Forum dyskusyjne
Co powinien wiedzieć o Malediwach typowy żółtodziób
kategoria podróże po świecie
kraj Malediwy
Paulina2607 21:35 | 10.07.2017
Pytanie (a raczej pytania) do osób które były na Malediwach, bądź posiadają wiedzę na temat.Co powinien wiedzieć totalny żółtodziób wybierający się w podróż na Malediwy ? Dokładniej kierunek Atol Ari, wycieczka przez biuro, 7 dni, water bungalow.
- Czy rzeczywiście panują tam restrykcje islamskie ? Czy bezpośrednio na Atol Ari nie ?
- Czy pływające tam rekiny ( konkretniej pod domkiem na wodzie oraz w bliskiej odległości od plaż ) są zagrożeniem, czy raczej bez obaw o atak z ich strony można wejść spokojnie do wody i popływać wpław ( schodkami z tarasu również ) ?
- Czy faktycznie wyspy są spryskiwane, przez co nie ma komarów, much, oraz ptaków ?
- Czy wokół wyspy da się ponurkować ( snorkeling ) ale jednocześnie zobaczyć chociaż kawałek rafy / kolorowych rybek / żółwi ?
- Kiedy najlepiej lecieć ? ( pytanie odnośnie pogody, zdania są podzielone )
- Czy polecicie konkretne biuro / hotel który zapewnia ll inclusive i bungalow water za mniej niż 40 tyś na 7 dni dla dwóch osób dorosłych ?
gastropoda 23:47 | 10.07.2017
Restrykcje to panują w Arabii Saudyjskiej, na Malediwach są to pewne ograniczenia i dotyczą zamieszkałych wysp np. Male czy Hulhumale - jest zakaz np. rozbieranie się do bikini na plaży, jednak na maleńkich atolach, na których znajdują się tylko hotele takich ograniczeń nie ma.Na Ari nie byłem, ale nie zetknąłem się z problemem rekinów. Rafy są pewnie przy każdym atolu.
Byłem w marcu i deszczu nie miałem, spryskiwania nie widziałem, komarów też nie, ale ptaki tak.
Pozdrawiam
Paulina2607 00:04 | 11.07.2017
Dzięki :) Obawiam się właśnie tych rekinów, a bezpośredniego info / zdjęcia o "pływaniu przy rekinkach" nie widziałam.
konrey 10:04 | 29.09.2017
>Dzięki :) Obawiam się właśnie tych rekinów, a bezpośredniego info / zdjęcia o>"pływaniu przy rekinkach" nie widziałam.
Cześć Paulina,
ostatnim razem na wyspie z naszym resortem (atolu nie pamiętam) odbywało się nawet karmienie takich ryb z rodziny rekinowatych (1 -1,5 m długości), gdzie co kilka dni o godzinie 21 na pomost wjeżdżała obsługa z taczką mięsa. Przypływało wtedy dziesiątki takich ryb, wraz z równie wielkimi płaszczkami. W ciągu dnia nigdy ich tam nie widziałem i nie słyszałem również, aby kogokolwiek zatakowały.
Podczas jednego z odbywających się karmień, jakiś pijany azjata wskoczył w sam młyn pożerającej mięso ławicy i... wypłynął za chwilę z dosyć dużą nadgryzioną raną stopy, ale poza tym nic mu się nie stało.
Był to jedyny incydent spowodowany głupotą człowieka. Tym samym zupełnie nie musisz się obawiać ataku ze strony żerujących w okolicach resortów ryb. Każdy hotel stara się je przyciągnąć jako atrakcję, zwłaszcza pod podświetlane szklane podłogi niektórych domków na wodzie.
Tak więc jak tylko będą przypływać do światła to tylko się cieszyć i napawać, a w ciągu dnia uwierz mi, że nic z ich strony Ci nie grozi :)
Pozdrawiam
Konrad
Kajka 22:39 | 01.10.2017
Potwierdzam, restrykcje islamskie nie obowiązują na wyspach czysto turystycznych. Co nie oznacza, że wolno wwieźć alkohol do kraju - można go za to pić, kupić w centrach turystycznych.Rekinów jest tam sporo, rekinów groźnych dla ludzi - niewiele. Przy brzegu pływają małe, półmetrowe rekinki czarnopłetwe, które wielu turystów, wbrew zakazom, dokarmia. Jeżeli będziesz nurkować - słuchaj przewodnika, jeżeli nie - nie stresuj się. Więcej ludzi ginie od kokosa spadającego na głowę (i to może się stać na Maledowach - patrz, gdzie się kładziesz).
Wyspa, na której byliśmy, była codziennie spryskiwana. Komarów nie było, ptaki były. Nietoperze też.
Snorkowanie i pływanie koło wyspy było świetne, ale tylko z jednej strony wyspy- z drugiej była silna fala przybojowa. Rafa była bardzo zniszczona, ale oglądanie podczas nurkowania przepływajacych rekinów i pływanie z mantami rekompensowało zniszczoną rafę. Kolorowych rybek było wszędzie wiele.
Kiedy lecieć - my byliśmy w końcówce pory deszczowej i było nieźle. Ale gdyby cały czas lało, to nie byłabym zachwycona.
My załatwialiśmy sami - osobno przelot, osobno pobyt (przez stronę). W naszym przypadku wyszło optymalnie cenowo i organizacyjnie.
Miłego wyjazdu życzę