Forum dyskusyjne
samochód z kierowcą
kategoria podróże po świecie
kraj Indie
szkot 22:25 | 17.07.2011
Witam,wybieram się do Indii i mam pytanie do tych, którzy już tam bywali. Chodzi o wynajęcie samochodu z kierowcą w Delhi i zwiedzanie Rajastanu. Proszę podzielcie się doświadczeniami w tym temacie. Cena, co było w cenie, możecie kogoś polecić? Z góry dziękuję!
Jadu 11:14 | 18.07.2011
wszystko zalezy gdzie i co wypozyczasz,kwestia trasy i odleglosci i ilosci dni
u sprawdzonej firmy musisz miec w cenie koszty kierowcy i oplaty drogowe i parkingi, jesli cos konkretnego potrzebujesz zapraszam na prv.
77 11:59 | 18.07.2011
Witaj,cena zależy od ilości osób, trasy itd. Ja miałam w cenie samochód, paliwo, opłaty drogowe, zakwaterowanie i wyżywienie kierowcy, całkiem przyzwoite hotele ze śniadaniem na tasie Delhi, Agra i najważniejsze miasta Rajasthanu. Polecam tą firmę http://gauritours.com.
piotrwaz 12:52 | 18.07.2011
A ja zjechałem Rajasthan pociągami dużo przyjemnie(j biorąc pod uwage jakośc dróg), dużo taniej i napewno mniej męczące, rozważ jeszcze forme transportu .Autobus z Delhi do Agry tj okolo 200 km jedzie 6 godzin- tyłek boli jak cholera, pociąg okolo 3 godzin.
AdriG 13:07 | 18.07.2011
Po Indiach poruszałam się głównie taksówkami z kierowcą, bądż na krótsze dystanse rikszą. Taksówka z Delhi do Agry kosztowała 3000 Rs. Cały dzień po Delhi kosztował ok. 1000-1200 Rs. Taksówkarz był w tym przypadku także moim przewodnikiem, ale za to dostal extra napiwek. Najbardziej opłaca się brać taksówke albo rikszę na cały dzień. Riksza jest oczywiście o wiele tańsza i polecam podróżowanie nią na krótkie dystanse. Dostarcza ona o wiele więcej doznań niż podróżowanie taksówką.Pozdrawiam
szkot 13:38 | 18.07.2011
dotychczas zawsze podróżowałem transportem publicznym i byłem zadowolony. Ale wiele razy po drodze mijałem coś ciekawego i byłem zmuszony jechać dalej. Gdybym tylko mógł sięzatrzymać! Czytałem, że z Delhi do Agra najlepiej pojechać pociągiem, ale już zwiedzanie kilku miejsc w Radżastanie może się opłacać samochodem z kierowcą. Tym bardziej, że będzie nas 4 osoby. Daje to możliwość poznania miejsc nieturystycznych, które normalnie pomija się w drodze pomiędzy miastami. Poza tym wiadomo, że czasu zawsze jest mało i lepiej żebym ja nie czekał na transport tylko odwrotnie. Widzę tylko 2 potencjalne problemy: w drodze mogą pojawiać się dodatkowe koszty o którchych wcześniej nic nie powiedzą, oraz możemy trafić na kierowcę który będzie błądził czy po prostu nie będzie nam odpowiadał. A jak już wyruszymy to będziemy z nim "udupieni" na te 10 czy 12 dni. Dlatego mam nadzieję, że ktoś z Was poleci kierowcę który sprawdził się w terenie. No i przy okazji zdradzi ile to kosztowało. Mam tu jedną ofertę, wg wyliczeń google maps 2200km, 2 tygodnie, cena dla 4 osób 500 euro. W cenie podatki. Jak to się ma do tego, co Wy płaciliście? Wolałbym wszystko załatwić przez internet i nie tracić czasu na miejscu, ale wiem że w ten sposób mogę sporo przepłacić.
piotrwaz 13:43 | 18.07.2011
500 euro to niewiele dla 4 osób to wrecz mało .........
Bo1 22:30 | 18.07.2011
Nie wiem, czy to co napiszę Ci w czymś pomoże, bo północne Indie robiliśmy korzystając z pociągów. Jak wiesz potrafią mieć bardzo duże opóżnienia np. z Varansi do Agry pociąg miał 18 godzin spóznienia, a z tego co wiem to nie rekord. Południowe Indie w 2008 r jesienią zdecydowaliśmy się na wynajęcie terenowej Toyoty (było nas 5 osób) - trasa Chennai - przez Rameshwaran do Madurai. Zapłaciliśmy 24.000 rp i ustaliliśmy, że wynajmujemy ją na 10 dni - my 9, kierowca wraca 10 dnia. Dzięki temu obejrzeliśmy miejsca gdzie nie jest łatwo o komunikację lokalną np. rezerwat ptaków Point Calimere. Samochód był bez klimy (nasz wybór, bo i taniej i zdrowiej). W cenie benzyna, opłaty. Kierowca miał spać w samochodzie i żywić się sam, ale przy tak niskich cenach postanowiliśmy, go "utrzymywać". Odwdzięczał się sowicie wyszukując dobre noclegi, dobrowolnie był naszym przewodnikiem i ułatwiał nam kontakt z ludżmi. Opcja z samochodem ma więc same plusy. Hindusi są bardzo przedsiębiorczy, więc samochód z kierowcą załatwi Ci każde biuro turystyczne, których jest cała masa, jeśli sami nie świadczą takich usług, zawsze jest kuzyn, znajomy etc. Biuro najlepiej wybrać niezbyt duże i nie na głównej ulicy...ale to pewnie wiesz (załatwią Ci też za jakieś śmiesznie niskie pieniądze bilety na ewentualny pociąg - nie stoisz w kolejkach, a w małych miejscowościach prawie nie mówią po angielsku - szczególnie na południu). Na miejscu jest dużo taniej, niż przez internet (samochód). Możesz umawiać się nie na dni, ale na kilometry - nam na dni wychodziło taniej. W Delhi masz dużo biur turystycznych na Paharanganj - noclegi też . Pzdr :).
gawi123 12:21 | 20.07.2011
Witam, właśnie wróciłem z żoną z Indii. Wynajeliśmy kierowcę żeby zwiedzić Agrę i Delhi + spanie w hotelu (całkiem niezły). Czuję, że zostaliśmy lekko naciągnięci przez biuro turystyczne, ponieważ za 2 dniową wycieczkę z przewodnikiem zwiedzanie Delhi, droga do Agry i hotel w Agrze, Taj Mahal o wschodzie słońca i zwiedzanie większości ciekawych rzeczy w tych miastach, do tego przewodnik. Wszystko w cenie, oprócz cen obiadów na trasie i zapłaciliśmy jakieś 300$ na osobę :). Kierowca okazał się byc naprawdę spoko człowiekiem, zaprzyjaźniliśmy się z nim, powiedział, że następnym razem żeby dzwonić/pisać bezpośrednio do niego, bo w biurach zostaniemy praktycznie zawsze naciągnięci, on potrafi zorganizować taką wycieczkę (Rajastan również) zdecydowanie taniej, z lepszymi hotelami i wszystkim w cenie. On nie podlega tej firmie, tylko jest wynajmowany tak jakby z zewnątrz więc taka opcja o jakiej mówię to dla niego okazja żeby zarobić a człowiek dość biedny bo pochodzi z Himalajów (mówił m.in. o wycieczkach do Himalajów i trekkingu) i ma dużą rodzinę , na którą musi zarobić. Myślę, że mogę go zdecydowanie polecić. Podał nam maila i telefon, żeby podać to znajomym i ludziom w internecie także mam nadzieję, że ktoś skorzysta. Także trzymajcie:dsnegi_travel@yahoo.com
09868330466 (trzeba dodać chyba kierunkowy do Indii)
Jakby co to mówcie, że jesteście z polecenia młodej pary z Polski którą ostatnio woził, napewno będzie wiedział o co chodzi.
Myślę, że jeśli ktoś do niego trafi to napewno nie będzie oszukany, a wiem, że sporo Hindusów bardzo lubi naciągać turystów i to na naprawdę spore kwoty.
Jadu 12:44 | 20.07.2011
aaa sorry USD300 na osobę ????hotel w Agra masz ok USD50-60/2 os, zwiedzanie po Delhi z własnym autem ok USD60-80, 1 przewodnik ok USD30-40,przejazd własnym autem do Agry na 2 dni ok USD220-250 za sam.os. wiec suma sumarum zarobili na Was jakieś USD100 wiec oszukać nie oszukali
Jadu 12:45 | 20.07.2011
sorry cos mam zly dzien dzisiaj, sumarycznie wychodzi ze drugie tyle zarobili :P
Jadu 12:49 | 20.07.2011
ok, ostatni raz przepraszam, jezeli byli na poziomie to zarobili kolo USD100 jezeli swiadczenia byly slabe to mogli nawet polowe
piotrwaz 13:39 | 20.07.2011
Jadu ja w Agrze spałem w hoetlu za 700 rupi od pokoju.
Jadu 16:28 | 20.07.2011
Piotrze .... i tak drogo :Pw pakiecie rzadko schodzą poniżej 3 *, w okolicy stacji kolejowej AgraFort są hotele po 400-500 rupii dwójka ;)
graphi 12:06 | 26.07.2011
Hej, właśnie wróciłam z dwumiesięcznej włóczęgi po Indiach i z moich doświadczeń wynika, że wszelkie zorganizowane przez biura formy zwiedzania należy omijać z daleka (samochody z kierowcą także). Przemieszczałam się głównie pociągami, czasem autobusami, nawet tymi lokalnymi i mimo że czasem miałam ich serdecznie dość, to wrażenia niezapomniane ;) A taniej o ile!Jest jeden tylko minus - nigdy nie wiadomo czy taki autobus lub pociąg będzie na czas, czasem są kilkunastogodzinne opóźnienia, więc wybór zależy też od ilości posiadanego czasu...