Forum dyskusyjne
WIZA KROK po KROKU
kategoria podróże po świecie
kraj Indie
skiley 19:28 | 30.04.2013
Witam!Planuje w najblizszym czasie wyjazd do Indii na pol roku i probuje zorganizowac wszystko odnosnie wiz , jednak na ten moment nie wiem za bardzo jak to wszystko ulozyc w spojna calosc dlatego licze na Wasza pomoc.
Pierwsza rzecza, ktora jest dla mnie niejasna jest wymog o wykazaniu rezerwacji lub kupna biletu. I teraz czy rezerwacja i kupno biletu przypadkiem nie ida ze soba w parze ??
Wiadoma rzecza jest, ze nie chce kupowac biletu gdyz nie wiem na jaki okres otrzymam wize wiec naturalnie, aby uniknac rozczarowan powinienem jedynie dokonac rezerwacji bez wplat , jednak czy jest to mozliwe ? dotychczas przy kupnie jakiegokolwiek biletu zawsze w celu zabookowania wymagana byla ode mnie wplata...
Kolejna kwestia sa terminy na jakie powinienem zabookowac swoja podroz. Moje watpliwosci wiaza sie z tym, ze mianowicie w przypadku zabookowania w tym momencie biletu dokladnie na pol roku przypuscmy 01.07 - 01.01, do momentu wylotu bede znajdowal sie w Polsce w celu miedzy innymi oczekiwania na wize. Wiza z tego co wiem jest wazna od momentu jej wystawienia wiec gdy uzyskam ja na 3 tygodnie przed wylotem zabraknie mi waznosci bedac w Indiach... Czy w takim wypadku musze skrocic swoj wyjazd o te pare tygodni aby miec zapas biezpieczenstwa ?? Ponadto jaka mam pewnosc ze moja wiza zostanie wydana akurat po 2 tygodniach na ktorejs ze stron czytalem ze ambasada ma prawo zwlekac nawet do dwoch miesiecy co sie wydaje absolutna bzdura ... Poza tym dochodzi rowniez dodatkowy czas na przeslanie paszportu i przelew bankowy do ambasady gdyz nie jestem w Warszawy .... po krotce - POMOCY !
Jakby mi ktos doswiadczony wyjasnil jak to rozegrac krok po kroku bylbym niezmiernie wdzieczny !!
Z gory ogromne dzieki !!
POKÓJ !
jamaj 22:28 | 01.05.2013
witamnie wiele ci pomogę choć robiłem ta wizę już trzy razy zawsze w ambasadzie w Dublinie oni znowu mają taką informację żeby nie kupować biletów do czasu uzyskania wizy bo można się rozczarować i nie potrzebnie stracić kasę my oczywiście zawsze bilety mieliśmy przed wizą bo cenowo przed samym wyjazdem to majątek byśmy stracili a w Polsce to jak zwykle pod górkę powodzenia
na twoim miejscu skrócił bym pobyt do minimalnego ryzyka
Magz 21:35 | 02.05.2013
Dokładnie co do dnia na pół roku na pewno Ci się nie uda. 5 miesięcy z kilkoma dniami jest bardziej realne. Tak jak piszesz, wiza jest ważna od dnia wydania, a czas oczekiwania podany jest na stronie i obecnie wynosi 10dni roboczych. Plus zapas na kuriera, plus zapas na dotarcie przekazu pocztowego, bo ambasada nie przyjmuje przelewów. Mój przekaz szedł aż 5dni roboczych, co warto mieć na uwadze. Ogólnie Ambasada i tak wydaje na ostatnią chwilę, więc 5 i pół miesiąca jest realne. Biletu nie musisz kupować, wystarczy rezerwacja. Idź do biura podróży, wystawiają rezerwacje za darmo, bez konieczności kupowania.