do leków, wzięłabym dobrze wyposażoną apteczkę z Polski, tak też radzą przewodniki. Może być problem z kupieniem odpowiednika znanego tu w kraju lekarstwa.