Forum dyskusyjne
NEPAL W 3 TYGODNIE
kategoria podróże po świecie
kraj Nepal
diana 15:50 | 11.01.2015
24 marca lecimy do Nepalu z naszym prawie 2.5 letnim synem. Będziemy tam 3 tygodnie. Co możemy zobaczyć. Dolina Kathmandu z pewnością, Chitwan również. Co jeszcze ??? I jakie są ceny wypożyczenia auta ? kontaktowałam się z miejscową wypożyczalnią, dali nam cenę 40 usd, ale pewnie da sie taniej wypożyczyć.
suave 08:38 | 16.02.2015
Możecie zobaczyć bardzo wiele, to przepiękny i magiczny kraj. Ludzie życzliwi jak nigdzie. Ich łagodność i wrodzona chyba nieśmiałość sprawi że psychicznie będziecie się czuć bezpiecznie i komfortowo choć od domu będą was dzielić tysiące kilometrów. Wróciłem w zeszłym tygodniu i już tęsknie za rychłym tam powrotem. Polecam przepiękny rejon Annapurmy. Same Katmandu przytłacza podobnie jak miasta w Indiach, ale góry, przyroda, ludzie tam żyjący i jakaś wszechobecna tam harmonia - to właśnie po to tam się jedzie.Chitwan - odradzam wycieczkę zorganizowaną jaką można kupić w Katmandu nie dość że się wybulicie to zobaczycie tylko pobliskie krzaki, może śpiącego krokodyla i spętane okrutnie słonie przywiązane do bali. Jeśli już to na własną rękę poznać życie przygranicznych z parkiem wiosek wykupić sobie bilet wstępu zapłacić indywidualnie za przewodnika i jeden dzień poświęcić na sam park. Osobiście zobaczyłem więcej zwierząt poza parkiem niż w samym parku gdzie trzydniowa wyprawa zorganizowana obejmowała dosłownie 5-6 godzin bezsensownej "wędrówki" po przybrzeżnych krzakach. A szumne safari na słoniu po parku to jest jakaś parodia - szczerze odradzam, strata pieniędzy. To tylko moje wrażenia.
Jadu 12:20 | 16.02.2015
Dolinę Kathmandu spokojnie można zwiedzać nawet tydzień. Jest mnóstwo miejsc, w których można się schować i odpocząć (od Kirtipuru, Nagarkotu, Dhulikielu, Machchegaun, Shivarpuri itp.). Chitwan jest jednym z najładniejszych i najstarszych parków narodowych Azji (1973r), zamieszkuje go ponad 480 nosorożców (w latach osiemdziesiątych było ich około 300) , ponad 120 tygrysów bengalskich (w latach 80-ych było ich raptem 40) , około 30 dziko żyjących słoni i do tego ptactwo (np. ibis, kormoran, czaple, zimorodki, ptactwo drapieżne), ryby, krokodyle a nawet delfiny, małpy, pawie itd itd. Plus roślinność. Chitwan nie jest formą ZOO tylko naturalnym środowiskiem dla tych zwierząt, stąd nie zawsze ma się szczęście, aby zobaczyć coś z bliska. Byłem w Chitwan kilka razy i jedynym minusem tego parku jest coraz większa rzesza turystów z Chin jak i z samego Nepalu, którzy nie do końca potrafią się zachować w takich miejscach (głośno rozmawiają, śpiewają ... w sumie dobrze się bawią, ale przy nich nie ma szans pooglądać zwierząt, bo je płoszą). Mam krótki filmik co można w Chitwan zobaczyć ale, że jest on komercyjny (zawiera dane firmy) nie chcę tutaj wklejać. Mogę wysłać na prv.Aaa co do słoni przywiązanych, dziennie minimum 8h są one ze swoimi opiekunami w dźungli, a przywiązywane są tylko, aby nie wchodziły do turystów.
Jadu 12:21 | 16.02.2015
http://www.globtroter.pl/zdjecia/108151,nepal,chitwan,chitwan,,,sauraha,slonie,i,splyw,na,bhudi,rapti,.html