Forum dyskusyjne
Pora deszczowa lipiec sierpień
kategoria podróże po świecie
kraj Indie
oboski 19:47 | 04.01.2013
W tym roku jestem zmuszony przełożyć mój zimowy wyjazd na wakacje. W większości kierunków, które mnie interesują przechodzi monsun. Może ktoś mi doradzi gdzie jechać aby go ominąć. A pojechałbym np Indie (który rejon?), Etiopia, Kuba, Meksyk, Tajlandia, Kambodża.
angelikawtropikach.blog.pl 21:41 | 04.01.2013
To może Kenia? Są tam dwie pory deszczowe: długa w okresie marzec - początek czerwca i krótka w okresie październik - listopad. Lipiec i sierpień są suche, ale pewnie mocno grzeje. Pozdrawiam. Angelika
oboski 23:27 | 04.01.2013
No dzięki - ale w Kenii i Tanzanii już byłem (i wrócę) ale najpierw wolałbym wrócić do Indii ponieważ są większe i wiele jeszcze nie widziałem.
angelikawtropikach.blog.pl 16:26 | 05.01.2013
No to tu masz info nt. pogody w Indiach i wskazówki, kiedy jechaćhttp://www.lonelyplanet.com/india/weather
Raczej nie unikniesz deszczu w lipcu i sierpniu, może północ, Darjeeling, góy?
momo11 17:54 | 05.01.2013
Sri lanka jest polecana all year round ;)
oboski 19:04 | 05.01.2013
Cejlon może być - dzięki - jakieś inne propozycje?
[konto usunięte] 21:12 | 05.01.2013
"Sri lanka jest polecana all year round ;) " - Przez Ciebie momo11? Trochę dziwne - bo, jednocześnie usilnie poszukujesz przez innych tanich noclegów w w/w kraju. Oboski - jeśli unikać będziesz strefy przybrzeżnej, niestraszne Tobie wysokie temperatury i okresowe intensywne ulewy, nie wybierasz się także na kompletne "zadupie" (problem rozmytych dróg) oraz pominiesz jeszcze kilka drobnych niedogodności to śmiało możesz jechać do wszystkich wymienionych przez Ciebie krajów.
Luti 14:19 | 17.01.2013
W Indiach do Ladakhu monsun nie dochodzi. Lipiec i sierpien to wlasnie wtedy jest tam sezon.