/ / NEPAL > 6000-tysieczniki w zasięgu ręki > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

6000-tysieczniki w zasięgu ręki

kategoria podróże po świecie

kraj Nepal

bea14 dołączył
22.02.2011

bea14 21:55 | 14.07.2012

Jeśli chcecie / macie ambicję zdobyć sześciotysięcznik, i to nie jeden a dwa, poprzedzone zdobyciem szczytu ponad 5800 m n.p.m., to polecam wam gorąco powtórzyć moja autorska wyprawę 3-Peaks-Trek na Pokhalde, Island Peak i Lobuche East w Himalajch.
Na stronie www.3peakstrek.pl znajdziecie informacje o naszej wyprawie, która odbyła się w kwietniu 2012, o planowanych edycjach wyprawy oraz adresy kontaktowe. Macie możliwość zorganizowania indywidualnej wyprawy bezpośrednio z zaufanym i sprawdzonym Szerpą-przewodnikiem.
W sierpniowym numerze „n p m” będziecie tez mogli przeczytać relacje z naszej wyprawy. Polecam i zachęcam udziału w wyprawie.

Jadu dołączył
19.09.2003

Jadu 15:14 | 15.07.2012

droga impreza, mieliście permitty na wszystkie te szczyty ?

bea14 dołączył
22.02.2011

bea14 09:48 | 16.07.2012

Tak, permity na 3 szczyty. A czy drogo, to chyba nie tak bardzo. Wyprawy na pojedynczy szczyt np. Island Peak kosztuja prawie tyle samo. Albo np. samodzielnie zorganizowana wyprawa na Kili, podobnie.

izaschiza dołączył
15.09.2009

izaschiza 14:13 | 16.07.2012

Gdy pytałam w Ktm o cenę na Island Peak zaśpiewano mi prawie 1000 USD za osobę przy wyprawie na dwie osoby z przelotem Ktm-Lukla-Ktm. Gdyby było więcej osób byłoby taniej, bo część kosztów to cena jednorazowa. Oczywiście to była pierwsza cena, bez targowania, zapytałam tylko tak, dla orientacji.

Czy można zapytać ile cię kosztowały trzy piki?

Próbowałam sama zdobyć permity i samodzielnie wybrać się na wybrane 6-tysięczniki, ale się poddałam, bo mi cały czas kłody pod nogi rzucali w formie kolejnych wymagań. Nepalczycy żyją z gór i chronią mocno swoje źródło zatrudnienia... Ma ktoś może pomocne doświadczenia w samodzielnych wyprawach powyżej 6 tysia?

Jadu dołączył
19.09.2003

Jadu 15:59 | 16.07.2012

ciekawe, bo płaci się za każdy szczyt osobno ....

Jadu dołączył
19.09.2003

Jadu 16:57 | 16.07.2012

aaa ok teraz rozumiem, 3 za jednym zamachem i stąd koszta stosunkowo niższe niż gdyby organizować wyjazd na każdy peak oddzielnie, to się zgadza. :)

bea14 dołączył
22.02.2011

bea14 17:57 | 16.07.2012

Zgadza sie - koszty obejmowaly wszystkie 3 szczyty. Koszt zalezy od ilosci osob. Nas bylo 7 i koszt bez samolotu z Polski oraz pobytu w Katmandu wynosik ok. 2300-2400 $. Koszt jest suma tego co zaplacilismy za permity, szerpom oraz wydalismy na jedzenie i spanie w teahousach. Wyprawa byla semi-indywidualna, tzn. czesciowo mielismy zaplecze szerpow (tragarze i przewodnicy na szczytach oraz zaplecze logistyczno-kulinarne w obozach bazowych) a czesciowo sami kupowalismy zywnosc i noclegi w teahousach. Pewnie da sie zorganizowac taka wyprawe zupelnie bez udzialu szerpow, tzn. samemu nosi sie bagaz, organizuje oboz bazowy i wchodzi na gory, ale jak - tego dokladnie nie wiem. Obawiam sie, ze zajmuje to duzo wiecej czasu, a pieniedzy wiele sie nie zaoszczedzi. Na stronie 3peakstrek.pl mozecie zobaczyc co wchodzi w koszta.

viking59 dołączył
13.12.2009

viking59 14:22 | 27.11.2013

Witam , czy dobrze rozumuję , 2400 $ to wszystkie wasze koszty za 3 szczyty dla 7 osób? (lot KTM-Lukla-KTM, wstep do PN, opłata porterów i przewodników oraz jedzene w czasie tego całego wypadu). Sama piszesz tez zdanie "........częściowo sami kupowaliśmy zywność i noclegi, czyli coś nie dopisałaś ?

bea14 dołączył
22.02.2011

bea14 23:21 | 27.11.2013

Witam, tak $2400 na osobe za nasz trekking. Lacznie z noclegami i wyzywieniem w teahousach.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl