Forum dyskusyjne
bezpieczenstwo w indiach
kategoria podróże po świecie
kraj Indie
aga06 15:34 | 18.03.2013
mam pytanie odnosnie bezpieczenstwa w indiach. w swietle ostatnich wydazen (szczegolnie ostatniego gwaltu na turystce!) zaczynam sie zastanawiac czy to bezpieczny kraj dla kobiet.... pewnie jak wszedzie, moze zdarzyc sie wiele rzeczy,ale ciekawa jestem opiniii ludzi ktorzy juz byli. z gory dziekuje za odp.
Yaniv 15:56 | 18.03.2013
Zasada nr.1: "Gaz pieprzowy zawsze pod ręką". ;)
aga06 16:03 | 18.03.2013
no wlasnie o tym myslalam, a mozna miec w bagazu rejestrowanym?
Jadu 18:15 | 18.03.2013
tak samo jak u nas, w ciemne ulice i zakamarki nie należy wchodzić, nie korzystać z noclegów zaproponowanych przez nieznajomych ani nie brać transportu wynajętego od nieznajomych .... ot cala filozofia
Przemysław Supernak SuperGlob 09:16 | 19.03.2013
To też zależy od tego w którą część Indii jedziesz. Ja właśnie wróciłem z południowych Indii (Kerala, Tamilnadu), któe różnią się zasadniczo od np. Uttar Pradesh i całego dorzecza Gangesu. Ludzie zdecydowanie spokojniejsi i mniej nagabujący turystów są na południu. Za tym idzie też różnica w bezpieczeństwie. Spotkałem kilka samotnie podróżujących kobiet i nie wspominały ani słowem o jakichś kłopotach czy utarczkach z lokalnymi mężczyznami. Na północy niestety jest inaczej. "Macanki" i zaczepki kobiet są dość powszechne, zwłaszcza w autobusach czy pociągach.
aga06 09:32 | 19.03.2013
dzieki za wszyskie odpowiedzi. no wiec jade z moim partnerem, siostra, jej dzieckiem i facetem do delhi, potem do nepalu na trek i potem sie rozdzielamy i we dwojke do kerali i potem znowu wszyscy razem do agry albo czandigarh. jedyne co mnie troszke niepokoi, to to ze w kochi ladujemy o 21 i bedziemy praktycznie w nocy jechac taksa do jakiegos hotelu. no ale moze nie ma co panikowac. moj tata byl w indiach i tez mowi,ze trzeba zachowac zdrowy rozsadek i bedzie ok. a czy gaz mozna kupic na miejscu? czytalam ze tak ale nie wiem ile w tym prawdy.
Pawel_DziennikiWypraw 22:20 | 19.03.2013
Indie są podobnie bezpieczne jak reszta w miarę cywilizowanego świata. Nikt nikogo masowo nie gwałci, ludzie są dobrzy i mili i tak jak wszędzie zdarzają się przestępcy. Nie sądzę żeby było ich szczególnie więcej. Zgwałconą można zostać w Polsce w Stanach, w Rosji, Chinach, Indiach i w każdym innym kraju. Nie ma powodu do nadmiernego niepokoju - kraj, jak każdy inny.------------------
http://www.DziennikiWypraw.pl - relacje, zdjęcia i fimy z podróży