Forum dyskusyjne
pierwsza wyprawa w życiu proszę o opinie
kategoria podróże po świecie
kraj Indie
zealot 15:26 | 22.04.2015
Cześć,Planuje urwać się od rzeczywistości korporacyjnej na dwa/trzy miesiące. Czerwiec lipiec.
Myślałem o Indiach ze wzgledu na liczne ośrodki medytacyjne. Jednak dowiedziałem się, że pora monsoonowa może być ciężka jak dla kogoś kto chce się wybrać na pierwszy backpacking w życiu.
Bardzo chciałbym do Azji (Indie, Chiny etc.)
Bardzo proszę o jakiś pomysł, lub propozycję co można zwiedzać i gdzie najlepiej pojechać w tym czasie (pora monsoonowa).
Pozdrawiam,
Zealot
makensis 18:06 | 24.04.2015
Jak się nie boisz wody, i taplać się czasem pod kolana to jest w porządku. Czasem pogoda nie pozwala zwiedzać, ale przy medytacji to chyba nie ma znaczenia. Polecam Bodhgayę lub Rishikesh choć w Indiach nie ma najmniejszego problemu znalezieniem miejsca dla siebie. Moja pierwsza egzotyczna podróż również dotyczyła Indii i też w porze monsunowej :)
olgierd79 13:18 | 25.04.2015
no dobra, w porze monsunu nie byłem więc można powiedzieć że nie wiem o czym piszę ale wiem co mówili mi ludzie żyjący tam na co dzień- oni mimo że 'przyzwyczajeni' ciężko znoszą ten czas... ja też sobie nie wyobrażam siedzieć 3 miesiące w saunie- to ma być mimo wszystko przyjemność- ale kto co woli :)
to ja 16:06 | 25.04.2015
Nie wiem czy to dobre porównanie ale w Brazylii (mniej więcej na równiku) w porze deszczowej monsun był chwilą ulgi gdzie Słowianie łazili po deszczu a miejscowi "ciężko znosili ten czas".
Magz 21:34 | 13.05.2015
Spójrz sobie na mapę opadów rocznych. Nie wszędzie w Indiach pada tak dużo. W Chennai monsun jest w okolicach września. Pada mało. W Hyderabadzie mało. Wybierz sobie mniej więcej rejon i potem szukaj ile w danych miastach czy okolicach pada. Bo może się okazać, że nie jest źle. Za to na północy Indii jest strasznie duszno, a na wybrzeżu zachodnim ściany deszczu.
zealot 22:15 | 13.05.2015
Hej,Dzięki wszystkim za informacje.
Możecie polecić coś co należy przeczytać przed taką wyprawą ?
Szczepiliście się ?
Kupiłem bilet w jedną stronę - lecę 07.06.2015. Powrotny kupie jak uznam , że mam dość (nie iwem czy to będą dwa tygodnie czy pół tora miesiąca)
Ląduje w Bangalore, kolejne punkty w planach to
Tirummavannalai
Auroville
Madrass.
Zastanawiam się czy później uderzać na Keralle czy właśnei na północ. Może Hyderbad to dobry pomysł.
Macie jakieś pomysły, uwagi ?
Pozdrawiam,
Zealot
nitkaska 00:10 | 14.05.2015
polecam wszystkie pokarmowe. Żółtaczki obie, dur, tężec z polio też polecam. A meningokoki to jak kto chce. Ja mam wszystkie szczepienia i dzięki temu święty spokój (no, prawie;) )
Magda Kajzer 10:57 | 14.05.2015
Indie są cudne...Sama bym pojechała, a póki co czekam na relację z Twojej podróży.
[konto usuniete] 16:08 | 14.05.2015
monsun w niczym nie przeszkadza...gokarna to idealne miejsce na dziewidza podroz do indii...peace !
Indiofil 10:28 | 26.06.2015
Moge polecic kontakt z lokalnym, polskim biurem podrozy w Delhi, ktorzy organizja wakacje w Indiach rowniez w osrodkach medytacyjnych ashramach.Adres www to www.paylesstoursindia.pl
kawartt23 01:12 | 25.07.2015
Indie to bardzo piękny kraj, świetna kultura ludzi i tradycja która naprawdę warto poznać, nie pożałujesz ! Ja ostatnio tam byłem z wymiany studentów z AIESEC : http://aiesec.pl/dla-studentow/wyjedz-na-praktyke-lub-wolontariat/global-talents/ gdzie szkoliłem się w tamtejszych szkołach, pomagałem i poznałem ich kulturę i tradycję dzięki czemu mam wielki podziw dla nich. Indie to naprawdę piękny kraj z zasadami !
makensis 16:48 | 31.07.2015
Taak i co jeszcze, dostałeś 1zł. za posta?
mily2015 12:13 | 03.08.2015
Przede wszystkim wybierając się w tamte rejony pomyśl o dobrym ubezpieczeniu, polecam Ci stronę https://www.polisaturystyczna.pl/ ja zawsze korzystam, a wyjeżdżam kilka razy w roku.