Forum dyskusyjne
Stereotypy
kategoria podróże po świecie
kraj Rosja
bumbul 11:22 | 02.12.2012
Witam! Piszę do szkoły projekt o Rosji między innymi ma się w nim zawierać opis pewnych zachowań Rosjan. Niestety w Rosji nigdy nie byłem ani nawet nie znam nikogo kto tam był, więc potrzebuje pomocy. Chciałbym się dowiedzieć o tym jakie w Rosji są stereotypy?Co w ich kulturze jest tak mocno przyjęte (jak np. u nas to, że Rudy jest fałszywy czy blondynka pusta)? Czy mają jakieś uprzedzenia do innych narodów czy też ras? I Czy mają też jakieś zwyczaje, które u nich są popularne, a w Polsce się o tym nie słyszy? Z góry dziękuję za odpowiedzi. pozdrawiam!
marekam888 04:32 | 03.12.2012
Zapraszam do lektury mylifeinrussia.blogspot.com no i oczywiście odpowiem na wszystkie pytania :)
[konto usuniete] 22:00 | 14.12.2012
Rosjanie kochają "urzędowość". Polega to na tym, że np. w hotelach na każdym piętrze jest tzw. etażna, która jest panią życia i śmierci na danym piętrze. U niej deponuje się klucze, ona wchodzi do pokoju (gdy nas nie ma!), przegląda nasze rzeczy i potem prosi, żeby jej sprzedać. Uwaga - hotel wysokiej klasy. W pokojach standardowo telefony nie stoją przy łóżkach, a na stołach. Kiedyś krążyły opowieści, że w hotelu najlepiej rozmawiać w łazience przy odkręconym kranie, bo szum wody zagłusza podsłuch. Coś w tym jest. Znajomy w delegacji zamówił budzenie przez telefon, na wszelki wypadek, gdyby nie usłyszał budzika. Naturalnie zlecenie wykonano. Musiał wstać i podejść do stołu, po czym stwierdził, że jeszcze trochę poleży i wrócił do łóżka. Po 10 minutach telefon znów zadzwonił i pani grzecznie przypomniała, że pora wstawać, choć przecież raz już dzwoniła...
marekam888 16:00 | 05.12.2012
Rosjanie to tak samo Słowianie jak my i mają podobny pogląd na świat :) rudy-fałszywy, blondynka-głupiutka, jedyne co może być innego to stereotypy o sąsiadach ludzi z Kaukazu uważają za potencjalnych przestępców z kindżałem w kieszeni, a głębi Azji Kirgizów, Mongołów za przygłupich o europejczykach w sumie ciężko powiedzieć co myślą a o Polkach uważają że dużo pijemy i dużo rozrabiamy (kradzieże, bójki)
bumbul 10:55 | 06.12.2012
Czy są tam takie specyficzne dla nich zwyczaje? Ja np. dotarłem do źródła, w którym jest napisane, że witają się bardzo serdecznie, że lepiej przyjmować poczęstunek ponieważ odmowa może być odbierana jako nietakt, że często świetują sylwestra dłużej niż jedną noc. Czy mają zachowania lub zwyczaje takie typoe dla nich - to moze być nawet sposób podawania sobie ręki :) ale jednak coś co ich mocno cechuje. Dziękuję za wcześniejsze odpowiedzi i link do bloga.
marekam888 07:45 | 07.12.2012
Ze świętowaniem Nowego Roku, to prawda świata trwają od 1 do 7 a potem jeszcze obchodzą stary nowy rok (chodzi o zmianę kalendarza) także zawsze żartobliwie mówią, że trzeźwieją dopiero 14 :) Są bardzo gościnni i rzeczywiście nie lubią jak im się odmawia. Rękę podają tak jak my, ale bardzo charakterystyczny jest sposób liczenia na palcach u nas zaczyna się od kciuk i potem prostujemy kolejne palce a oni zaczynają od małego palca i zginają do środka kolejne palce.
piotrwaz 08:31 | 07.12.2012
Trzeba pamietać o kwiatach Rosjanie i Rosjanki bardzo kochają ciete kwiaty oczywiście najbardziej gożdziki .W najwieksze mrozy można było dostać je na ulicy z podgrzewanych pudełek.Czesto nowopoznani zwykli Rosjjanie pytają czy Polacy ich lubią to pewnie ich kompleks.A jak chcą być złośliwi to mówią o nas panowie z zachodniej europy.
Smok-1 10:45 | 08.12.2012
Piotrus, to nie ich kompleks tylko - niestety - swiadoma polityka wladz. Polska jest wlasnie tak przedstawiana w rosyjskiej telewizji. Wszystkie negatywne kwestie sa wyolbrzymiane. Np info o rzekomym podpaleniu wienca zlozonego na cmentarzu zolnierzy radzieckich (potem okazalo sie ze zaplonal od znicza) poszlo we wszystkich pierwszych wydaniach wiadomosci ...Bumbul, jak chcesz napisz do mnie na priva, bylem w Rosji w sumie ponad poltora miesiaca, mam tam caly czas znajomych, pozdrawiam
piotrwaz 17:49 | 09.12.2012
Jarku nie tak do końca ja jeżdziłem do Moskwy kiedy ambasadorem był jeszcze towarzysz Ciosek. Wtedy też otworzyli pierwszego w Rosji mcdonalda a wódkę piłem z żołnierzami walczącymi w Afganistanie . To zupełnie inne czasy były w mediach nie było bezpośrednich ataków jak teraz.