/ / INDIE > bilety na pociąg > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

bilety na pociąg

kategoria podróże po świecie

kraj Indie

soofka dołączył
01.04.2014

soofka 12:54 | 24.09.2014

Witam,
mam pytanko do tych co doświadczyli podróży indyjską koleją . Próbowałam zarezerwować bilet na trasie delhi - gorakhpur a tu niespodzianka, ani jednego wolnego miejsca i to w zadna ze stron. Gdzieś wyczytałam że do internetowej rezerwacji dostepna jest konkretna ilość miejsc , resztę biletów można kupić tylko w kasach. Czy to jest tak że gdzieś tam mnie zawsze upchną czy faktycznie można utknąć na cacy ?
Z góry dzięki
Pozdrawiam !

soofka dołączył
01.04.2014

soofka 13:15 | 24.09.2014

Dodam jeszcze tylko że najbardziej mi zależy na bilecie powrotnym z końcem października, bo muszę być na lotnisku w delhi 28 i nie ma zmiłuj, na kombinowanie nie mam nerwów ;) Myślicie że 6tego po przylocie coś na koniec października znajdą ?

Jadu dołączył
19.09.2003

Jadu 18:24 | 24.09.2014

Dostępność jest taka sama. Na dworcach mają jeszcze bilety tatkal, których nie ma w sprzedaży internetowej. Trzeba brać co jest na listach oczekujących, teraz jeszcze nie jest źle, bo widzę, ze jest po kilkanaście osób ... a nie kilkaset.

soofka dołączył
01.04.2014

soofka 22:23 | 24.09.2014

Jadu, a jesteś mi w stanie powiedzieć czy jest możliwość skrócenia jakoś trekkingu annapurna circuit tak żeby nie ucierpiała na tym aklimatyzacja przed podejściem pod przełęcz, bo mam 14 dni równo na styk, ale lepiej bym się czuła wiedząc, że w razie czego można można te dwa dni gdzieś po drodze wygospodarować.
Z góry dzięki.
Pozdrawiam serdecznie

Jadu dołączył
19.09.2003

Jadu 23:54 | 24.09.2014

a jaki masz plan ?

Jadu dołączył
19.09.2003

Jadu 23:56 | 24.09.2014

>a jaki masz plan ?
>
Poza tym Annapurna Annapurną, a dojechać też trzeba .... a w 1 dzień z Sonauli raczej nie dojedziesz.

soofka dołączył
01.04.2014

soofka 09:49 | 25.09.2014

Chciałam zrobić tą 3-kę , wyczytałam że w razie czego można podjechać aż do Syange potem już podreptać pod przełęcz przez Pisang , Marpha Ghasa i Totopani. Mi tam na tej tej przełęczy jakoś koniecznie nie zależy, niestety moim współtowarzyszom owszem, się uparli jak 3letnie dzieci na lizaki chupa-chups . Ale jak sobie te dni przeliczam to coraz czarniej to widzę. wszystko zależy jak nam sprawnie podróż pójdzie. Czemu w jeden dzień z granicy nie dojedziemy ? rany, teoretycznie mamy ponad trzy tygodnie, a tu się okazuje że czasu brak ! ;)

Jadu dołączył
19.09.2003

Jadu 10:16 | 25.09.2014

Jeepy jeżdżą do Chame.
Z Syange w ciągu tego samego dnia możesz dojść do Jagat potem Dharapani, Chame, Pisang, Manang tu 2 dni , Yak Kharka i Thorung Phedi potem do Muktinath i z Muktinath można jeepem do Jomosom i stamtąd jeepem do Beni albo do Tadapani i przez Poon Hill wrócić. Ale tu nie chodzi o to, aby ten trek zrobić jak najkrócej. Tilicho jest bardzo fajne, ale na to trzeba dodatkowo jakichś 3-4 dni.
Pisang jest szczytem wspinaczkowym i na niego potrzebny jest osobny permit.
Z granicy do Pokhara pojedziesz koło 6-8 godzin, z Pokhara do Beshisahar jest jakieś 3-5h jazdy lokalnym autobusem, ... jeszcze zależy o której będziesz na granicy.

leon15 dołączył
25.05.2014

leon15 12:12 | 25.09.2014

Próbowałeś na cleartrip.com?
Ja tylko tam rezerwowałem pociągi i wszystko było OK
Dwa razy trafiłe na listę oczekujących ale dlatego, że to było na 3-4 dni przed odjazdem, raz się załapałem, a raz nie i wtedy musiałem kupić bilet w kasie przed odjazdem na najtańszą klasę w której stałem całą drogę.
Niestety w Indiach pociągi są maksymalnie obłożone i trzeba rezerwować miejsca minimum dwa tygodnie przed, a na niektóre trasy miesiąc. Poza tym wszystko OK :)
Pozdrawiam

soofka dołączył
01.04.2014

soofka 12:07 | 25.09.2014

Super, dzięki ! ! ! Mam nadzieję że w ogóle nie będę musiała korzystać z tej jeepowej opcji, ale na pewno wprowadzi w mój trek trochę spokoju bo w razie czego zawsze się będzie można tym jeepem podratować i nadgonić. Widzę , że od czasu Kurczabowego przewodnika faktycznie sporo się pozmieniało w kwestii przejezdności dróg . Podliczając wszystko 13 dni mam jak banku, jak wszystko pójdzie w miarę sprawnie to 16, także powinno być dobrze !
Jeszcze raz dzięki Jadu !!

soofka dołączył
01.04.2014

soofka 13:04 | 25.09.2014

na ten weekend 25 - 26 . 10waitlisty z gorakhpuru do delhi zaczynają się od 80 , więc nie wiem czy warto tak wysokie pozycje rezerwować ? warto ? ;)

leon15 dołączył
25.05.2014

leon15 14:04 | 25.09.2014

Jeszcze miesiąc czasu, więc warto. Poza tym jeśli się nie załapiesz to masz zwrot kasy.

Kurza_Siersc6 dołączył
22.09.2014

Kurza_Siersc6 14:17 | 25.09.2014

Dodaj opcję Tatkal czyli miejscówka nie jest to drogie a podróż pewna

leon15 dołączył
25.05.2014

leon15 14:41 | 25.09.2014

Tatkal to nie miejscówka tylko ubezpieczenie. Jak kupujesz bilet na miejsca rezerwowane to przecież masz miejscówkę :) A oprócz jedynej najniższej klasy na którą kupisz zawsze bilet w kasie przed odjazdem, wszystkie są rezerwowane.
Opcja Tatkal daje cię na inną trochę krótszą listę, ale też bez gwarancji.

soofka dołączył
01.04.2014

soofka 14:46 | 25.09.2014

tatkal to te bilety dostępne na dobę przed odjazdem pociągu , tak ?

leon15 dołączył
25.05.2014

leon15 15:16 | 25.09.2014

Nie, nie wiem dokładnie na ile wcześniej są dostępne, czy cały czas, czy dopiero jakiś czas przed odjazdem, ale ja raz spróbowałem tej opcji na 4 dni przed i przeniosło mnie z ogólnej listy -ca. 80 miejsce na krótszą -ca.20 miejsce. Trochę się za to dopłaca, ale i tak nie dostałem biletu. Zresztą można sobie to podejrzeć na cleartrip.com ile jest oczekujących na ogólnej waitliście, a ile na tatkal i ile trzeba dopłacić. Z tego co zrozumiałem jest to dodatkowe ubezpieczenie podróżne za które dopłacasz i dzięki też temu jesteś na krótszej liście oczekujących.

soofka dołączył
01.04.2014

soofka 15:45 | 25.09.2014

mając wizję że mój samolot do polski odlatuje z delhi a ja nadal tkwię w gorakhpur nie mając jak dojechać opcja "najniższa klasa" wydaje się być luksusem. ;) czyli mogę wyjść z założenia że JAKIŚ BILET zawsze kupię ?

Jadu dołączył
19.09.2003

Jadu 22:04 | 25.09.2014

>potem już podreptać pod przełęcz przez Pisang ,

ehhh nie zrozumiałem na początku :D Pisang to zarówno wioska jak i szczyt a jakoś w głowie mi szczyt został :))

Jadu dołączył
19.09.2003

Jadu 17:26 | 25.09.2014

Tatkal nie jest ani miejscówką, ani żadnym ubezpieczeniem, ani przedsprzedażą. Tatkal wymyślono aby umożliwić podróżnym zakup biletu w ostatniej chwili (nagły wyjazd itp). Dlatego gdy już jest znany skład pociągu, ile ostatecznie podpięto wagonów i ile jest fizycznie miejsc - udostępnia się te niewykorzystane. Tatkal jest dostępny w sprzedaży od godziny 10:00 dzień przed odjazdem z danej stacji. Wtedy płaci się cenę taryfowo od punktu rozpoczęcia do punktu zakończenia podróży pociągu plus 10-30% za tatkal (a nie tak jak wsiada i wysiada pasażer). Są to bilety bez możliwości zwrotu i wystawione na konkretną osobę. Dodatkowo nie każdy skład ma wagony w klasie najtańszej, są expressy czy pociągi pocztowe, które mają tylko miejscówki. Te pociągi mają priorytety i teoretycznie spóźniają się ... tylko trochę. Raz miałem przypadek, że mój pociąg z Jhansi do Varanasi był opóźniony o 23h.

Kurza_Siersc6 dołączył
22.09.2014

Kurza_Siersc6 22:03 | 25.09.2014

Jeździłem po Indiach pociągami totalnie bez planu, W jednym miejscu mi się znudziło to wybierałem kolejne miejsce wchodziłem na indianrail, zwykle nie było miejsc ale była opcja tatkal dostępna przez internet, po jej odznaczeniu nie zdażyło mi się żebym nie mógł wydrukować biletu z dokładnie wskazaną miejscówką, i później nie miał tego miejsca, może rzeczywiście ta opcja jest dostępna na dobę przed wyjazdem

leon15 dołączył
25.05.2014

leon15 14:50 | 26.09.2014

Hmm.. może i ta opcja Tatkal pojawiła mi się przed odjazdem, a nie wcześnie, nie pamiętam, ale na pewno mi ona nie pomogła, bo mimo, że byłem dużo wyżej na liście to w godzinę odjazdu jeszcze mi brakowało paru miejsc. Musiałem, więc kupić bilet w kasie na second sitting, ale za tamten oczywiście pieniądze mi zwrócono na konto. Ja zrozumiałem, od pewnego Hindusa, ze to jakieś ubezpieczenie, być może jest tak jak mówisz. Zgadzam się też, że nie każdy skład może mieć najtańszą klasę, ale to przecież można sprawdzić np. na cleartrip.com.
Mam tam dalej konto i jak ktoś poda trasę i datę to mogę to sprawdzić.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl