Forum dyskusyjne
Delhi co zwiedzić tuk tuk
kategoria podróże po świecie
kraj Indie
Nosferatu 19:29 | 22.12.2019
Witam. W styczniu wybieram się do Indii, gdzie między innymi trzy dni spędzę w Delhi. Jeden cały dzień planuję przeznaczyć na zwiedzanie tego miasta. Oczywiście w Internecie wiele jest miejsc, jakie w Delhi można zwiedzić ale może ktoś podpowie mi kilka miejsc (myślę, że 3-4 miejsca), które naprawdę warto w Delhi zobaczyć w ciągu jednego dnia biorąc pod uwagę to, że chciałbym wziąć na kilka godzin (lub cały dzień) tuk tuka. Tu również mam pytanie, jaki jest koszt wynajęcia tuk tuka na cały dzień (powiedzmy, że na 8 godzin dla 2 osób) w Delhi. Wiem, że jest to cena umowna ale jaki jest realny koszt takiej usługi bo gdzieś czytałem, że ok 1000 rupii, ale nie wiem czy są to dane aktualne. Pozdrawiam.
nitkaska 13:46 | 23.12.2019
My poruszałyśmy się uberem, tanio, czekasz kilka minut i cena reala, nie jesteś robiony w trąbę. Czasem tylko warto znaleźć miejsce, do którego kierowca trafi a i Wy znajdziecie auto (no na dwupasmowej nie wiesz po któej stronie kierowca stanie). Ale oni są dość cierpliwi i czekają :)O wynajęciu kierwocy nie wiem nic, ale możecie spytać w hotelu w któym się zatrzymacie, w każdym jest taki koleś który Wam pomoże. Trzeba się oczywiście targować!!!
No i możecie spróbować przemieścić się metrem, metro w Delhi jest tanie jak barszcz i super rozwiązane, stacje masz praktycznie przy każdej atrakcji turystycznej.
Co zobaczyć? Można się przejechać dzielnicą z budynkami rządowymi z Bramą Indii, to zupełnie inne Delhi (choć akurat zupełnie nie jest to moja bajka). Polecam Grobowiec Humajuma, Czerwony Fort (choć ten z Agry jest zdecydowanie ciekawszy), z niego poprzez Chandni Chowk (chyba najbardziej indyjska ulica w Indiach) na Spice Market (rynek przypraw) - kapitalny klimat starego Delhi, z kulisami włacznie i zapachami od których kręci się w głowie, Meczet Piątkowy (Dżami Masdżid, Jamia Masid) - polecany w Delhi, ja byłam dwukrotnie na przełomie kilku lat i za każdym razem uznawałam, że ciekwszy jest z zewnątrz (łacznie z krótkim spacerem dzielnicą muzułmańską) niż w środku. Zdecydownie polecam przeznaczyć godzinkę (z dojazdem ze dwie) na dzielnicę tybetańską. Ze starego Delhi jedzie się na północ. Super klimat, trochę tybetańskich knajpek i maa sklepików, ale spacer uliczkami i na główny plac (no, placyk) jest super, tybetański klimat jak sama nazwa wskazuje, babcie i dziadkowie z młynkami modlitewnymi, cisz, spokój. Dla nie - SUPER!
No i na koniec polecam pojechać do świątyni sikhijskiej, czyli Gurudwary Bangla Sahib (Złota Świątynia Sikhów) - tam koniecznie pójść do kchni i przez chwilę lepić placki któe będą podane podczas posiłku wydawanego co ok dwie godziny każdemu, kto tam trafi.
Miłego pobytu!
Nosferatu 18:39 | 23.12.2019
No to muszę sobie zapisać bo Spice Market, dzielnica tybetańska i Złota Świątynia to mogą być ciekawe miejsca :-) Fort zwiedzę w Agrze bo jadę tam na jeden dzień zobaczyć Tadź Mahal (będę tam miał ok 12 godzin czasu, więc wystarczy). Może faktycznie będę korzystał z Ubera. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :-)
nitkaska 21:25 | 26.12.2019
>No to muszę sobie zapisać bo Spice Market, dzielnica tybetańska i Złota Świątynia to>mogą być ciekawe miejsca :-) Fort zwiedzę w Agrze bo jadę tam na jeden dzień zobaczyć
>Tadź Mahal (będę tam miał ok 12 godzin czasu, więc wystarczy). Może faktycznie będę
>korzystał z Ubera. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :-)
Uber daje radę. 12 godzin na Tadż Mahal to za dużo, na Tadż masz bilet na 3 godziny o ile dobrze pamiętam. Warto być rano, wtedy nie ma zbyt dużych tłumów. KONIECZNIE zachowaj bilet z Tadż, wtedy Czerwony Fort masz chyba 50 rupii taniej. No i płacąc kartą wszędzie masz o 50 rupii taniej więc warto mieć jakąś. Po Tadż koniecznie w Agrze Czerwony Fort, masz z niego widok na Tadż. Ten w Delhi nie robi już takiego wrażenia, niektórzy mawiają wręcz, że jak się widzało ten w Agrze to delhijski można sobie odpuścić. Ale jeśli będziesz miał czas to może warto porównać i wyrobić sobie własne zdanie, co osobiście polecam :)
Podobnie polecam nie odpuszczać Meczetu Piątkowego - z tego samego powodu.
Wracając do Spice Marketu to spędzisz tam max dwie godziny, spacer jedną stroną ulicy, powrót drugą. Ja uwielbiam atmosferę bazarów, a ten w Delhi poza tym, że oczywiście są sklepy dla turystów to zachował na szczęście autentyczną atmosferę i klimat. Do dzielnicy tybetańskiej dojedziesz uberem ze Spice Marketu za ok 200 rupii w max 40 minut (w zależności od korków,które są tam koszmarne). W samej dzielnicy myślę, że poruszając się z prędkością żółwia także dwie godziny to świat a ludzie, plus dojazd tam/z to 3 - 4 godziny na luzie. Jakbyś miał jaieś pytania, to pisz na priv
Nosferatu 22:07 | 26.12.2019
Dziękuję za podpowiedzi. Jak będę miał pytania to będę pisal. Pozdrawiam.