Forum dyskusyjne
Telefon komórkowy w Indiach
kategoria podróże po świecie
kraj Indie
strogg 20:53 | 19.10.2014
Mam pytanie jak wygląda w Indiach sytuacja z telefonami komórkowymi:1. Czy kartę prepaid można kupić i używać "od ręki" czy też potrzebne są jakieś formalności? (podobno mają jakieś regulacje/ograniczenia dla obcokrajowców)
2. Czy jeden operator zapewni dobry zasięg we wszystkich stanach czy też potrzeba zmieniać kartę?
3. Jakieś rekomendacje co do operatora?
4. Czy któryś operator oferuje prepaidowe karty w formacie nano-sim i standardzie gsm?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Jadu 07:23 | 20.10.2014
>1. Wypełniasz wniosek i potrzebne jest ksero paszportu. Karta jest aktywna do 24h
>2. Teoretycznie tak, ale dla Hindusów co Stan to roaming i trudniej jest kartę doładowywać.
>3. Vodafone albo airtel
>4. Z tego co kojarzę zwykłe simy, nie wiem czy maja mniejsze fromaty
pinhead123 10:40 | 24.10.2014
Zależy do którego stanu najpierw trafisz w niektórych np. Maharasztra robili straszne problemy z wydaniem karty nawet w salonie firmowym Vodafone odstawiali taką biurokracje, że się w głowie nie mieści. Ale np. już w Radźastanie w jakimś sklepie zrobiłem to bezproblemowo. Aktywacja po ok 3 dniach.Doładowanie u każdego na ulicy zrobisz czy to fryzjer czy sklepikarz. Również polecam Vodafone.
Wymagana kopia paszportu i zdjęcie.
Polecam poszukać na allegro czasami pojawia się aktywna karta SIM lub jak będą problemy pogadać z miejscowym może odprzeda za sensowne pieniądze.
albatros 14:27 | 24.10.2014
Kupowałem zaraz po przylocie na lotnisku w Dehli, byłem w Dehli i Radżastanie.>1. Formularz, ksero paszportu i zdjęcie. Karta aktywna po 20 minutach, pomimo że była 2 w nocy.
>2. Raczej tak. Patrz punkt 3.
>3. Miałem Airtel. Ogólnie polecam, chociaż zdarzały się utraty zasięgu podczas jazdy pociągami.
>4. Airtel takie proponował. Innych nie próbowałem.
Magz 11:47 | 25.10.2014
Najlepszy jest Airtel. Karty sim nie są zazwyczaj w Indiach łatwo i od ręki dostępne. Nawet do prepaid wypełnia się wniosek i trzeba dać zdjęcie. Niektórzy nie zgadzają się wydawać obcokrajowcom, ale wtedy trzeba iść gdzie indziej i próbować dalej. Zależy gdzie trafisz i na jakich ludzi.Nie znam się więc nie wiem co to nano sim ale są zwykłe sim i mini sim.
Są miejsca w Indiach gdzie w ogóle ciężko o zasięg, np. w górach. Zazwyczaj jak nie działa żaden operator to działać będzie choć BSNL ale to jest rządowy operator i nie sądzę by wyrabiali obcokrajowcom.
strogg 20:50 | 26.10.2014
Dzięki za odzew i odpowiedzi na pytania.