/ / INDIE > podróz po indiach > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

podróz po indiach

kategoria podróże po świecie

kraj Indie

gosia23 dołączył
13.11.2006

gosia23 11:22 | 02.07.2014

wybieram się w 2 osoby do Indii , lądujemy w Delhi , czy ktoś może nam powiedzieć jak jest z biletami na pociągi na trasie Delhi , Agra , Kajuracho i Varanasi , czy można to kupić bilety bez problemu na miejscu , jeśli tak to gdzie , jak najlepiej przemieszczać sie na tej trasie

leon15 dołączył
25.05.2014

leon15 12:17 | 02.07.2014

Biletów na pociąg z miejscami rezerwowanymi czy to sypialny czy siedzący nie kupisz z dnia na dzień. Na tydzień, albo nawet dwa wcześniej też może być problem.
Ja rezerwowałem jeszcze z Polski 3 miesiące wcześniej na cleartrip.com
Bardzo fajna strona do rezerwacji, czytelna i łatwa w obsłudze. Można płacić zarówno kartą kredytową jak i debetową. Zwroty też przychodzą bez problemu najdalej po tygodniu.
Natomiast zawsze przed wyjazdem kupisz bilet na pociąg w klasie General bez rezerwacji, zwykłe siedzące i jeśli tylko się zmieścisz to pojedziesz. Polecam w podróżach do paru godzin, taki trochę hardcore, tymi wagonami jeżdżą najbiedniejsi. Ja jeździłem drugą klasą sypialną, też trochę hardcorowo ale to najtańsza opcja sypialna i do tego egzotycznie :)

gosiax dołączył
02.04.2013

gosiax 23:29 | 02.07.2014

od siebie dodam tylko, że nie ma połączenia kolejowego bezpośredniego między Varanasi a Khajuraho. A biletami nie ma co się stresować, są jeszcze autobusy a pozatym w razie problemów właściciele hotelu zawsze pomogą i nawet kupią bilet :)

leon15 dołączył
25.05.2014

leon15 00:33 | 03.07.2014

Jasne, a w razie czego to nawet taksówkę możesz sobie wynająć. Wszystko można, to tylko zależy od tego ile chcesz wydać.
Nie prawda, że nie ma bezpośredniego połączenia kolejowego, bo takim jechałem.
Mało tego, sprawdziłem teraz na cleartrip i jest ten sam pociąg, niestety tylko jedyny i jeździ nie we wszystkie dni tygodnia za 286 Rupi sypialny druga klasa. Ten sam bilet w miejscowym biurze turystycznym zapłacisz najmniej 500 Rs albo i 1500 - 2000 Rs, bo się okaże, że zostały tylko wyższe klasy, albo ci wmówią, że najtańsza klasa lub w ogóle pociąg nie jest bezpieczny dla białych turystów :) Kłamią i naciągają jak się da, ale to też urok podróżowania.
Wg mnie warto kupić ten bilet, bo nawet jak nie pojedziesz tym pociągiem to stracisz tylko 14 zł, a kupując na miejscu na pewno wydasz dużo więcej, zwłaszcza u "właścicieli hoteli" :D

leon15 dołączył
25.05.2014

leon15 00:34 | 03.07.2014

http://www.cleartrip.com/trains/results?from_station=KURJ&to_city=Varanasi&class=SL&date=dd-mm-yyyy&adults=1&children=0&male_seniors=0&female_seniors=0

leon15 dołączył
25.05.2014

leon15 08:01 | 03.07.2014

Powyżej link się niepoprawnie wkleił, spróbuję jeszcze raz:

http://www.cleartrip.com/trains/results?from_station=KURJ&to_city=Varanasi&class=SL&date=dd-mm-yyyy&adults=1&children=0&male_seniors=0&femal%20e_seniors=0

gosia23 dołączył
13.11.2006

gosia23 13:03 | 03.07.2014

dzieki za pomoc , przez stronkę www.cleartrip.com/ nie mogę sie zalogować bo krzyczy numer komórki indyjskiej , napisałam do biura na dworcu w Delhi i przysłali mi rozkład pociągów z zapewnieniem ze moga dla mnie zarezerwować, czy ktoś korzystał
z ich usług

albatros dołączył
14.01.2014

albatros 13:46 | 03.07.2014

sprawdź stronę seat61.co zakładkę Indie. Jest tam sposób jak utworzyć konto na cleartrip nie mając indyjskiej komórki. Sprawdzałem osobiście - działa.

albatros dołączył
14.01.2014

albatros 13:47 | 03.07.2014

oczywiście seat61.com :-)

leon15 dołączył
25.05.2014

leon15 16:36 | 03.07.2014

Ja to ogarnąłem bez sposobu. Już nie pamiętam dokładnie ale tam trzeba doczytać - ja chyba wysyłałem im skan paszportu mailem i dostałem jakieś tymczasowe hasło do zalogowania, a później to już normalnie.
Natomiast aby sprawdzić pociąg i cenę nie trzeba się logować.

leon15 dołączył
25.05.2014

leon15 16:42 | 03.07.2014

Sorry z tym skanem to było na innej stronie rezerwacyjnej.
Na cleartrip po prostu wpisałem zmyślony nr telefonu, aby tylko miał indyjski prefiks i formę i wszystko było OK. I tak tylko twój email jest ważny, bo tylko na niego przychodzą ci potwierdzenia oraz ewentualna korespondencja.
:)

gosia23 dołączył
13.11.2006

gosia23 12:21 | 04.07.2014

dzięki za pomoc wczoraj udało się z kontem , pomógł wymyślony numer komórki , mam juz konto , czekam na dostęp do rezerwacji biletów na pociąg

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl