Forum dyskusyjne
TIMS - pozwolenia na trekking
kategoria podróże po świecie
kraj Nepal
Przemysław Supernak SuperGlob 11:17 | 11.02.2011
W marcu wybieram się na trekking w dolinie Langtang. Podobno od marca 2010 każdy kto wybiera się na dowolny trekking w Nepalu musi posiadać kartę TIMS wydawaną przez Trekking Agencys Association of Nepal. Czy ktoś orientuje się jak to wygląda w praktyce. Czy rzeczywiście na każdej trasie jest to wymagane i czy ktoś to sprawdza na trasie. W sieci znalazłem opinie mówiące, że nikt tego nie sprawdza, ale są to opinie sprzed marca 2010.
bandister 18:28 | 22.02.2011
TAK, są checkpointy na trasie z policjantami. Obowiązkowe jest pokazanie karty TIMS, ew. innych permitów (np. na Annapurna Circuit jest dodatkowy permit). Wyrobić to możesz w kilku agencjach trekkingowych w Kathmandu w dzielnicy Thamel (ta dla turystyów). Często w hotelach jest tak, że możesz zlecić komuś załatwienie formalności, a ty w tym czasie możesz zwiedzać miasto i nie tracić już czasu na szukanie agencji. Znalezienie punktów, gdzie wyrabiają pozwolenia nie stanowi najmniejszego problemu.
sp9hzx 15:53 | 24.02.2011
Nie ma problemu dogadać się z indywidualnym i niezależnymprzewodnikiem i po kłopocie. Pewnie i dużo taniej
Pozdr
======================
http://sp9hzx.republika.pl
camilsdc 21:16 | 27.03.2011
Przed tygodniem wróciłem z Nepalu właśnie z trekkingu po lantangu. TIMS obowiązkowy bez tego nie wjedziesz nawet do parku, nie mówiąc o przejściu checkpointów, które są rozsiane na całej trasie. TIMS do wyrobienia albo w Katmandu albo przy samym wjeździe do parku. Pamietaj tylko, że do wyrobienia karty potrzebne są dwie fotkipozdr
Jadu 10:18 | 19.05.2011
tylko pamiętaj i go pilnuj, żeby Cie nie zostawił gdzieś na szlaku bez kilku rzeczy które wcześniej miałeś, albo żeby Ci potter nie uciekł z Twoim plecakiem
Przemysław Supernak SuperGlob 13:58 | 19.05.2011
Dzięki za rady. Jestem już po trekkingu (dolina Langtang). Bez TIMS-u rzeczywiście się nie da. Właściciel hotelu w Kathmandu w którym mieszkałem ma jednoosobową agencję turystyczną, która go wyrabia i okazuje się, że nawet idąc indywidualnie (tylko z tragarzem) można mieć TIMS dla trekkerów grupowych (niebieski), który kosztuje 10 a nie 20$. Tragarza też polecił mi właściciel hotelu - bierze za niego odpowiedzialność, a ponieważ jego hotel jest w hostelworld.com nie opłaca mu się ryzykować reputacji poprzez polecenie niepewnego człowieka. Jeśli ktoś potrzebuje namiarów - polecam: Madhuban Guest House, Chetrapati, Kathmandu. Właściciel to Laxman, a mój tragarz miał na imie Bisznu. HOtel godny polecenia - dobra lokalizacja, czystość OK, pokój double de luxe (naprawdę duży i wygodny, z łazienką, podwójnym łóżkiem i balkonem) mnie kosztował 12$. Tragarz godny zaufania, anglojęzyczny i z poczuciem humoru, a jak trzeba to i zaprowadzi do wioskowego baru dla lokalsów gdzie można się napić raksi domowej roboty - 15$ dziennie bez żadnego targowania. Mnie trochę przeszkadzała jego "nadtroskliwość", ale jeśli ktoś czuje się niepewnie to będzie mu ona na rękę. Jeśli potrzebujecie dodatkowych informacji, piszcie.
Jadu 20:59 | 19.05.2011
Dobra stawka za tragarza :)a i sam Langtang jest bardzo przyjemny, ehhh gdyby nie ten dojazd z Kathmandu, chociaż i on ma swój urok :)
bandister 23:07 | 03.01.2014
Podbijam temat :). Też mieszkaliśmy w Madhuban Guest House. Suma sumarum hostel godny polecenia, chociaż podczas wyjazdu nie sprawdzili się znajomi właściciela hostelu i spóźniliśmy się na lotnisko. Bisznu kojarzę, bo szedł na trekking z Niemcami i był znajomym Kirszny - naszego przewodnika. Z Kriszną, który obecnie studiuje w Niemczech mam kontakt do dzisiaj, Super gość, już go polecałem jako przewodnika. Wspomniana nadtroskliwość Krishny skończyła się jak przegoniliśmy go przez nadprogramową trasę ;).