Forum dyskusyjne
Czym jak podróżować po Indiach
kategoria podróże po świecie
kraj Indie
adam702 15:12 | 31.01.2013
Witam, pierwszy raz jedziemy do Indii -2 osoby, na 3 tygodnie.Jak w miarę tanio podróżować po tym kraju, nie tracąc dużo czasu na dworcach? Co polecicie?
Jakie są ceny przelotów wewnątrz Indii w porównaniu do kolei?
Czy warto wynająć samochód z kierowcą i jechać "gdzie oczy poniosą"?
Jak wygląda przejazd samochodem między miastami? - korki na drogach?, jakość dróg? , kurz/smog? Parki narodowe - jak się dostać, orientacyjne ceny wstępu?
Z góry dziękuję. Adam
nefertari 11:28 | 02.02.2013
Polecam pociągi. Drogi sa tragiczne. Ja czesciowo latałam. Wiadomo, ze cena wieksza niz pociąg ale na duzym dystansie nie ma co meczyc. Ceny znajdziesz na stronach przewoźników.Ceny kolei tez znajdziesz w necie, nawet kupisz w necie :-)
tu masz relacja:
http://opodrozach.blogspot.com/search/label/Indie
piotrwaz 13:08 | 02.02.2013
Oczywiście ,że pociągami .Przejazdy zazwyczaj nocne można sie wyspać by mieć siłe na drugi dzień zwiedzac. Wbrew temu co piszą pociągi są świetnym bardzo wygodnym transportem . Auto bez sensu droga z Delhi do Agry to okolo 240 km i przejechałem ją w 7 godzin busem - po dojechaniu miałem ochotę tylko sie urżnąć i iść spać. Samoloty fajne i tanie .
Aśka50 21:34 | 02.02.2013
Ja też uważam, że pociągiem najwygodniej się przemieszczać po Indiach, oczywiście sypialnym. (Klas jest do wyboru). W nocy śpisz a na rano jesteś u celu. Konieczny jest przewodnik. My mieliśmy pascala i wszystkie hotele i miejsca znajdowałam bez problemu. Jest tam też mnóstwo rad m.in. dotyczących kupna biletów kolejowych i sposobu odnalezienia właściwego pociągu na dworcu w Dehli. ( Poprosić na około pół godz przed podstawieniem pociągu tragarza o pomoc w zaniesieniu bagażu). Bilety kolejowe na wszystkie przejazdy kupiliśmy jednorazowo na I piętrze Dworca w Delhi. Wynajęliśmy też samochód z kierowcą na wycieczkę: Dehli -Agra-Jajpur-Dehli za 150 USD. Taką ofertę przedstawiono nam w hotelu (wyżywienie, wstępy i hotele we własnym zakresie). O wypożyczeniu samochodu nawet nie pomyśleliśmy widząc ich drogi i szaleńczą jazdę naćpanych kierowców. Życzę udanej podróży. Ps. Nie dajcie się namówić na fotografowanie w Agrze. My zapłaciliśmy frajerskie.
adam702 22:33 | 04.02.2013
Dziękuję za odpowiedzi:-). Chyba wybierzemy kolej ale natrafiłem na trudność . Nie mogę się zarejestrować na stronach kolei - jak obejść wymóg podania indyjskiego numeru telefonu? Wyrzuca też kod pocztowy - wpisać dowolne zmyślone numery? PozdrawiamAdam
Aśka50 13:09 | 05.02.2013
Sorry ale w tym nie pomogę. Kiedy byłam w Indiach nie było możliwości zakupu biletów przez internet. Przed zakupem należało wypełnić rodzaj wniosku (oddzielnie na każdą trasę) i z wnioskiem kolejno podchodziliśmy do "kasy" i dokonywaliśmy zakupu.Trzy lata temu probowałam kupić przez internet bilety na Transsiba do Irkucka, niestety nie udało się. Kupiłam przez posrednika. Później się dowiedziałam, że najprawdopodobnie dostęp "blokowany" jest przez bp, które m.in. sprzedają te bilety. W sumie różnica w cenie nie była duża. Próbuj, może akurat, a jak nie uda się to się nie martw, wszystko załatwisz na miejscu w Dehli. Powodzenia.
piotrwaz 08:26 | 06.02.2013
Mim zdaniem nie odkładaj kupna biletów na Delhi bo nie bedziesz o niczym myślał tylko o rezerwacji. I tu nie chodzi raczej o różnice w cenie a o dostępność biletów.Poszukaj natutaj forum jest masa wątków jak ominąć numer telefonu. Możesz również rezerwowac poprzez cleartrip.com tam masz wszystko w jednym miejscu tzn pociągi i samoloty .
adam702 14:24 | 11.03.2013
Dziękuję za rady. Rzeczywiście kolej okazała się najlepszym rozwiązaniem. Przejechaliśmy blisko 5.000 km. Bilety kupowaliśmy na poszczególne odcinki. Jeden raz musieliśmy w biurze kolei napisać podanie z prośbą o sprzedaż biletu w ramach "emergecy" bo nie było biletów, raz kupiliśmy "tatkal" płacąc 30 rupii więcej. Pozdrawiam Adam