Artyku y i relacje z podr y Globtroter w
Kuchnia Bułgarska > BUłGARIA


Na kształt bułgarskiej kuchni niewątpliwie nałożyła się skomplikowana historia tego kraju, będącego przez ostatnie 2 tysiące lat pod wpływem wielu różnych kultur. Na talerzach spotykają się tutaj wpływy tureckie, greckie i słowiańskie.
Nie ulega wątpliwości, iż sałatki z szopskim serem stanowią poważną pozycję w spisie narodowych potraw. Nie mniej mogą pojawić się w wielu wariacjach, gdzie obok obowiązkowych ogórków i pomidorów, pojawiają się oliwki, papryka czy podsmażane skrawki cukinii - palce lizać.
Carewo, Polłudniowe wybrzeże , Szopska sałatka , BUłGARIA
Grillowane warzywa pojawiają się również często w innych zestawieniach. Południowe położenie Bułgarii zapewnia bogactwo ciepłolubnych warzyw, cukinii, oberżynów, papryki, które grillowane i podawane z niewielkim dodatkiem oliwy łechcą przyjemnie podniebienie.
Carewo, Polłudniowe wybrzeże , grilowane oberżyny, BUłGARIA
Bułgarzy nie ograniczają się oczywiście do grillowania i sałatkowania. Ku uciesze zapewne wielu dietetyków i smakoszy potrafią na bazie warzyw, ryżu , sera koziego oraz przypraw przyrządzać efektowne przystawki. W szczególności polecić można sarmi, czyli gołąbki z liści winorośli faszerowane ryżem z mięsem mielonym i przyprawami. Potrawę tą kuchnia bułgarska przejęła od wspomnianych wcześniej Greków, nie mniej nie mogę się oprzeć wrażeniu, że bułgarska szczodrość i gościnność odcisnęła na niej swoje piętno. Mięsa jest co najmniej tyle samo co ryżu, co działa zdecydowanie tej potrawie na korzyść.
Sozopol, Polłudniowe wybrzeże , Warzywne rozmaitości, BUłGARIA
Czarnomorskie położenie dostarcza lokalnej kuchni bogactwa ryb. Dosyć charakterystyczna lokalną zakąską są małe rybki, np szprotki, ugrilowane na chrupiąco niczym chipsy, które ciężko przestać jeść niemal jak przysłowiowe Pringles ( when you pop you can't stop)
Carewo, Polłudniowe wybrzeże , Grilowane szprotki, BUłGARIA
Większe ryby również chętnie się tu grilluje ze znakomitym efektem dla podniebienia jak i dla zdrowia.
Carewo, Polłudniowe wybrzeże , Rozmaitości rybne z grila, BUłGARIA
Rozkochanych w mięsiwach uspokajam natychmiast. Bułgarska kuchnia nie jest wyłącznie jarsko-rybna. 500 lat wpływów tureckich wniosło do bułgarskiej tureckie sposoby przyrządzania mięsa z z bogatym dodatkiem kolendry oraz oczywiście szaszłyki.
Na koniec czyli na deser coś o deserach. Popularnym deserem jest schłodzony jogurt bałkański z dodatkiem fig w syropie. Zalewanie fig w gęstym syropie jest jednym z popularniejszych tutaj przetworów, niemal jak nasze powidła śliwkowe. Natomiast efekt potrafi być zaskakujący. Zwłaszcza zielone figi zalewane w syropie potrafią wydobyć z siebie zaskakujący bukiet smaku, trochę figowy, trochę migdałowy, trochę - no właśnie - nie wiadomo jaki, ale bardzo pozytywnie zaskakujący.
Dodane komentarze
euro 2014-09-05 21:39:16
A jakiś przepis na sałatke z grilowanymi oberżynami mógłbyś polecić?A może link do strony ze sprawdzonymi przepisami kuchni bułgarskiej?
Czy poza Bułgarią da sie kupić bułgarskie produkty, np. sery, napoje, jakieś słodycze? Wieczor kuchni bułgarskiej z potrawami bułgarskimi dałoby sie urządzić w Polsce, zrobiwszy uprzednio zakupy w naszych sklepach (może któreś sieci sklepowe sprowadzają jakies produkty bg)?
Przydatne adresy
Inne materia y
Dział Artykuły
Dział Artykuły powstał w celu umożliwienia zarejestrowanym użytkownikom serwisu globtroter.pl publikowania swoich relacji z podróży i pomocy innym podróżnikom w planowaniu wyjazdów.