Forum dyskusyjne
Syberia zimą
kategoria podróże po świecie
kraj Rosja
Mateusz5 18:30 | 05.12.2016
Cześć. Był ktoś na Syberii zimą? jakieś przydatne informacje?
popetersburgu.pl 14:55 | 08.12.2016
A jaka Syberia? Północna? Południowa?
Mateusz5 17:47 | 08.12.2016
W sumie to południowa w stronę bajkału. Nie wiem jak to rozgryść. Myślę o spaniu w namiocie.
popetersburgu.pl 19:32 | 09.12.2016
To brzmi jak preludium do reklamy jakiegoś super namiotu, ale niech tam ;)Namiot nie ma sensu, za zimno. Ludzie wynajmują przyjezdnym miejsca w swoich domach, trzeba tylko się potargować, żeby nie zerżnęli - od razu będą próbować, bo "Zachód". Popytaj od razu jak przyjedziesz na miejsce na dworcu autobusowym - powinni nawet sami podejść.
Mateusz5 22:38 | 11.12.2016
plan mam taki zeby pod koniec stycznia wyjechac z moskwy koleją transsyberyjską do irkucka. Chce spędzić nad bajkałem jakiś czas i z powrotem koleją do moskwy. jest taka opcja zeby kupić bilet na spontana na dworcu?
jedjed 18:06 | 13.12.2016
Najlepsza pora na zimowy wyjazd nad Bajkał to druga połowa lutego i marzec. Wtedy lód jest najgrubszy, najstabilniejszy, a mrozy w miarę znośne. Pod koniec stycznia jezioro może jeszcze nie być zamarznięte, a nawet jeśli będzie pokrywa lodowa, to raczej za słaba i niestabilna, żeby się po niej poruszać.Miejscowi (i przyjezdni) nocują pod namiotem nawet na lodzie, ale do tego trzeba mieć i odpowiedni sprzęt, i doświadczenie w biwakowaniu w warunkach syberyjskiego mrozu. Bez problemu można znaleźć nocleg w ciepłych kwaterach czy bazach turystycznych, i w Listwiance, i na wyspie Olchon.
Z wolnymi miejscami w pociągach o tej porze roku nie powinno być problemu. Co najwyżej, jak nie będzie na ten pociąg, to na następny, albo trzeba będzie jechać odcinkami.
Kilka galerii zdjęć z zamarzniętego Bajkału:
http://szerokietory.pl/lang.pl/no/fotogalerie/0/0
I artykulik opisujący podróżowanie po Bajkale zimą:
http://szerokietory.pl/lang.pl/no/pnews/15
Mateusz5 12:46 | 15.12.2016
a co z ubiorem na minus 40? nie mam pojęcia co zabrać. Tzn jaki rodzaj czy skórzane czy jakieś membranowe albo jakiś gruby kożuch? czy buty zimowe ze skóry wystarczą?
paweł.p 13:01 | 15.12.2016
Poziom Twojej niewiedzy jest tak bezbrzeżny, że trudno traktować poważnie to co piszesz. Jeżeli traktujesz ten zamiar poważnie, w co wątpię w 99% - prześpij się najpierw w namiocie 2/3 dni w temperaturze ca. 0 stopni i wtedy wróć do rozmowy o zimowym biwakowaniu na Syberii.
jedjed 18:50 | 15.12.2016
>a co z ubiorem na minus 40? nie mam pojęcia co zabrać. Tzn jaki rodzaj czy skórzane>czy jakieś membranowe albo jakiś gruby kożuch? czy buty zimowe ze skóry wystarczą?
Przede wszystkim, gdybyś się wybierał na południowy Bajkał w drugiej połowie lutego/marcu, to -40 jest mało prawdopodobne. Nawet jeśli się zdarzy, -30 czy -35, to zwykle w ciągu dnia jest tak, że ta minimalna temperatura jest rano, a potem stopniowo robi się coraz cieplej.
No i im większy mróz, tym mniej wiatru i tym bardziej suche powietrze, więc przy dobrym ubraniu "tamto" -30 może być przyjemniejsze niż polskie +2 z wilgocią i wiatrem.
Jeśli chodzi o strój, co i jak długo chcesz robić na -40. Jeśli zamierzasz się na dworze ruszać i po jakimś czasie trafić do ciepłego (pomieszczenia, samochodu...), to wystarczy zestaw "na cebule" przygotowany w większości z "normalnych" ubrań:
- ciepłe, najlepiej wełniane skarpety (polecam dostępne na rynku w Irkucku mongolskie, z wełny jaka i wielbłąda) + buty trekkingowe (bez ocieplania, ale na tyle duże, żeby te skarpety się swobonie mieściły),
- ciepłe kalesony + spodnie narciarskie (zatrzymujące wiatr)/spodnie z jakąś membraną,
- bielizna termiczna + koszula/polar + sweter wełniany + gruby polar + membrana,
- czapka (ciepła i nieprzewiewna).
Szczególną uwagę trzeba zwrócić na stopy - żeby było im ciepło i żeby nie było im za ciasno w bucie - i głowę.
paweł.p 13:30 | 15.12.2016
Fajna stronka, komercyjna, ale podzielili się dużą ilością przydatnych informacji. Twoja strona jedjed?
jedjed 18:51 | 15.12.2016
Moja, przyznaję się. A kupować niczego nie trzeba! ;-)
paweł.p 19:30 | 15.12.2016
Absolutnie nic złego nie miałem na myśli. Wręcz przeciwnie, świetna strona warta polecenia, dużo wartościowych informacji - zapisałem sobie adres w zakładkach. Powinieneś dodać jej adres do drogowskazów.