Forum dyskusyjne
czym podróżować po nepalu
kategoria podróże po świecie
kraj Nepal
bachoo 13:12 | 18.06.2012
Hello,wybieramy w 3 osoby na objazdówkę po Nepalu. Głównie pod kątem fotograficznym. Czym najlepiej tam podróżować. czy jest sens np wynająć samochód, jeepa i jezdzic samemu? Kraj jest mało zurbanizowany więc czy nie ma problemu z zaparkowanie, zatankowaniem itp? Czy może lepiej auto z kierowcą, a może da rade po prostu autobusami, tylko z tego co słyszałem godziny odjazdów sa całkowicie nieprzewidywalne. autostop, pociąg?
Przemysław Supernak SuperGlob 15:07 | 18.06.2012
Autobusem dojedziecie wszędzie (o ile prowadzą tam drogi). Godziny odjazdów i czas przejazdu to zawsze niespodzianka. Przygoda gwarantowana, bo autobusami w Nepalu oprócz ludzi jeździ wszystko się zmiaści do środka i na dach - czasem jest tego więcej niż samych ludzi. Tak czy inaczej to najpewniejszy środek transportu w Nepalu.Co do wynajmu nie sprawdzałem możliwości, ale też nie pamiętam żadnych wypożyczalni, ani też nie słyszałem od spotkanych turystów by ktoś podróżował w ten sposób.
Pociągi w Nepalu nie istnieją
p01i 17:30 | 18.06.2012
TATA (bus) wszedzie nie dojedzie...np Lukla/Namche... itp wtedy samolot/trekking
bachoo 20:20 | 18.06.2012
a tak tak. to juz mam obczajone :)a czy wiesz moze czy samolot z Syangboche Airport (to gruntowe lotnisko kolo namche bazar) zabiera turystów do lukli? albo od razu do kathmandu?
Wyatt 22:43 | 21.02.2013
stary temat ale może komuś się przyda na przyszłość: można wypożyczyć motocykl lub skuter nawet na kartę z biblioteki :) poważnie, fajnie się jeździ, lepiej niż autobusem, swobodniej
Garibaldi 16:03 | 06.03.2013
Najlepiej - na piechote.Trekking np. Ale tez rowerem gorskim. Mozna pozyczyc auto z kierowca, albo jeszcze lepiej jeepa z kierowca. Nie radze samemu prowadzic samochodu poza nielicznymi szosami. Mozna tez motocyklem.
Moge ci to zalatwic, jak chcesz. Ceny za jeepa sa dosc wysokie.