Forum dyskusyjne
Tolerancja nastawienie - Moskwa
kategoria podróże po świecie
kraj Rosja
paczes 23:58 | 09.02.2014
Cześć wszystkim.Wyjeżdżam w marcu na trzy miesiące do Moskwy i mam pytanie do tych, którzy byli (może nawet niekoniecznie w Moskwie, ale w Rosji w ogóle). To bardziej w sumie dla spokoju mojej dziewczyny informacja, ale ona się bardzo niepokoi, bo mam tunele w uszach. Powiedzcie mi, jak to wygląda mniej więcej z tolerancją. Wiadomo, że nawet w Polsce mógłbym za to dostać wpierdziel, ale czy tam nastawienie jakoś specjalnie różni się od tego tutaj? Czy naprawdę muszę aż "unikać" ludzi i nigdzie nie podróżować po innych miastach?
Bo1 00:35 | 10.02.2014
dziwną posiadasz dziewczynę...,Rosjanie to bardzo przyjazny naród, nie znam bardziej otwartych ludzi...Zachowaj jedynie tolerancję i kulturę...,
piotrwaz 07:59 | 10.02.2014
Właściwie całkowicie się zgadzam z Bo1 ale z małym wyjątkiem Rosjanie w Moskwie to zupełnie co innego niż Rosjanie na prowincji . Niestety w Moskwie nie są już tak otwarci i życzliwi. Mimo ,że nadal mili. Co do tuneli uwierz naprawdę na nikim nie zrobia wrażenia .
Bo1 09:27 | 10.02.2014
Masz rację Piotrze - w Moskwie jest nieco gorzej (podobnie jak w każdej społeczności wielkomiejskiej na świecie). Jednak nawet tam znajdzie się mnóstwo fajnych osób - dużym ułatwieniem byłoby gdyby autor postu znał choć troszkę rosyjski i jak najczęściej używał uśmiechu.., - na pewno pomoże :)
paczes 12:35 | 10.02.2014
Autor postu jest po filologii rosyjskiej, a właściwie wyjeżdżam na ostatni semestr i nigdy jeszcze nie byłem w Rosji, więc zna rosyjski i bardzo często używa uśmiechu ;) I dzięki odnośnie do oceny dziewczyny. I za odpowiedzi.
Bo1 15:11 | 10.02.2014
Przepraszam (za dziewczynę). Żadnej z tych informacji nie podałeś zakładając post - w Rosji bywam dość często i martwi (oraz trochę irytuje) mnie to, ze u nas często Rosjanie są postrzegani jako banda dzikusów.. - tylko nie weź tego do siebie :).Nigdy nie spotkało mnie nic złego, a często pomagano mi na różne sposoby. Czasem w pierwszej chwili są trochę nieufni, bo ich media też nas nie najlepiej przedstawiają - zwykle dowiadują się, że ich nie lubimy.Tam zawsze czuję się bezpieczniej, niż w jakimkolwiek innym kraju :)
paczes 15:15 | 10.02.2014
Spoko ;) No właśnie problem jest taki, że ilu ludzi tyle opinii, dlatego też na własnej skórze chciałbym się przekonać jak jest. Wszyscy zawsze mi mówili że Rosjanie to najbardziej życzliwy naród pod słońcem i zawsze ugoszczą itp. No, ale wiadomo, że w dużych miastach inaczej. Na pytanie "czy nie boisz się, że tam w Rosji cię zabiją" zawsze odpowiadam, że równie dobrze to się może stać na Śląsku (gdzie mieszkam). Trzeba tylko w odpowiednie rejony w odpowiednich godzinach się nie zapuszczać.
Bo1 15:24 | 10.02.2014
Zazdroszczę Ci tych 3 miesięcy...i zyczę ogromnie wielu cudownych wspomnień, bo jestem prawie pewna, że tak będzie.Masz niesamowity atut w postaci znajomości jezyka,, mnie nawet rosyjscy urzednicy pomagali, kiedy się okazało, że jestem "naruszennik pasportnowo reżima" - cały urząd biegał zastanawiając się jak mnie jak najlżej ukarać, bo jak wyszło na jaw, to jednak ukarać trzeba było...:).
Pewnie wiesz, że w dyskusje o polityce nie wchodzić... pod zadnym pozorem :)
piotrwaz 16:04 | 10.02.2014
Mnie zawsze Rosjanie pytają dlaczego ich nie lubimy... zazwyczaj przy 3 butelce wszystko się wyjaśnia.O polityce można rozmawiać pod warunkiem ,że car Putin jest chwalony.
Ja też bardzo zazdroszczę Ci tej Moskwy.
Bo1 16:32 | 10.02.2014
Piotr - rada moja była w zasadzie z banalnych, ale kiedy rozpoczyna się "bratanie" lepiej mieć ją wbitą w głowę - bez względu na ilość...i nie próbować rozliczać z Katynia, rozbiorów etc... Rosjanie - przynajmniej Ci, których miałam przyjemność poznać, zwykle kierowali się emocjami i impulsami, więc trzeba trochę przestawić swój tok rozumowania :)
piotrwaz 16:51 | 10.02.2014
Masz racje nigdy nie rozmawiałem o Katyniu, Smoleńsku itd. Ale my Słowianie musimy chociaż trochę o bieżącej polityce pogadać.Na Ukrainie jest łatwiej Oni podobnie jak my swojej władzy nie lubią wiec zawsze jest wspólny temat
[konto usuniete] 17:22 | 10.02.2014
historia i polityka , to dwie rozne dziedziny i nikt nie lubi ,jak mu sie bledy /slabosc/ wytyka , nie tylko rosjanie, ale my tez !duzo rosjan w azii spotykam, przemili ';towarzysze' podrozy zawsze konczy sie 'bankietem' i slowian nocnych rozmowach , potrzebuja troche czasu . aby sie otworzyc i bez tabu , agresi rozmawiac , ale jak juz 'sie otworza' to wszystko oddadza , jak to slowianie !! peace