Forum dyskusyjne
INDIA - Kochane pieniążki
kategoria podróże po świecie
kraj Indie
tygrysek4ever 10:22 | 31.01.2010
Kupilem od zaprzyjaznionych Hindusow "troche" indyjskich rupii. Cena super okazyjna, wiec sie skusilem. To "troche" to ladnych pare tysiecy. Banknoty po Rs 1 000. Wiem, ze to niby nie wolno wwozic/wywozic waluty z/do Indii. Jak wyglada odprawa celna po odprawie paszportowej na lotnisku w Delhi? Standardy jak w Europie Zachodniej [spoko i wychodzimy], czy jak np na Ukrainie [wszystko sie moze zdarzyc]? Pytajac wprost: Chowac gleboko indyjska kaske, czy spoko?I jeszcze jedno: Jak z placeniem banknotem RS 1 000? Placac np rikszarzowi lepiej miec rozmienione drobne, czy bez obaw, dostane reszte??
Sam 10:47 | 31.01.2010
O ile mi wiadomo Indie nie są w UE a tym bardziej w Schengen, więc chyba będziesz musiał jednak poddać się odprawie ;-)Zabierz koniecznie paszport ;-)
A tych obaw o wydanie reszty nie potrafie skomentować, bo brak mi słów ;-)
tygrysek4ever 11:58 | 31.01.2010
Bardzo dziekuje Ci za te bogata w informacje i niezwykle mila, pelna cynizmu odpowiedz. Od tego w koncu jest forum...
Yanas 12:18 | 31.01.2010
lekko głupawe pytanie to i odpowiedź głupawa była..1.nie ma odprawy celnej,po prostu idziesz za resztą gawiedzi. Nikt Ci w portfelu grzebać nie będzie, to wg. mnie zupełnie oczywiste.
2.jak riksiarzowi pokażesz banknot 1000rs to się przeżegna lewą nogą.Zastanów się do jakiego kraju jedziesz i ile to 1000rs jest tam warte,
qzaj 20:24 | 31.01.2010
Nie wiem czy pytanie jest glupawe, poprostu ludzie chca wiedziec....W kazdym razie oficjalnie nie wolno wwozic rupii na teren Indii ale jak kolega wspomnial nikt w portfelu nam nie grzebal , poprostu bierzesz bagaz i i wychodzisz z terminalu.. Jesli chodzi o banknot 1000RS mozesz tym placic w hotelu albo za bilety wstepu. Natomiast w "transakcjach" z rikszarzami, w sklepach itp najlepiej miec odliczone drobne (banknoty po 5 lub 10 RS). Jak masz zaplacic np. 30RS i riksiarzowi dasz 50 czy 100RS to nigdy nie bedzie mial drobnych zeby wydac... bedzie liczyl ze mu odpuscisz reszte. I jeszcze jedno - zanim wsiadziesz do rikszy ZAWSZE ustal cene przed przejazdem ( jak jedziesz w 2 osoby to mu zaznacz ze to jest cena za 2 osoby - po przejezdzie moze sie okazac ze sie z Toba dogadal co do ceny ale tylko za jedna osbe ;-)
tygrysek4ever 10:00 | 01.02.2010
Z tego co widze, bede musial zaliczyc jakis sklep na terenie Terminala. Dzieki za wszelka pomoc.
trevor 16:19 | 01.02.2010
upewnij się czy te banknoty są jeszcze w obiegu - w indiach parę razy próbowali mi wciskać nieaktualne (nie pytaj jak wyglądały bo nie pomnę). Co do płacenia na miejscu to "i have no change" to zwrot obowiązkowy. Rozmieniaj w kasach itp. O ceny kursów rikszą pytaj innych białasów (ale nie amerykanów :)
Kaylelilah 19:20 | 07.02.2010
przychylam sie do opinii przedmówców- jedyne miejsce w indiach, gdzie mozesz spokojnie wyciaganac na światło dzienne 1000 rs to Twój pokój:)1000rs to jest miesieczna wypłata hindusa, który w waransi drałuje caly dzien łódka po gangesie i przewozi ludzi. Oni za 30rs napiwku sa w stanie całowac Cie po rekach- jak zobaczą 1000- to beda Cie chcieli naciagnac na wszystko. Co pierwszego dnia moze jeszcze byc egzotyczne, ale po miesiacu naaprawde mimo szczerych checi i calej sympatii do Hindusów mozesz miec dosc. Takze po wymianie od razu rozmieniaj, chowaj i pkazuj tylko drobne. Nie twierdze, ze kazdy bedzie Cie chciał oszukac, ale dla Hindusa dobry napiwke to czasem tydzien pracy, wiec beda Cie meczyc do upadlego.
aneir 05:25 | 26.04.2010
kantory sa na lotnisku - najlepiej wymienic 50$, na poczatek najlepiej z lotniska zaplacic za prepaid taxi- drozsze ale pewniejsze i bez targowania, przy okazji rozmienicie w okienku kase, potem musicie radzic sobie sami;banknot Rs500 to pokazuje w tylko w okienkach do muzeuow albo na stacji kolejowej, podstawowy banknot to Rs10, Rs100 bez problemow mozna placic w sklepach, ale nie w rikszach
borsukwro 08:45 | 26.04.2010
Nie przypominam sobie 'sklepu' w terminalu w Delhi na wyjściu. 1000rupii w życiu na oczy nie widziałem, max to banknoty po 500rp.Poza wspomnianymi miejscami często lokalni sprzedawcy chodzili rozmieniać do najbliższego sklepu z alkoholem (jesli takowy był w okolicy). Oszczędzaj drobne banknoty i rozmieniaj 500 przy każdej okazji.
rafal9238 11:33 | 26.04.2010
nie chowaj ale jak znajdą to dobrze żebyś miał kilka dolców przy sobie