Forum dyskusyjne
Tajlendia ceny
kategoria tanie podróżowanie
kraj Tajlandia
wojtmax 16:44 | 29.11.2013
witammam prośbę do wszystkich,którzy mogą podzielić się informacjami dot.cen w Tajlandii
na początku przyszłego roku planuję pierwszy samodzielny wyjazd na 2 tyg i oczywiście planuję troszkę zwiedzania i odpoczynek
wstępnie planuję płd i wsch
interesują mnie ceny przejazdów/autobus,pociąg/ czy opłaca się organizować wyjazdy samodzielne czy przez lokalne biura
ile kosztują promy itd
pozdrawiam wszystkich
Wojtek
arek93 00:36 | 30.11.2013
Pobyt mozesz smialo organizowac na miejscu. Najwiekszy bledem, jaki popelniaja turysci( w mojej ocenie) jest organizowanie podrozy od A do Z siedzac przed komputerem:) Miejsca w Tajlandii w hotelach, czy bungalow sa ZAWSZE i ZAWSZE znajdziesz jakis sposob przejazdu. Zeby oszczedzic sobie niespodzianek - jak wyladujesz w BKK, udaj sie na Khaosan road, znajdziesz tam dziesiatki malych biur podrozy, w ktorych bez problemu kupisz bilet w kazda strone Tajlandii( i nie tylko!) Niestety nie moge Ci polecic sprawdzonego biura, musisz samemu popytac i porownac ceny. Przykladowe ceny biletow: Bangkok - Krabi w granicach 1000 bath( moga zwrosnac do 1200 jesli bedziesz chcial jechac w okolicach pelni ksiezyca. Samodzielnie zaplacisz za wszystko kolo 800 bath, ale moze kosztowac troche nerwow:) Podroz pociagiem bedzie mniej wiecej w tej samej cenie, z tym ze pociag wysadzi Cie w Trang badz Surat Thani i stamtad, by dostac sie do Krabi musisz wziac bus. Bilet na bus w Surat Thani do Krabi w okolicach 300 bath. Ja jezdze autobusami bo wygodniej jesli chodzi o bagaze:) Jak bedziesz na poludniu, zajrzyj na Koh Lanta, moge pomoc zorganizowac Ci pobyt na tej pieknej wysepce. Sprawdz nas tu: www.kundaether.blogspot.com
+/- 18:57 | 09.12.2013
Niestety nie zgadzam się aby wszystko organizować na miejscu. Przez neta hotele rezerwowałem po niższych cenach niż na miejscu. kilka razy spotkałem spanikowane pary ok 20 -22 na Khaosan road w poszukiwaniu jakiegokolwiek noclegu. Ja płaciłem za pokój 1600 bath za 3 osoby obok placu demokracji. ( 5 imn od Khaosan) Biura przy tej uliczce to największe przekrety w taj. a bilety tylko , że na samolot Bangkok -Krabi kupiłem za 1280 /os i nie jedziesz calej nocy tylko 1h. ( linie nokair lub air asia) + koszty dojazdu do lotniska ok 150bath
[konto usuniete] 07:58 | 10.12.2013
w necie sa tylko "te drozsze "hotele ! w tajlandi "na miejscu" zawsze znajdziesz pokoj w hotelu od 200bat/20pln/ ,z basenem i ac za 700-900b/70-90pln/, za 1600 masz 4-ro gwiazdkowy !airasia w promocii /jest teraz do 15.12 /sa tanie bilety/w cenie busa/, ale musisz kupic duzo wczesniej/ . kao san road to typowa uliczka turystyczna gdzie "zalatwisz wszystko" ,ale nie w pierwszym biurze /chodzisz i porownujesz ceny/ i jak to w azii , kazdy probuje cie naciagnac, ale jak jestes czujny i sie targujesz to jest ok !
jezeli nie jestes osoba "spontaniczna" , ale lubisz miec wszystko zaplanowane wczesniej, to jedz z biurem podrozy lub rezerwuj wszystko wczesniej w necie i masz wtedy fajna wycieczke objazdowa, a nie wyprawe czy podroz w nieznane !!
co kto lubi...peace
Michelle 12:53 | 10.12.2013
Zgadzam się z 1wowo1, na miejscu zawsze znajdziesz nocleg taniej. 1600bat za 3 osoby to zdecydowanie przepłaciłeś. Jak co dla porównania, i może komuś innemu się też przyda, ceny w Tajlandii (pewnie już trochę podrożało od tego czasu, więc trzeba patrzeć na nie z pewnym marginesem) --> http://annsitchyfeet.wordpress.com/2012/11/23/przykladowe-ceny-w-tajlandii/
Michelle 12:55 | 10.12.2013
A jeśli o te biura na Khaosan Road chodzi... zawsze znajdzie się łoś, którego można naciągnąć,.. a to proceder nie tylko azjatycki. Chodzić, porównywać, pytać i dowiedzieć się co nieco przed wyjazdem z netu :)
arek93 03:40 | 11.12.2013
Przyjacielu, w Tajlandii ZAWSZE znajdziesz tanie kimanie:) 1600 za pokoj??? Musisz byc bardzo zamoznym czlowiekiem...;) Na Khaosan road, a raczej w jego okolicach sa DZIESIATKI tanich hoteli, ceny od 150 bth - polecam np. @HOME hotel( tutaj akurat ceny od 300, ale pozwalam sobie czasami na takie szalenstwo;))
radionx 16:51 | 11.12.2013
Po pierwsze dużo zależy od umiejętności negocjacji. Po drugie, to cena nie powala. Za 300 bht na głowę pełen wybór, z basenem na dachu. Np. Rambuttre Village Inn przy ulicy Rambuttri, krzyżującej się z Khaosan - jakieś 300 metrów drogi do niej. Niezłe warunki, basen na dachu jest w cenie, a nawet przez neta pokój 3-osobowy jest za 1200 bht.
Brian 18:58 | 10.12.2013
Raczej bałbym się wyjeżdżać aż do Tajlandii praktycznie w ciemno. Przekazujesz wiele ciekawych porad, ale widać, że byłeś tam już mnóstwo razy. Pierwszy raz raczej bym się tak nie odważył...
[konto usuniete] 19:35 | 10.12.2013
tajlandia "na pierwszy raz" jest idealna !przyjazna dla turystow i jest tam wszystko dobrze zorganizowane , odbiora cie z hotelu zawioza gdzie chcesz /jak w biurze kupisz bilet/, spotykalem tam sporo osob/glownie z rosii/, ktorzy nie znaja jezyka poza ojczystym i daja rade...polecam ! peace
jamaj 19:41 | 10.12.2013
Brian jedź nad Bałtyk i przestań marudzić nie wszyscy są tak tchórzliwia Tajlandia to świetna destynacja na pierwszy raz
Michelle 08:56 | 11.12.2013
Ja byłam tam tylko jeden raz, jak do tej pory i też jechałam w ciemno. Bez problemu, nie ma się czego bać, nie zginiesz. Każdy Ci rękę poda i pomoże a tanich hosteli multum :) Życzę odwagi! :))
Remek&Monika 13:40 | 12.12.2013
Cześć!Ja mam jedną konretną radę. Miesiąc temu wróciliśmy z Tajlandii i jedna rzecz nas mocno zaskoczyła. W przypadku promów z Phuket na inne wyspy,zdecydowanie warto kupić bilety przez internet - są wtedy dużo tańsze. Najgorsza opcja to zakup w porcie- nie ma tam żadnej kasy/okienka, a za bilety przewoźnicy rządają tam kwot wyższych niż u pśredników(!). Nocleg moim zdaniem lepiej poszukać na miejscu - standard tych w internecie często znacznie różni się od ich opisów . A rezerwując wcześniej - warto sprawdzać opinie na TripAdv, te negatywne zwykle są prawdziwe;-) udanych wakacji!
Sa-Bina 17:18 | 12.12.2013
Hej! Podajcie prosze namiary na stronke, na ktorej mozna zabukowac bilety na prom z Phuket na inne wyspy. Na Phuket bedziemy w kwietniu i chcielibysmy zwiedzic male co nieco :) Pozdrawiam!
mrcanberra 23:35 | 12.12.2013
a po co? na miejscu sobie kupisz
mrcanberra 23:29 | 13.12.2013
Tak, tak w porcie. Tam są kasy biletowe, a jak będziesz na Phuket dłużej to tam sobie kupisz w agencji czy jakimś biurze.
Remek&Monika 13:16 | 16.12.2013
tak w porcie - za dwukrotnie wyższą cenę:) Żeby jeszcze te kasy działały:) Nie pamiętam niestety stronki, w zasadzie na wszystkich stronach było korzystniej - wszystko poniżej 500 bathów było ok, Holendrzy, których poznaliśmy tam kupili przezn net za 5 dolarów:) trzeba szukać. pozdrawiam
Pep 17:35 | 16.12.2013
wrocilem z Tajlandii wczoraj. Pojechałem sam na 2 tyg.Przykładowe ceny:
Taxi z lotniska Phuket na Kata Beach 700-800 batów. Autobus z patong beach na lotnisko Phuket 120batów, natomiast minibus rezerwowany z hostelu backpacker za 180batów(odbiór z hostelu).
Wyprawa 1 dzień na Phang Nga Bay i wyspe Jamesa Bonda z Kata Beach średnio 1800batów.
Transport łódką z portu Phuket na Phi Phi 250batów(w tym odbiór z hostelu na Kata Beach). Phi Phi - Ao Nang 250batów.
Minibus z Ao Nang do parku Khao Sok 300batów.
Wyprawa łodzią na jeziorze w parku Khao Sok, nocleg we floating huts, trekking po dzungli z wejsciem do jaskinii i safari po jeziorze, razem z dowozem i wyżywieniem - 2500batów/2dni. Słonie - 700batów za chyba 3-4godz.
Skuter 250batów/dzień.
Nie wiem skąd wzieliście ceny 200batów za nocleg w hotelu. Może na północy, ale na pewno nie phuket, phi phi czy krabi.
Generalnie Tajlandia jest mega łatwa w podróżowaniu. Odbierają Cię z hostelu, wiozą na łódkę, odbierają z łódki i wiozą do hostelu(no chyba, ze w międzyczasie dasz się namówić taksówkarzowi, czego nigdy nie rób)
Taxi mega drogie na południu!Mafia :)
Chcesz jeszcze jakieś info?
mario-mil 18:52 | 16.12.2013
Pep taxi płaciłeś zgodnie z taksometrem?Targowałeś się za skuterek?
Pep 09:53 | 17.12.2013
nie, nie ma bata żebym jeździł tam taksówką :) Takie ceny proponowali mi w hostelach za odbiór z lotniska i takie oferują na lotnisku, nie wiem jak jest z taksometrami. Udało mi się zapłacić 400batów, bo dzieliłem koszty z dziewczyną, która wylądowała chwile wcześniej i też jechała do tego samego hostelu. Na lotnisko jechałem już minibusem.Cenę skuterka podałem mniej więcej taką jak wszędzie mi oferowali, a targowanie się zależy już od Ciebie :) tylko pamiętaj, że skuterek to może być średni pomysł - zrozumiesz jak zobaczysz tych obandażowanych ludzi na plaży czy w samolocie:D
kiwi2013 20:33 | 18.12.2013
PEP powiedz mi...co do transportu z phuket na phi phi łódką za 250 bahtów.Gdzie dostales taka cene? kojarzysz moze w jakich godzinach kursuja i czy wracaja w ten sam dzien? o co mi chodzi...
Bylismy w tym roku na phuket i wybralismy sie na wycieczke na PHI PHI gdzie oczywiscie placilismy w granicach 1500bahtow/osoba. Wycieczka raz dwa trwala i nie bylo czasu dluzej zostac w jednym miejscu.
To co pisales to raczej sam transport? i o to by mi wlasnie chodzilo...
Z zatoki chalong bay wyplywales? na miejscu w zatoce kupowales bilet?
Pep 21:59 | 18.12.2013
Oczywiście, że chodziło mi o sam transport łódką. Wycieczki łódkami to inny temat i inne ceny. Bilet kupiłem w hostelu - Phuket->PhiPhi->AoNang i był to błąd bo na Phi Phi bilet z Phi Phi do Ao Nang był tanszy o 100batów, niż ten sam bilet bookowany za wczasu na Phukecie. Wniosek, kupować bilet na najbliższy rejs z miejsca w którym jesteś, nie kupować open ticketów i kombo.
Pep 22:01 | 18.12.2013
jeszcze jeśli mogę dodać to hostele backpackerskie, w których byłem miały całkiem korzystne oferty, dobre ceny, łatwo i przyjemnie. Nikt nie naciągał, nie przepłacałem.
treasure666 23:37 | 20.01.2014
tak tak plis namiary na hostel :)
arturoxaxa 11:01 | 06.09.2015
Hej.Dzięki za bardzo fajny opis. Szukam własnie jakichś dobrych last minute do tajlandii i Twoja opinia bardzo mi pomogła. Po ofertach jakie znajduję np: https://traveloutlet.pl/oferta/last-minute/tajlandia-last-minute/oferta/ widzę że wyloty na już są sporo droższe niż na grudzień i chyba zarezerwuję właśnie w okolicach Świąt. Poszukam jeszcze na forum może coś ciekawego się znajdzie w temacie :) Pozdro. Arecki
tila2000 20:07 | 12.03.2014
Ceny pociągu, oficjalnych atobusów-śmiesznie tanie, prywatne 2, 3 razy droższe. Kusztka w pociągu z Bangkoku do Surat Thani- 700 BHT (polecam bardzo wygodna). Za pokój płaciliśmy około 500 BHT wszędzie.Polecam jedzenie na straganach -tanie, dobre, bezpieczne. Jedliśmy nawet owoce i bylo ok.W resortach ceny posilków podobne jak w Polsce okolo kilkunastu zlotych. Woda podobnie jak u nas.bilet do Pałacu w Bangkoku -500 BHT (uwaga czynny do 16, w cenie bilet do Vinenmark) do świątyni Wat Po 100 BHT.w ogóle mieliśmy zasadę: im bardziej Cię zaczepiają, tym mniej się opłaca:) Warto się targować. Uwaga na nieuczciwych TUK Tukowców, jeden przed Pałacem nas okłamal, mówiąc że jest ceremonia i będzie otwarty od 13 (wejście do pałacu jest niepozorne , po przeciwnej stronie niż wejście do Wat Po).
Sa-Bina 16:48 | 16.03.2014
Interesuja mnie wycieczki, na ktore mozna sie wybrac bedac na Phuket.Np. wycieczka kajakowa na James Bond Island. Cena u polskiego organizatora mnie jednak troche przerazila, bo wynosi 2500 THB!!! Pep, gdzie znalazles za 1800 THB? Czy na miejscu jest nie trudno znalezc cos tanszego? Z kolei 1-dniowa wycieczka na Phi Phi (Phi Phi Don + Phi Phi Lay) u tego samego organizatora to koszt rzedu 3500 THB! Wydaje mi sie to strasznie drogo! A moze takie sa po prostu ceny na Phuket?
kiwi2013 19:21 | 16.03.2014
Spokojnie znajdziesz taniej na phuket wycieczki. Podstawowa zasada nie szukasz ich tam gdzie jest NAJWIĘCEJ TURYSTOW czyli PATONG.W zeszłym roku jak bylismy to cena na PATONGU wycieczki na PHI PHI była od 3500 do 2500 BAHTa jak wybralismy sie z dala od zgiełku to znaleźliśmy za 1500 :)
Z tego co wiem to najtaniej idzie wycieczke znalezc w PHUKET TOWN...