Forum dyskusyjne
Tybet - dojazd z Nepalu czy z Chin
kategoria podróże po świecie
kraj Tybet
MarciaM 01:41 | 01.09.2007
Co polecacie? Wybieram sie w marcu 2008 na ok 6 tygodni do Tybetu. Podroz z plecakiem, w malym gronie. Zastanawiam sie na dwoma opcjami: z Chin, albo KMD.- szukam praktycznych wskazowek, w jaki sposob najlatwiej tam sie dostac.
- pomysly / rady co zobaczyc, szczegolnei zalezy mi na miejscach mniej znanych, a klimatycznych
- jak wygladaja koszty?
A moze ktos z Was tez planuje podobny wyjazd? :-) mozemy zebrac pomysly i wymienic sie informacjami...
Bo1 15:02 | 09.09.2007
Właśnie wróciłam. My jechaliśmy pociągiem z Pekinu do Lhasy, dalej czym się dało, by obniżyć koszty. Nie wykupywaliśmy żadnych pozwoleń (jedynie po 180 yuanów, żeby dotrzeć do Mt. E base camp. Nikt nas o nie nie pytał. Z Tingri do granicy z Nepalem stopem. Z granicy miejscowym autobusem. Bilety kupujesz w budce obok - nie daj się naciągnąć "miejscowym pomocnikom" (zaoszczędzisz). Zawsze pytaj o koszt przejazdu przed, bo możesz się zdziwić... po.
MarciaM 17:59 | 16.09.2007
dzieki:) a z Nepalu jak wracaliscie? Wiesz, bylabym zainteresowana Waszym planem podrozy i wrazeniami, mozesz sie podzielic? jestem na etapie planowania trasy, dowiadywania sie wszystkiego...
Bo1 22:06 | 16.09.2007
jasne. Pisz koma99@op.pl. Stopem do Indii. Potem mieliśmy wizy do Pakistanu, ale było i niespokojnie (sierpień) i czasu niewiele (zaczęliśmy od kolei transs. i Chin więc urlopy się nam pokończyły) więc przez Turcję, Ukrainę do domu :)