Forum dyskusyjne
Meksyk w pazdzierniku - szukam informacji
kategoria podróże po świecie
kraj Meksyk
ihriel 11:02 | 03.09.2019
Witam,Z gory przepraszam za brak polskich liter, to nie z lenistwa :)
Zdaje sobie sprawe, ze wujek Google wie wszystko, sa blogi I fora I na pewno znalazlabym odpowiedzi na moje pytania, ale moje plany nagle sie zmienily I czas mnie goni.
Planowalam wyjazd do Etiopii a wyladuje chyba w Meksyku! Szczerze mowiac to malo wiem na temat tego kraju, malo czytalam, ksiazki dopiero w drodze. Dlatego licze na Was I przepraszam za banalne pytania :)
1. Chce leciec koncem pazdziernika na 2 tygodnie, czy to dobry okres?
2. Planuje byc w Meksyku 2 listopada, na Día de Muertos, czy polecacie jakies szczegolne miejse/ miasto gdzie warto byc w tym dniu czy wszedzie jest podobnie?
3. Jak tam jest z transportem publicznym? ewentualnie czy da sie wynajac samochod z kierowca I czy sa to dusze koszta?
4. Jakie macie miejca ktorych nie wolno przegapic?
5. Chetnie poczytam blogi, poogladam zdjecia, moze macie gdzies zachowany plan swojej wycieczki z ktorego moglabym skorzystac?
6. Jakies rady, wskazowki itp?
Dziekuje I pozdrawiam!
Monet24 13:27 | 10.09.2019
W październiku jest mniejszy hype na wycieczki, więc nie będzie tylu ludzi:)
AdriG 12:33 | 22.09.2019
Hej,Październik to fajny miesiąc na zwiedzanie Meksyku. Jeśli chcesz przeżyć prawdziwe Día de Muertos, to musisz odiwedzić jakąś wioskę, albo mniejsze miasteczko. Polecam Ocotepec, koło Cuernavaca. Meksyk ma dobrze rozwiniętą sieć autobusową, ale to wszystko zależy dokąd chcesz się dostać i ile masz na to pieniędzy. Każda opcja jest możliwa.
Ciekawe miejsca znajdziesz na moim blogu. Zależy od tego, czy cię interesuje kultura, kolonialne miasteczka, piramidy, czy plaże i rafy koralowe. Podsyłam linka do mojego bloga z kategorią Meksyk. W Meksyku spędziłam kilkanaście miesięcy. Sa też na nim gotowe plany podróży i rady i wskazówki: https://www.just-a-travel.com/category/kraje/ameryka-polnocna/meksyk/
Pozdrawiam
ihriel 19:03 | 25.09.2019
Hej,Dziękuję bardzo!
Bilet do Meksyku już mam, na 31 października, więc nie mam wielkiego wyboru i Dia de Muertos spędzę w Mexico Citi.
Bloga bardzo chętnie poczytam, zaraz się za niego biorę!
Pozdrawiam,
longin1974 11:38 | 27.09.2019
Nie wiem, jak zaplanowałeś nocleg, ale jest sporo fajnych hoteli blisko centrum. Jeśli jedziesz sam to musisz być nieco bardziej ostrożny. Ja spałem w hotelu Diligentia oile pamiętam. Wygodny, nie drogi, dobra lokalizacja. Co zobaczyć w Meksyku, to pewnie znajdziesz w przewodniku. Na pewno całe centrum, katedra, pałac przy głównym placu, pozostałości po Aztekach. Warto zwiedzić kościoły kolonialne. Warto zapuścić się w uliczki z bazarami. Warto wiechać na Latinę, z której widać całą panoramę miasta.koniecznie trzeba jechać do Guadalupe. To najważniejszesanktuarium Meksyku. OK 6 km od centrum. Bez tego nie zrozumiesz specyfiki tego kraju. Na przeciwko franciszkanów jest super knajpa z lokalnym jedzeniem. W takim domu obłożonym glazurą, też zabytkowym. Narazie tyle.
longin1974 11:41 | 27.09.2019
A jeszcze do Guadalupe z centrum najlepiej tasiemcem. Koszt to ok. 200 pesos, czyli 10 euro. Okolice miasta to jeszcze inny temat. Pozdrawiam.