Forum dyskusyjne
Jednoślady a polska kat B w Indiach
kategoria podróże po świecie
kraj Indie
Wuszfuzul 16:44 | 09.10.2019
Witam. Szukam osób które mają pojęcie w temacie prawa jazdy kat. B a jazdy jednosladem w Indiach. Pytanie jest proste.Jeśli obecnie mam prawo jazdy kat B i zrobie sobie dokument - międzynarodowe prawo jazdy, to czy mając tylko kat. B mogę jeździć jednośladem w Indiach?
W Polsce mogę od 18 roku życia jeździć skuterem 50cc i od jakiegoś czasu motorem 125cc (mam ponad 3 lata prawko kat B).
Mam prawo jazdy B od 7lat - czy to wystarczy żeby legalnie w Indiach poruszać się motocyklem ?
Pytanie może proste ale słyszałem od jednych znajomycj i tubylców że nie bo trzeba mieć na A. A inni mówili, że jeśli w moim kraju kat B zezwala na 125cc to w Indiach też mogę jeździć jednośladem do 125cc.
jamaj 21:15 | 13.10.2019
Zrób międzynarodowe prawo jazdy, jak będą się chcieli przypieprz... to i tak to zrobią, nie ważne jakie będziesz miał prawo jazdy. Głównie po to jaką będą chcieli wyłudzić łapówkę i tu masz dwa wyjścia: dać łapówkę, przestraszyć, robić zdjęcia (nagrywać) zawsze mów że jesteś reporterem i jutro będzie artykuł o tym w gazecie. Będą straszyć że zabiorą Cię na komisariat, tak ty chcesz jechać na komisariat porozmawiać z jego przełożonym żeby poinformować o niekompetencji i próbie wymuszenia łapówki. Działa zawsze niezależnie od kraju w Azji, na innych kontynentach nie miałem tego rodzaju zaczepek.
Wuszfuzul 07:27 | 16.10.2019
>Zrób międzynarodowe prawo jazdy, jak będą się chcieli przypieprz... to i tak to>zrobią, nie ważne jakie będziesz miał prawo jazdy. Głównie po to jaką będą chcieli
>wyłudzić łapówkę i tu masz dwa wyjścia: dać łapówkę, przestraszyć, robić zdjęcia
>(nagrywać) zawsze mów że jesteś reporterem i jutro będzie artykuł o tym w gazecie.
>Będą straszyć że zabiorą Cię na komisariat, tak ty chcesz jechać na komisariat
>porozmawiać z jego przełożonym żeby poinformować o niekompetencji i próbie wymuszenia
>łapówki. Działa zawsze niezależnie od kraju w Azji, na innych kontynentach nie miałem
>tego rodzaju zaczepek.
Dziena. Myśle, że twój komentarz jest naprawdę przydatny. Korupcja jak narazie mnie jeszcze tak nie razi na szczęście. Pytanie bardziej brzmi czy pomijając jakieś chamskie zagrywki to czy jazda na kat. B byla by legalna? Czy gdybym jakimś cudem spotkał uczciwego policjanta to czy potraktuje to jak legalne prawo do jazdy jednośladem do 125cc czy jako brak uprawnień? Czyli nie analizujemy jakości służby mundurowej a bardziej ogólnie pojęte pokręcone prawo w Indiach a prawo w UE.
jamaj 18:56 | 16.10.2019
Ogólnie to chciałem powiedzieć że możesz im pokazać kartę studenta i wcisnąć że to prawo jazdy B. To że oni nie mają odpowiedniego sprzętu żeby to odczytać to nie jest Twój problem, jeździłem wiele razy skuterem po Indiach i nigdy nikt nie wymagał prawa jazdy. Prawdopodobnie jest to liczone na równi z rowerem skoro jeżdżą 12 letnie dzieciaki, kontrolę owszem są i niewielu policjantów oprze się próbie wyłudzenia od białego turysty. Zazwyczaj są to kontrole dotyczące kasku, wyjeżdżając na tak zwaną "hiway" musisz mieć kask jako kierowca pasażer nie musi takowego posiadać. Na lokalnych drogach nikt nic nie musi, może się różnić w zależności o stanu, na Goa będą inne przepisy w Kanatace będą inne. Pozdrawiam