Forum dyskusyjne
Prośba o poradę Indie Kerala wycieczki
kategoria podróże po świecie
kraj Indie
milena2602 20:20 | 22.09.2013
WitamPrzylatujemy do Cochi 31.10 przed 20.00
Chciałabym w następnym dniach zrobić Munnar trekking z 2 dni, park Paryiar (co w warto w tym parku- polećcie), backwaters Myślę że z Alleppey do Kumarakom.
Jak to zrobić najlepiej logistycznie, co po kolei, czy tam dojechać. Co zrobić po przylocie o 20.00 czy pojechac do Kochi czy wziąść pre-paid taxi w któreś z tych miejsc. POradzcie.
Ile tak za taką łodkę z jednym noclegiem po backaters trzeba liczyć kasy?
Przemysław Supernak SuperGlob 15:21 | 23.09.2013
Do rezerwatu Paryiar oraz do Munnar bez problemu dostaniesz się autobusami. W okolicach Munnar warto powłóczyć się po plantacjach herbaty (krajobrazy są bajeczne) i wejść na najwyższy szczyt Ghatów Zachodnich Anamudi. Jeśli się tam wybierzecie, to można śmiało odpuścić sobie Top Station, które wymieniane jest wśród głównych atrakcji Munnar, a moim zdaniem nie ma tam nic ciekawego (poza oczywiście plantacjami herbaty i krajobrazami po drodze) - jedynie stragany i sporawy tłumek lokalnych turystów. Polecam wynajęcie skutera i objazd okolicy.Jeśli chodzi o rezerwat Paryiar, to jeśli chcecie zobaczyć jakieś zwierzęta, to wybierzcie się na zwiedzanie z noclegiem w parku (jest taka opcja wśród wycieczek organizowanych przez park). Pozostałe opcje są jednodniowe i są o tyle nie warte zachodu, że wędrówka zaczyna się ok. godz. 8-9 i zanim dotrzecie wgłąb parku to już jest pełnia dnia, upał i zwierzęta odpoczywają schowane w głębokim w cieniu. Najbardziej aktywne są, wiadomo o świcie i zmierzchu, dlatego warto zatrzymać się w parku na noc, a nocleg jest przy wodopoju gdzie najłatwiej coś spotkać. Ja skorzystałem z opcji jednodnniowej, tzw. "Border hiking" i ze zwierząt widziałem trochę ptaków, małpy, parę bawołów i jedną słonicę z małym przy wodopoju. A jeśli chodzi o tygrysy, z których podobno słynie Paryiar, to widziałem ślady pazurów na drzewie, ale spotkanie tygrysa, to zawsze jest cud. Sam park krajobrazowo jest nawet ładny, ale bez sensacji. Nie jest to na pewno totalna dzicz i głusza (przynajmniej tereny udostępnione do zwiedzania) - z wielu wzgórz widać miasteczko, a w rejonach bliższych miasteczka niestety słychać także dźwięki muzyki, która dudni tam na ulicach przez cały dzień.
milena2602 16:58 | 23.09.2013
czy wycieczkę po parku kupowałeś na miejscu, czy wcześniej przez internet i jakie to sa koszty
Przemysław Supernak SuperGlob 11:10 | 24.09.2013
Na miejscu. Koszt 1000 Rs od osoby. Szczegóły na stroni parku: http://www.periyartigerreserve.org/
milena2602 17:00 | 24.09.2013
Rozumiem że kupowałeś na miejscu, pisałam do nich maila ale nie odpisują
Przemysław Supernak SuperGlob 12:05 | 25.09.2013
Tak, kupowałem na miejscu prze obsługę hotelu, w którym spałem (polecam - Rainbow Hotel, czysty, prawie nowy, za 500 Rs za pokój). Cena wycieczki była identyczna jakbym kupował w biurze parku.