Forum dyskusyjne
Wiza do Indii
kategoria podróże po świecie
kraj Indie
gonti007 17:25 | 25.02.2014
Witam,mam w planie w tym roku pojechać początkiem września do Azji Płd.-Wsch. (Tajlandia+Malezja), a potem na 2-3 miesiące do Indii (w tym Nepal do miesiąca). Przylot do Bankgkoku, potem z Kuala Lumpur do Indii, i z Indii do Polski.
I tutaj pojawia się pytanie, czy obecnie są bez problemu wystawiane wizy na pół roku. Czy myślicie że będę miał pewność że jak nabędę wcześniej bilet wjazdowy (z Malezji) i wyjazdowy (do Polski) to wiza będzie? Czy zależy to od widzi mi się urzędników? Bo nie chciałbym być w sytuacji, że nabędę wszystkie bilety, a się okaże że nie da rady dostać na pół roku.
Czy ktoś ostatnio dostał wizę na pół roku?
Jeśli nie to jak rozwiązać ten problem? Czy można łatwo dostać ją w Malezji?
Pzdr
Robert
morg 18:40 | 25.02.2014
Zawsze lepiej dmuchać na zimne, więc po prostu najlepiej już się po tę wizę zgłoś ;) Wyrobią w max 2 tygodnie.Nie słyszałam o przypadku, żeby wizy odmówili, no chyba że masz np pakistańskie korzenie ;) Zawsze wszyscy znajomi brali wielomiesięczne, półroczne też. Bez problemów.
Nie ryzykowałabym załatwiania wizy w Malezji. Pod warunkiem, że wiza wydana w Polsce będzie ważna na wlot do Indii z Malezji (co należałoby sprawdzic w ambasadzie), to zdecydowanie lepiej załatwić ją w Polsce. Nie do odgadnięcia są warunki, jakie postawi ambasada w Malezji (niestety w każdym kraju warunki są inne, choć na logikę to kraj DO KTÓREGO jedziesz powinien je ustalać). Mogą sobie wymyślić dosłownie wszystko - np zaświadczenie o zatrudnieniu albo rentgen zębów (trochę żartuję, ale nie do końca - na granicy między Nepalem a Chinami naprawdę robią badania medyczne. A oświadczenie o zarobkach rodziców chcieli od znajomego studenta wyrabiającego indyjską wizę w Mińsku).
abc1562 18:37 | 25.02.2014
Witaj!Ja i 2 osoby bez problemu w pażdzierniku otrzymaliśmy wizę na 6 miesiecy.Pozdrawiam Tadeusz.
morg 18:42 | 25.02.2014
Wiza koniecznie musi być na wielokrotne wejscie (skoro wybierasz sie z Indii do Nepalu i z powrotem). Wizę z indii do nepalu mozna załatwic na granicy, trzeba mieć odpowiedni zapas fotek na te i inne okazje.
jamaj 19:04 | 25.02.2014
witampodobno od października wizę będzie można dostać na lotnisku po złożeniu wniosku 5 dni wcześniej przez neta
gonti007 19:27 | 25.02.2014
Dzięki za odpowiedzi.No właśnie na jakimś forum ktoś opisywał (niestety już nie pamiętam jaka to strona) że dostał wizę która się kończyła kilka dni przed datą wylotu z Indii, stąd mój niepokój.
ania71 09:09 | 26.02.2014
ja dostałam we wrześniu 2013 wize na pól roku wielokrotnego przejścia.ale jak ty chcesz wyjechać we wrześniu to weź pod uwagę ze wizę indyjska ambasada wystawia na pół roku od daty wystawienia a nie od daty twojego faktycznego wylotu.więc jak teraz będziesz się starał to dostaniesz na pół roku od np marca a nie na pół roku od wrzesnia.spokojnie miesiąc przed wylotem możesz składać, nie spotkałam się z odmową ze strony ambasady wśród znajomych którzy już kilka razy byli w indiach.
[konto usunięte] 12:08 | 26.02.2014
Potwierdzam - wiza turystyczna ważna jest max. pół roku od momentu wbicia w paszport. Do złożenia wniosku wizowego wystarczyło załączyć potwierdzoną rezerwację biletów lotniczych - stan z ub. roku.