Forum dyskusyjne
agata88 14:42 | 23.04.2014
Witam serdecznie :)Nigdy wczesniej nie planowalam podrozy do takiego panstwa jak Szwajcaria, jednak zachwycona Alpami postanowilam wyrwac sie z pracy i polaczyc relatywnie niewielka odleglosc z urokiem krajobrazu.
W polowie maja planujemy wybrac sie w okolice Eigeru i Matterhornu.
Niestety paradoksalnie wieksze doswiadczenie mam w podrozowaniu po "dziczy" i tak poukladane miejsca sa dla mnie zagadka.
Preferuje podroz budzetowa, daleko mi do zamilowania luksusu; wiem jednak, ze w Szwajcarii ciezko o niskie ceny i polowe warunki.
Chcialam zapytac szanownych forumowiczow czy maja jakies doswiadczenie w trekingu w tych okolicach, czy sa w stanie polecic relatywnie tanie noclegi, ciekawe miejscowki, ktore moze oddalone nieco od komercyjnych atrakcji, jednak nadal atrakcyjne dla oka i ducha?
Jakies rady? Tipy? Doswiadczenia? Tanie rozwiazania?
Bede wdzieczna za wszelkie wskazowki!
Pozdrawiam,
Agata
[konto usunięte] 15:31 | 23.04.2014
Tanich rozwiązań nie ma. Szwajcarzy to bardzo praworządny naród, więc wszelkie "polskie wynalazki" typu spanie w namiocie "na dziko" czy noclegi w samochodzie kończą się bardzo nieciekawie - głownie dla portfela. Radzę też ściśle przestrzegać przepisów celnych - kontrole zdarzają się co prawda sporadycznie, ale jak się ma "szczęście" ... - to funkcjonariusze są bardzo skrupulatni i rygorystycznie podchodzą do przepisów.Pozdrawiam.
[konto usunięte] 15:45 | 23.04.2014
Aha, polecam www.MojaSzwajcaria.pl i stronki poszczególnych kantonów.
agata88 15:49 | 23.04.2014
Dziekuje za odpowiedz.Zdaje sobie sprawe z tego, ze spanie na dziko i inne "wynalazki" to zapewne cos co sie nie uda w Szwajcarii.
Dziekuje za link do strony, znalazlam ja juz wczesniej.
Myslalam, ze ktos moze miec jakies doswiadczenia akurat w tych rejonach i znalazl gdzies jakies tanie i zaciszne rozwiazania noclegowe lub ma do polecania cos co przypadkiem odkryl , co warto zobaczyc.
[konto usunięte] 16:24 | 23.04.2014
Jak znasz "komunikatywnie" niemiecki lub francuski możesz jeszcze próbować uzyskać zgodę na rozbicie namiotu u właściciela gruntu. "Kiedyś" odnosiło to skutek. Czasami nawet można było się załapać na nocleg pod dachem i posiłek. Ja tak robiłem jak zwiedzałem Helvetię na dwóch kółkach.Ale to było ładnych kilka lat temu, więc nic konkretnego Tobie nie polecę - wiadomo, wszystko się zmienia.
marencjusz 12:05 | 24.04.2014
Sprawdz na stronie eurocamp.pl.Mają swoje przyczepy i namioty na trzech campingach w szwajcarii swietnie zlokalizowanych blisko miejsc o których wspominasz.Ceny w maju powinny byc atrakcyjne.Mozna skorzystac ze wszystkich trzech po minimum 3 noce na jednym.pozdrawiam
Magda i Maciek 21:17 | 25.04.2014
Bylam,przepiekny kraj,ale najbardziej mnie zaskoczylo to ze w miejscach gdzie mozna sobie zrobic grila ,jest drzewo,i,wszystkie przybory potrzebne do wyczyszczenia grila,w Polsce to nie do pomyslenia,i kazdy oczywiscie po sobie sprzataposzukiwalam fioletowej krowy ,ale mimo usilnych staran nie znalazlam:)