/ / CYPR > informacje turystyczne Cypr - część zachodnia > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

informacje turystyczne Cypr - część zachodnia

kategoria podróże po świecie

kraj Cypr

Geograf Tomek dołączył
14.05.2019

Geograf Tomek 00:40 | 01.01.2024

W tym roku wybieram się na Cypr (zachodnia część wyspy). Jeżeli ktoś jest w stanie przekazać mi informacje na temat:
- eksponatów znajdujących się w muzeach: Bizantyjskim i Archeologicznym w Pafos,
- ogrodu botanicznego na półwyspie Akamas,
to byłbym wdzięczny za tę pomoc.

Geograf Tomek dołączył
14.05.2019

Geograf Tomek 12:41 | 01.01.2024

Interesuje mnie także informacja na temat wycieczek organizowanych na półwysep Akamas.

Piotr-Krk dołączył
16.01.2013

Piotr-Krk 13:49 | 01.01.2024

Urocze.
I obezwładniające.

Geograf Tomek dołączył
14.05.2019

Geograf Tomek 15:49 | 01.01.2024

Cieszę się, że wątek się podoba aż do "obezwładnienia".

Piotr-Krk dołączył
16.01.2013

Piotr-Krk 14:17 | 02.01.2024

Wielki Geografie!

Tak szczerze: nie potrafisz samodzielnie wejść na stronę ogrodu botanicznego w Akamas? Albo strony muzeów w Pafos?

Geograf Tomek dołączył
14.05.2019

Geograf Tomek 15:55 | 02.01.2024

Myślę, że warto wiedzieć, że:
geografia to nauka badająca powłokę Ziemi, jej przestrzenne zróżnicowanie pod względem przyrodniczym i społeczno-gospodarczym, a turystyka to zorganizowane wyjazdy poza miejsce stałego zamieszkania.
Nie powinno się mylić tych pojęć.
Globtroter.pl to serwis społecznościowy dla miłośników podróży.
Nic złego w tym, że ktoś próbuje uzyskać praktyczne informacje od innych osób podróżujących po świecie. I po co te złośliwości. Szkoda czasu na bezowocne pisanie.

Piotr-Krk dołączył
16.01.2013

Piotr-Krk 16:29 | 02.01.2024

>Myślę, że warto wiedzieć, że: geografia to nauka badająca [...]

Genialne!

> a turystyka to zorganizowane wyjazdy poza miejsce stałego zamieszkania.

I tu się mylisz Wielki Geografie. Turystyka to nie są zorganizowane wyjazdy. Ja wiem, że niektóre sieroty nie wyobrażają sobie wyjazdu na zorganizowane przez biuro podróży wczasy a wycieczkę do sąsiedniego miasta muszą mieć zorganizowaną przez lokalneg przewodnika/BP.

Globtroter nie zajmuje się wyjazdami zorganizowanymi. Poczytaj, kim jest globtroter.

>Nie powinno się mylić tych pojęć.

Fakt.

>Nic złego w tym, że ktoś próbuje uzyskać praktyczne informacje od innych osób podróżujących po świecie.

Ale już czymś złym jest zawracanie głowy innym sprawami, które można ogarnąć samemu - o ile ma się IQ>90.

Ktoś, komu nie chce się wpisać w wyszukiwarkę hasła "muzeum w X" nie należy się odpowiedź. Jest leniem nie szanującym czasu inych.

Geograf Tomek dołączył
14.05.2019

Geograf Tomek 17:26 | 02.01.2024

No cóż, dalej złośliwości, ale niektórzy nie lubią innych ludzi i dlatego najczęściej są niezadowoleni w podróży.
Takie jest znaczenie pojęcia turystyki w języku polskim, jakie podałem. Można sprawdzić:
https://sjp.pwn.pl/sjp/turystyka;2531405.html
A indywidualny wyjazd też z zasady jest "zorganizowany".
Prawidłowo napisałem czym zajmuje się Globtroter.pl. Polecam doczytać na stronie Globtroter.pl. A więc nie ja mylę pojęcia (korzystając z tego serwisu powinno się wiedzieć, że podróżą jest przebywanie drogi do jakiegoś odległego miejsca).
Mogę tylko powtórzyć, że nic złego nie ma w tym, że ktoś próbuje uzyskać praktyczne informacje od innych osób podróżujących po świecie. Mogę jeszcze do tego dodać, że chodzi o takie informacje, których nie można znaleźć w sieci. No ale niektórym trudno się tego domyślić (szczególnie tym z wysokim IQ).
Każdy odpowiada za swój czas i jak ktoś nie będzie miał ochoty i czasu by podzielić się ze mną praktycznymi informacjami, o które pytam, to się nie wypowie na forum. To chyba jest oczywiste.
I po co deprecjonować znaczenie forum.

Piotr-Krk dołączył
16.01.2013

Piotr-Krk 19:27 | 02.01.2024

>Takie jest znaczenie pojęcia turystyki w języku polskim, jakie podałem.
>https://sjp.pwn.pl/sjp/turystyka;2531405.html

To hasło jest skrótem z definicji podanej przez Doroszewskiego, który opracował swój słownik w latach 1959-69.
https://sjp.pwn.pl/doroszewski/turystyka;5509639.html

Ogarnij się, chłopie!

>Prawidłowo napisałem czym zajmuje się Globtroter.pl. Polecam doczytać na stronie >Globtroter.pl.

Tak, tak. A świstak siedzi i zawija w sreberka..:

https://www.globtroter.pl/stopka/oglob.phtml
Cyt.: "Globtroter.pl to jeden z najstarszych i największych serwisów społecznościowych dla miłośników podróży w Polsce. [...] Staramy się tworzyć miejsce przyjazne dla osób, które planują podróż samodzielnie.

https://www.globtroter.pl/konto/adduser_regulamin.phtml
Cyt.: "8. Pamiętaj, że przede wszystkim jesteś globtroterem, albo możesz nim wkrótce zostać"

Można odnieść wrażenie, że trafiłeś tu przez przypadek, o Wielki Geografie.

> Mogę jeszcze do tego dodać, że chodzi o takie informacje, których nie można znaleźć w sieci.

Bez ściemniania proszę. Informacje o eksponatach w cypryjskich muzeach są opisane na ogólnie dostępnych, łatwych do znalezienia - przez przeciętnie inteligentnego człowieka - stronach www. To samo dotyczy informacji o ogrodzie botanicznym na Płw. Akamas.

Nieporadność przy wyszukiwaniu informacji lub lenistwo idzie czasem w parze z nieporadnością w ZORGANIZOWANIU sobie WYPRAWY do kraju należącego do Unii Europejskiej.

Musiałbym byc "sprawnym inaczej", by przy 45-kilometrowej EKSPEDYCJI na Płw. Akamas korzystać ze zorganizowanego wyjazdu z miejscowym biurem podróży.
Ja po prostu wsiadłem w Pafos do autobusu nr 645 jadącego do Polis (1,50 EUR), a następnie przesiadłem się na autobus 622, by dojechać do przystanku Lutra Afroditis (1,5 EUR), gdzie znajduje się ogród botaniczny.

ROTFL.

Geograf Tomek dołączył
14.05.2019

Geograf Tomek 20:39 | 02.01.2024

Złośliwości ciąg dalszy. No to podajmy przywołane pod linkiem pojęcie turystyki ze słownika Doroszewskiego:
"organizowane zbiorowo wyjazdy poza miejsce stałego zamieszkania, zbiorowe lub indywidualne wędrówki po obcym terenie, zwiedzanie jakichś krajów, regionów itp., mające cele krajoznawcze i zdrowotne".
Chyba nie trzeba nic wyjaśniać. Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem. A znaczenie pojęcia "turystyka" ze słownika PWN nie jest żadnym skrótem definicji z innego słownika.
Cytat ze strony Globtroter.pl niczego nie wnosi, a jedynie potwierdza, że jest to "miejsce przyjazne dla osób, które planują podróż samodzielnie". Dlatego każda z osób organizujących wyjazdy poza miejsce stałego zamieszkania - dla siebie i dla innych (np. znajomych) - nie trafia na forum "przez przypadek", ale po to, żeby uzyskać informacje przydatne w podróży.
Bardzo przykry jest brak szacunku dla innych podróżnych (także tych niepełnosprawnych), ale jak widać nie każdy nadaje się na globtrotera.
Pytanie nie dotyczyło dojazdu ani do ogrodu botanicznego, ani do muzeów, ale dziękuję i za tę informację. Nie należę do osób, którym do podróżowania i zwiedzania wystarcza tylko to co przeczytają w Internecie. Myslę, że już wystarczy tej wymiany zdań, więc nie będę dalej odpisywał.

Piotr-Krk dołączył
16.01.2013

Piotr-Krk 21:53 | 02.01.2024

Rozważ likwidację konta.

Njawyraźniej trudno ci zrozumieć, że "organizowane zbiorowo wyjazdy" to peerelowska koncepcja turystyki, która odeszła w przeszłość. Zorganizowane wyjazdy były z Orbisem lub Almaturem. To były inne czasy, Wielki Geografie.

Dziś pojęcie turystyki nie ma w sobie aspektu zorganizowanego wyjazdu. Tak jest zarówno w polskiej wiki ("Najczęściej spotykaną definicją turystyki są następujące słowa: „Turystyka obejmuje ogół czynności osób, które podróżują i przebywają w celach wypoczynkowych, służbowych lub innych nie dłużej niż rok bez przerwy poza swoim codziennym otoczeniem”), ale też w największych słownikach: Webster (" the practice of traveling for recreation") i Oxford ("The theory and practice of touring; travelling for pleasure.").

O dojeździe do muzeów nikt nie pisał, przestań zaciemniać. Szukałeś wycieczek organizowanych na Dziki Półwysep Akamas. Absolutnie zgadzam się z tobą, to niebezpieczna i skomplikowana ekspedycja. Moje doświadczenie z przejazdem na półwysep podmiejskim autobusem należy uznać za skrajnie nieodpowiedzialne.

Tym niemniej uważam, że ekspedycja na Cypr to nieodpowiedni pomysł w twoim przypadku. Nawet, jeśli będziesz miał na miejscu przewodnika. Rozważ zorganizowane wczasy w Łebie.

jatoja165 dołączył
02.07.2014

jatoja165 19:37 | 08.01.2024

Może zacznij cieszyć się życiem. Chyba już czas?

Piotr-Krk dołączył
16.01.2013

Piotr-Krk 16:20 | 07.01.2024

>Uzyskałem informacje o biurze organizującym wycieczki na Cyprze. Podaję link do biura
>- dla innych podróżujących:
>https://wycieczkipocyprze.pl/index.html.

Czy ten cały wątek nie miał na celu zamieszczenie kryptoreklamy BP - pozostawiam do oceny forumowiczom.

Jedno jest pewne: to "uzyskanie informacji" wymaga od przeciętnie inteligentnego człowieka minimalnego wysuiłku polegającego na wpisaniu w wyszukiwarke Google odpowiedniej feazy (np. "wycieczki po Cyprze").
Wielkiemu Geografowi to Odkrycie zabrało parę dni.

Tym niemniej, należą się mu gratulacje. Mam nadzieję, że inni forumowicze przyłączą się do moich :). Mam również nadzieję, że dzielny Geograf nie zginie w tym dzikim kraju, korzystając z opieki lokalnego biura podróży, które przewiezie go na Tajemniczy Półwysep Akamas i odwiezie go z powrotem do hotelu.

Trzymajmy kciuki za Ekspedycję!

Geograf Tomek dołączył
14.05.2019

Geograf Tomek 19:00 | 07.01.2024

Koledzy globtroterzy, proponuję nie zwracać uwagi na osoby zamieszczające złośliwe i zawistne komentarze do niniejszego wątku. Tacy też się zdarzają.

Nadal będę wdzięczny za informacje na temat ciekawych:
- eksponatów znajdujących się w muzeach: Bizantyjskim i Archeologicznym w Pafos,
- roślin z ogrodu botanicznego na półwyspie Akamas.

Pozdrawiam wszystkich prawdziwych globtroterów.

Piotr-Krk dołączył
16.01.2013

Piotr-Krk 21:41 | 07.01.2024

> złośliwe i zawistne komentarze do niniejszego wątku.

O, Wielki Geografie!

https://sjp.pwn.pl/sjp/zawisc;2544646.html

A czegóż ci można zazdrościć? Ekspedycji na Cypr?! Nieumiejętności w wyszukiwaniu ogólnodostępnych informacji w sieci? Nieporadności w samodzielnym poruszaniu się po kraju Unii Europejskiej?

Geograf Tomek dołączył
14.05.2019

Geograf Tomek 00:58 | 08.01.2024

"A czegóż ci można zazdrościć? Ekspedycji na Cypr?! Nieumiejętności w wyszukiwaniu ogólnodostępnych informacji w sieci? Nieporadności w samodzielnym poruszaniu się po kraju Unii Europejskiej?"

Przyjaznego, optymistycznego i wyrozumiałego nastawienia do innych ludzi, czego Panu najwyraźniej brakuje.

Miałem nie odpowiadać, ale nie chciałem tego pytania pozostawiać bez odpowiedzi.

Piotr-Krk dołączył
16.01.2013

Piotr-Krk 01:13 | 08.01.2024

>Przyjaznego, optymistycznego i wyrozumiałego nastawienia do innych ludzi, czego Panu najwyraźniej brakuje.

Ależ ja jestem bardzo wyrozumiały dla nieporadnych ludzi. Dostałeś propozycję przejazdu na Dziki Półwysep Akamas autobusem. Podałem nawet numery autobusów :) Podpowiedziałem, jak znaleźć informacje nt. ogrodu botanicznego i cypryjskich muzeów. Czy mogłem coś jeszcze zrobić?

Owszem, udzieliłem ci dobrej rady, abyś odpuścił ten niebezpieczny kraj. Przemawiała przeze mnie troska.

Ale, gdy w końcu znalazłeś link do strony miejscowego biura podróży, które cię bezpiecznie zawiezie na Akamas - odetchnąłem z ulgą. Uda się! Moje gratulacje płynęły z głębi serca, dowodząc przyjaznego stosunku do śmiałków ruszających na Wielkie Wyprawy.

Fakt, miałem pocztkowo chwilę zwątpienia, pesymistycznie oceniałem twoje szanse przeżycia na Odległym Lądzie. Przepraszam. Twoja determinacja w eksploracji Dzikich Zakątków Unii Europejskiej, wlała jednak w me serce odrobinę nadziei, przyniosła nutę optymizmu.

Trzymam kciuki za Wyprawę!

Geograf Tomek dołączył
14.05.2019

Geograf Tomek 21:21 | 08.01.2024

Uzyskałem informację, że są dwa ogrody botaniczne:
- Botanical Garden "Baths of Aphrodite" oraz
- Adonis Botanic Garden.
Z braku czasu będę mógł zobaczyć tylko jeden z nich, dlatego jeżeli ktoś z Was widział oba ogrody to byłbym wdzięczny za wskazówkę, który z nich jest bardziej atrakcyjny.

Piotr-Krk dołączył
16.01.2013

Piotr-Krk 21:45 | 08.01.2024

>Uzyskałem informację,

Jakbys napisał "pozyskałem informację" zabrzmiałoby poważniej. Ale przecież nie musisz brzmieć poważnie.

> że są dwa ogrody botaniczne:
>- Botanical Garden "Baths of Aphrodite" oraz
>- Adonis Botanic Garden.
>Z braku czasu [...]

Naprawdę na Cyprze sa tylko dwa ogrody botaniczne?

O, Wielki Geografie Badający Powłokę Ziemi, Jej Przestrzenne Zróżnicowanie pod Względem Pprzyrodniczym i Społeczno-gospodarczym!

Spróbuj uzyskać informację o ogrodzie botanicznym w Troodos.

Geograf Tomek dołączył
14.05.2019

Geograf Tomek 22:25 | 08.01.2024

Dziękuję za informację o ogrodzie botanicznym w górach Troodos. Przyda się za rok. W tym roku zwiedzam tylko część zachodnią Cypru - do gór Troodos.

I jeszcze dodam w ramach edukacji z języka polskiego, że:
- uzyskać to oznacza "otrzymać coś, co było przedmiotem starań":
https://sjp.pwn.pl/sjp/uzyskac;2534157.html
- pozyskać to oznacza "zjednać sobie kogoś, zyskać czyjeś względy, zaufanie, poparcie" lub "zdobyć coś":
https://sjp.pwn.pl/szukaj/pozyska%C4%87.html

Widać chyba co brzmi poważniej?

Piotr-Krk dołączył
16.01.2013

Piotr-Krk 22:39 | 08.01.2024

>Widać chyba co brzmi poważniej?

Jedno jest pewne: to twoje "uzyskiwanie wiedzy" o atrakcjach turystycznych na Odległym Lądzie postępuje ślamazarnie. Twoje "odkrywanie" lokalnych biur podróży lub ogrodów botanicznych jest doprawdy niepoważne, by nie powiedzieć: żenujące. Pytasz o informacje powszechnie dostepne w przewodnikach turystycznych i w sieci.

Geograf Tomek dołączył
14.05.2019

Geograf Tomek 20:43 | 14.01.2024

Interesują mnie również informacje na temat wsi Miliou i rezerwatu przyrody z siarkowymi wodami termalnymi, które udostępniane są turystom w Ayii Anargyri Natural Healing Spa. Czy ktoś z Was był w tej wsi, w rezerwacie, albo w ośrodku, i może podzielić się ze mną swoimi doznaniami?

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl